Hlavní obsah

Dopravní strážníci slaví 100 let. Do jejich nástupu platilo na silnicích právo silnějšího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Dopravní strážníci slaví 100 let. Proč se vybírali jen silní muži?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to už sto let, kdy se na křižovatkách objevil první dopravní strážník. Začala se tak psát historie dopravní policie. Řídili dopravu, usměrňovali chodce a měřili rychlost. Padaly také první pokuty.

Článek

Dříve se řidiči na silnicích pohybovali, jak chtěli. Ale vzhledem ke stoupajícímu počtu dopravních prostředků a chodců už „pravidlo silnějšího“ nestačilo. Praha dostala nový status hlavní město nového státu a před sto lety, 2. září v 7 hodin ráno, se objevil první strážník. Své stanoviště měl Na Můstku na Václavském náměstí.

„Za hodinu už u něj bylo hodně lidí a koukali, co se to děje. Strážník mával a dával pokyny rukama, jak se má chodit a jak jezdit,“ říká ředitelka Muzea Policie České republiky Marcela Machutová.

Ze začátku museli mezi strážníky najímat jen velmi silné, urostlé muže, protože někteří lidé si příkazy na silnicích nenechali líbit. Strážníky napadali.

V pražských ulicích bylo ze začátku 27 strážníků. „Museli být na svém stanovišti od sedmi ráno do šesti hodin večer. Samozřejmě s přestávkami. A obsazovalo se pět stanovišť. Řidiči se nakonec dali usměrnit lépe než chodci,“ vzpomíná Marcela Machutová.

Nově museli lidé počítat také s pokutami. Například za nevěnování se řízení byla pokuta 10 korun.

Jaké byli začátky strážníků v Česku, se dozvíte v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované