Hlavní obsah

DRFG chystá prodej firmy, přes kterou tečou data z Evropy do Asie

Foto: Shutterstock/asharkyu

Ilustrační foto.

Reklama

Sítě s vysokorychlostním internetovým připojením přitahují velký zájem investorů. Skupina DRFG proto otestuje, kolik by dostala za svého budovatele tras s optickými kabely FibreNet.

Článek

Investor David Rusňák nabídne příští rok k prodeji společnost FibreNet. Provozuje 600 kilometrů vysokorychlostních internetových tras na Slovensku. Optická síť je napojená na panevropskou telekomunikační trasu od západní Evropy přes Rusko do Číny.

„Půjdeme se na trh otestovat. Uvidíme, jaký bude zájem,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys generální ředitel DRFG Peter Hlaváč. Podle poptávky se firma rozhodne, zda k prodeji skutečně přistoupí. Na přípravu transakce si najme transakční specialisty z řad velkých poradenských firem.

Cena transakce by se podle šéfa skupiny neměla dostat pod 25 milionů eur, tedy asi 650 milionů korun. Když DRFG předloni FibreNet získala, kupní cenu nezveřejnila. Spekulovalo se však o hodnotě kolem čtvrt miliardy korun.

O zájemce by nemusela být nouze. „Firmy tohoto typu se prodávají zřídka, proto se jen obtížně stanovuje jejich obvyklá cena. Vzhledem ke strategickému významu takových společností lze očekávat velký zájem, a to jak ze strany strategických investorů, tak i investorů finančních, včetně zahraničních,“ komentoval Petr Kymlička, partner poradenské společnosti Moore Czech Republic.

Cena by se podle odborníka měla pohybovat nad desetinásobkem zisku EBITDA. Tento ukazatel označující zisk před započtením úroků, daní a odpisů je klíčový při počítání cen firem při akvizicích.

FibreNet se stal součástí Rusňákovy Suntel Group v roce 2019. Od té doby firma díky investicím délku svých páteřních tras zdvojnásobila.

Rozmach telekomunikačního byznysu a horečné budování nových sítí vzbuzuje ve světě velký zájem investorů o tento obor. Do kabelů umožňujících rychlé digitální spojení dali kapitál například američtí investiční obři KKR nebo Warburg Pincus.

V Česku se řeší případný prodej menšinového podílu ve společnosti CETIN ze skupiny PPF. Zvažovaná transakce by podle již dřívějších informací mohla největšího provozovatele telekomunikační sítě v Česku ohodnotit až na 176 miliard korun.

„PPF nadále zvažuje jako jednu z možností také uvedení společnosti CETIN na burzu. Jakékoli otázky o dalších podrobnostech zvažovaných kroků jsou ovšem předčasné. Současně platí, že PPF považuje investici do společnosti CETIN za dlouhodobou a strategickou,“ reagoval na dotaz ohledně aktuálního stavu plánu mluvčí PPF Leoš Rousek.

Zajímavá transakce se připravuje rovněž s podnikem ČD – Telematika. Firmu s druhou nejrozsáhlejší sítí optických kabelů v tuzemsku ovládají ze 70,96 procent České dráhy. Zbytek patří skupině PPF. Jak na konci dubna Seznam Zprávy informovaly, jednají nyní České dráhy s PPF o odkupu jejich menšinového podílu.

Reklama

Doporučované