Hlavní obsah

Osud Bělorusky řeší už i Babiš se svými ministry. Cimanouská je v bezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Kryscina Cimanouská na tokijských hrách.

Běloruská atletka Kryscina Cimanouská kritizovala vedení týmu své země. Na svých sociálních sítích odpůrkyně Lukašenkova režimu píše, že má Japonsko opustit proti své vůli a že nechce domů.

Článek

Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská byla podle svých vyjádření na sociálních sítích donucená opustit olympiádu v Tokiu poté, co kritizovala trenéry. V neděli večer byla podle svých slov násilně odvedena na letiště Haneda v Tokiu.

Běloruská sportovkyně měla v pondělí závodit v běhu na 200 metrů, ve čtvrtek Cimanouskou měla čekat štafeta na 4×400 metrů. Cimanouská byla podle svých slov odstraněna z týmu kvůli „skutečnosti, že na svém Instagramu mluvila o nedbalosti běloruských trenérů“, uvádí stanice RTÉ s odvoláním na agenturu Reuters.

Atletka si předtím stěžovala, že byla zařazena do štafety na 4×400 metrů poté, co některým členkám týmu nebylo dovoleno závodit na olympijských hrách z důvodu nedostatku provedených dopingových testů. „Trenér mě přidal do štafety bez mého vědomí. Promluvila jsem o tom veřejně. Hlavní trenér ke mně následně přišel a řekl, že seshora přišel rozkaz mě vyloučit,“ řekla Cimanouská agentuře Reuters na letišti.

„Do Běloruska se nevrátím,“ dodala běloruská sportovkyně. Mluví se o tom, že by Cimanouská mohla v jedné z evropských zemí požádat o azyl. Podle zdrojů agentury Reuters z Běloruské nadace sportovní solidarity, která podporuje uvězněné nebo jinak diskriminované sportovce za jejich politické názory, má Cimanouská v pondělí v plánu požádat o azyl v Německu nebo Rakousku, uvádí stanice Sky.

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser zacházení s Cimanouskou ostře odsoudil. Požádal šéfa české diplomacie Jakuba Kulhánka, aby běloruské sprinterce nabídl azyl v ČR. Ten o celé záležitosti už mluvil s premiérem Babišem i ministrem vnitra Hamáčkem.

Běloruský olympijský výbor v prohlášení uvedl, že se trenéři rozhodli stáhnout Cimanouskou z her na doporučení lékařů o jejím „emocionálním, psychickém stavu“. Situace se teď řeší na letišti v Tokiu.

Atletka požádala o pomoc Mezinárodní olympijský výbor. „Byla jsem pod nátlakem, snaží se mě dostat ze země bez mého souhlasu. Žádám výbor o zásah,“ uvedla Běloruska. MOV podle stanice Sky uvedl, že si je událostí vědom, „situaci zkoumá a žádá objasnění“. Vysvětlení bude požadovat od běloruských představitelů.

Mezinárodní olympijský výbor také uvedl, že je s Cimanouskou v kontaktu. „Řekla nám, že se již cítí v bezpečí,“ cituje vyjádření MOV stanice BBC. Uvedený let podle stanice vzlétl bez běloruské atletky na palubě, Cimanouská je aktuálně v bezpečí pod policejní ochranou, řekl BBC Anatol Kotau z Běloruské nadace sportovní solidarity. Stále podle něj ale není jisté, kde sportovkyně stráví noc.

Podle litevské veřejnoprávní stanice LRT posvětil stažení atletky z olympijských her i běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Za sportovkyni se mezitím postavila lídryně běloruské opozice v exilu a soupeřka Lukašenka v loňských prezidentských volbách Svjatlana Cichanouská.

„Běloruská sportovkyně byla režimem donucena opustit olympijské hry a letět zpět do Běloruska po kritice vedení národního týmu během konání her. Bojí se vrátit zpět do Minsku. Žádný sportovec by k tomuto neměl být tímto způsobem nucen,“ uvedla Cichanouská na svém twitterovém účtu.

Alexandr Lukašenko, k jehož odpůrcům sportovkyně patří, vládne východoevropské zemi tvrdou rukou od roku 1994. Podle oficiálních výsledků loni opět vyhrál prezidentské volby. Opozice, Evropská unie a některé další země však hlasování považují za zfalšované ve prospěch autoritářské hlavy státu.

Doporučované