Hlavní obsah

Vymezil jsem se proti jednotlivci, hájí Jurečka kritizovaný příspěvek

Foto: instagramový účet Mariana Jurečky, Seznam Zprávy

Kontroverzní příspěvek na instagramovém účtu Mariana Jurečky.

Reklama

aktualizováno •

Ministr práce a sociálních věcí reaguje na kritiku, kterou schytává jeho příspěvek na sociální síti. Týká se zneužívání dávek. I podle koaličních partnerů se jedná o zbytečnou stereotypizaci. Marian Jurečka ale kritiku odmítá.

Článek

V příspěvku, který pobouřil část lidí na sítích i v koalici, ministr informuje o chystaném jednodušším systému čerpání podpory.

„Určitě fajn věc. Ta reklama na něj se ale fakt nepovedla. Věřím, že jen proto, že ti odpovědní markeťáci mají zrovna dovolenou,“ zkritizoval příspěvek například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj jde o „zbytečnou a kontraproduktivní stereotypizaci“.

„V předvečer připomínky romského holokaustu fakt necitlivá a hloupá,“ doplnil ještě ministr vnitra v diskuzi pod příspěvkem.

Důvodem kritiky je fotografie, kterou Marian Jurečka (KDU-ČSL) k příspěvku přidal.

Jedná se o muže s plechovkou piva, který se účastnil červnové pietní akce po úmrtí mladého Roma a který před kamerou redakce iDnes kritizoval dávkový systém. U snímku je titulek „Konec zneužívání dávek“ a doprovodný text, že se chystá spojení čtyř dávek do jedné, což s sebou přinese méně papírování a větší dohled nad zneužíváním.

Na shromáždění přitom muž s plechovkou piva v ruce uvedl: „Úředníci, kteří pracují na sociálce, tak dali výpověď, protože to nezvládají, takové štosy papírů mají… skrz Ukrajince. A čekáme na peníze třeba čtyři měsíce. Z čeho mám žít?“

Na to mu zprostředkovaně skrze příspěvek ministr odpovídá: „Takže třeba slavný ‚pán s pivem‘ dožadující se dávek na demonstracích proti vládě a Ukrajincům by měl zbystřit a najít si rychle řádné živobytí,“ stojí v popisku u příspěvku.

Bartoš: My děláme politiku jinak

Proti příspěvku se ohradil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který ho označil za rozdělování společnosti a štvaní jedněch proti druhým a strašením.

„To sice může nabrat laciné populistické body, z dlouhodobého hlediska to ale škodí celé zemi. My jsme se proto zavázali, že budeme politiku dělat jinak,“ napsal Bartoš s prosbou, aby na to myslel i ministr práce.

A nesouhlas s formou příspěvku zaznívá i z řad lidovců.

„Myslím, že to je chyba, když sklouzáváme ke stereotypům. A ta chyba je úplně zbytečná, stačilo přece říct, že zjednodušujeme nepřehledný systém sociálních dávek a že díky tomu ubyde administrativa,“ uvedl pro Seznam Zprávy Michael Kohajda, poslanec za KDU-ČSL a ekonomický vyjednavač strany ohledně konsolidačního balíčku.

Jurečka si však za příspěvkem stojí.

Prostřednictvím tiskového mluvčího KDU-ČSL uvedl, že se vymezoval proti konkrétnímu člověku. „Který šířil dezinformace ohledně práce mého resortu. Rozhodně odmítám, že bych se vymezoval vůči jakékoli sociální, etnické, či jiné skupině. Mrzí mě, že je to takto vnímáno,“ uvedl.

Mluvčí KDU-ČSL Simon Dytrych ještě pro Seznam Zprávy doplnil, že v tomto smyslu – reakce na konkrétního kritika dávek – za příspěvkem stojí a není v plánu ho stahovat. Publikovaný byl už 24. července.

Jako jedna z prvních z politiků na příspěvek reagovala senátorka Adela Šipová (za Piráty), která se ministra ptala, proč použil konkrétní fotografii. „K tvorbě příspěvku nebyla fotografie toho pána potřeba. Mohla tam být třeba přepážka Úřadu práce. Je otázkou, zda ten pán souhlasil s uveřejněním své fotografie, ale i kdyby jo, to nevím, tak bylo možné použit leccos jiného. Mě to mrzí. Je to nefér vůči mým přátelům, kterým to ublížilo,“ uvedla.

Marian Jurečka na tuto kritiku namítl: „Na profilu najdete i mnoho dalších výstupů na stejné téma, kde je zpracování odlišné,“ uvedl ministr práce.

Reklama

Doporučované