Hlavní obsah

V Česku se začnou opravovat ukrajinské tanky poničené ve válce

Foto: ČTK

V Česku a na Slovensku se začnou opravovat ukrajinské tanky. (Ilustrační foto)

Reklama

Ukrajina začátkem dubna požádala Česko a Slovensko, zda by jí mohly opravovat vojenskou techniku. K tankům by se výhledově mohly přidat obrněné transportéry.

Článek

Ministerstvo obrany pomocí své Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) umožní, aby se v českých zbrojařských závodech mohla opravovat poničená ukrajinská vojenská technika. Seznam Zprávám to potvrdila ministryně obrany Jana Černochová.

Jako první mají přijít na řadu tanky T-64. Ty by se měly opravovat v závodech společnosti Czechoslovak Group Michala Strnada. Do budoucna se počítá s tím, že by přibyly i opravné a servisní práce na kolových obrněncích a zapojily se další české firmy.

„Česká republika byla první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně oslovila s požadavkem na vzájemnou spolupráci českých a ukrajinských firem při opravách vojenské techniky, kterou je nutné zprovoznit nebo která byla poničena v bojích,“ uvedla ministryně.

Podle ní se jedná o další způsob, jak Ukrajině ve válce s Ruskem pomoci. Dosud Česká republika darovala ukrajinské armádě vojenský materiál v hodnotě blížící se dvěma miliardám korun. Moskva napadla svého západního souseda před 55 dny.

V Česku a případně na Slovensku by se měly servisovat stroje vážně poničené nebo ty, které potřebují zprovoznit po dlouhodobém skladování. Ukrajinci dostali k dispozici i tanky z Česka, a to stroje z 80. let, které už česká armáda dlouho nepoužívala.

Drobné poruchy si nadále bude opravovat ukrajinská armáda na svém území.

Reklama

Doporučované