Hlavní obsah

Podoba prezidentského slibu budí vášně. Grafička kritiku čekala

Foto: Karel Matějka

Jde o ruční písmo, nikoliv font, upozorňuje grafička.

Reklama

Slavnostní set pro prezidentský slib je připraven na inauguraci. Jeho podoba ale vzbudila na sociálních sítích vlnu rozdílných reakcí. Zatímco někteří mladým umělcům fandí, mnozí spíš kritizují jeho grafické zpracování.

Článek

Fotografii desek a slavnostního archu pro prezidentský slib dnes sdílela předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Jsem moc ráda, že jsme takto mohli podpořit mladé umělce,“ napsala na svém twitteru.

Autorem desek je produktový designér Karel Matějka, písmo na slavnostním archu vytvořila grafička Petra Dočekalová.

Pod fotografií setu na sociálních sítích se rozjela vlna komentářů, převážně negativních. Lidé se pozastavují nad zvoleným fontem i celou grafickou podobou. Vznikla také celá řada satirických koláží, některé písmo porovnávají s nástrojem v textovém editoru Word, takzvaným WordArtem.

Autorka archu Petra Dočekalová tvrdí, že na kritiku byla připravená. „Dokonce jsem čekala, že se budou množit ironizující komentáře typu: ,Slavnostně přísahám, že jsem připraven pro každou špatnost,‘ a podobně,“ řekla Seznam Zprávám.

„Věděla jsem, že pokud nezvolíme historizující abecedu, bude to příliš současné a trendy. A ty komentáře budou horší. Protože to bude vypadat, že se to psalo bez respektu vůči instituci, pro kterou to je zamýšlené,“ vysvětluje, proč se rozhodla pro historizující styl písma, který je také předmětem kritiky.

Podle Dočekalové státní tiskoviny, různá ocenění, řády či medaile mnohdy nejsou dostatečně reprezentativně zpracovány, ať už designérsky, nebo třeba graficky. Zakázku na slavnostní set proto vnímá jako naději pro mladé umělce.

S tím souhlasí i Karel Míšek, předseda Syndikátu výtvarných umělců a Asociace užité grafiky. „Všichni tomu tady fandíme. Byla snaha udělat něco solidního, poctivou práci,“ myslí si.

Navázání spolupráce s etablovanými designéry oceňuje také umělecká ředitelka Czechdesignu Beata Palíková. „Modré provedení ručně psaného kaligrafického písma v sobě nese jasnou symboliku, stejně tak do zlata zbarvené psací potřeby. Návrh desek nese subtilní tvarosloví a působí odlehčeným a seriózním dojmem,“ hodnotí.

+5

„V čem bych však na lehkosti ubrala, je právě zvolené písmo. Postrádám v něm majestátnost, kterou bych u listin takového charakteru jinak očekávala,“ myslí si Palíková.

Nejedná se o font

Dočekalová upozorňuje, že se nejedná o font, ale o ruční písmo. Jeho styl vznikal cíleně pro prezidentský slib, nikde jinde se zatím nevyskytuje. „Snažila jsem citovat československé kaligrafy a mistry oboru, jakými je třeba Jaroslav Benda, Oldřich Menhart nebo František Kysela, kteří podobné státnické kaligrafie prováděli dříve,“ vysvětluje.

Kritiku nevnímá jednoznačně negativně. „Já se moc těším i ze všech těch negativních komentářů, protože aspoň to získá nějakou pozornost. Zjistíme, že lidem záleží i na malých detailech, jakým je prezidentský slib,“ uzavírá Dočekalová.

Slavnostní set pro prezidentský slib se skládá z desek, slavnostního archu a kovového pera. Výroba desek kombinuje ruční práci se současnou technologií. Desky byly nejprve navrženy a vymodelovány ve 3D softwaru, posléze byla jejich duralová část vyfrézovaná pomocí počítačem řízené frézy.

Horní strana desek je zdobená vyfrézovaným reliéfním kaligrafickým nápisem Slib. Kompozice kaligrafického slibu zdůrazňuje první větu psanou modrou barvou, která má symbolizovat naději.

Inaugurace začne ve čtvrtek 9. března ve 14:00 ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Na společné schůzi horní i dolní komory Parlamentu složí Pavel prezidentský slib a ve funkci nahradí Miloše Zemana. Slib nová hlava státu skládá do rukou předsedy Senátu, ruku má mít v té době položenou na výtisku Ústavy ČR.

Reklama

Doporučované