Hlavní obsah

„Ukaž prsa,“ vyzývá poslanec. „Nevhodný žert“ reagují poslankyně

Foto: Seznam Zprávy

Poslanec Martin Kolovratník (ANO).

Reklama

Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník na twitteru sdílel výzvu, aby ženy na podporu jeho stranického šéfa a prezidentského kandidáta Andreje Babiše fotografovaly svá poprsí. Část jeho kolegyň to má za nevhodné, část jako „humor“.

Článek

„Prsa pro Babiše aneb Babiš na Hrad“ – nová výzva, která se rozšířila na sociálních sítích. „Tak nebuď baba a hoď sem ňadra, ať je na Hradě náš Bába,“ zní twitterový příspěvek, který sdílel Kolovratník.

V příspěvku poslanec děkuje nejen za odlehčení prezidentské kampaně, ale také za odvahu žen, které se výzvy zúčastnily. „Poklona a respekt,“ píše.

Na dotaz Seznam Zpráv reagoval, že jde o nadsázku a lehký vtip. „Myslím, že ve vážné době nám trocha humoru neublíží. Určitě bych se nechtěl nikoho dotknout – a pokud by se to stalo, tak se omlouvám,“ napsal Kolovratník.

Poslanec chtěl mimo jiné rozšířit výzvu i mezi poslankyně hnutí ANO. Seznam Zprávy proto některé z nich oslovily.

„Nezaregistrovala jsem to, ale nepřijde mi to úplně vhodné. Ani si nedovedu představit, že by ho někdo poslechl,“ vyjádřila se Jana Berkovcová (ANO). Některé se odvolávaly na Kolovratníkův „žertovný způsob komunikace“.

Kolegyně z hnutí i poslanecké lavice Jana Hanzlíková (ANO) reagovala, že takový způsob legrace nevyhledává. „Výzvu jsem zaregistrovala, ale pan poslanec se na mě zatím se svým výborným nápadem neobrátil. Já na tenhle způsob legrace nejsem, asi by mě potěšilo, kdyby to byl jiný nápad,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

„Jak ho znám, tak to pan kolega mohl formulovat žertovným způsobem,“ reagovala zas Eva Fialová (ANO). Doplnila ale, že twitter nepoužívá, příspěvek neviděla, a proto není schopná okomentovat, zda byla výzva míněná vážně.

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zdůrazňovala, že nešlo o původní příspěvek Kolovratníka. „Na twitteru jsem ho zachytila ještě dříve, než ho sdílel. Je to nějaký způsob recese, ale nepovažuji ho za vhodný,“ uvedla. Proto se do výzvy také nezapojila.

Taťána Malá (ANO) pak reagovala slovy, že se kolegy Kolovratníka zeptá, o jaký příběh to má jít.

Kolovratník několikrát zopakoval, že jde o vtip. „Opravdu jde jen a pouze o to, že jsme obyčejní lidé a já mám rád humor,“ zdůraznil poslanec. Tuto výzvu pak přirovnal k „Movemberu“ a takzvanému „Suchému únoru“.

Jen na okraj: Při Movemberu si muži nechávají během měsíce listopadu růst knír, cílem je upozornit na onemocnění postihující muže, jako je rakovina prostaty či varlat. Název vznikl z anglického moustache (knír) a November (listopad). „Suchej únor “ je pak osvětová kampaň vyzývající k měsíční abstinenci a k upozornění na rizikové užívání alkoholu.

Kolovratníkův kolega ze Sněmovny Aleš Juchelka (ANO) v pořadu Ptám se já odmítl na dotaz moderátorky reagovat. „To je taková blbost, že to vůbec nepatří do nějaké seriózní diskuze. Ať si každý dělá, co chce,“ řekl.

Reklama

Doporučované