Hlavní obsah

Dům kultury Poklad v Ostravě se napotřetí daří opravit

Foto: Getty Images

Ostrava

Reklama

Zhruba za rok by se v Ostravě mohl otevřít Dům kultury Poklad v městské části Poruba, který se opravuje.

Článek

Problematický objekt se v minulosti neúspěšně začal modernizovat dvakrát, teď to vypadá, že by přestavba za necelých 400 milionů korun mohla skončit úspěšně. Novinářům to dnes během prohlídky objektu řekli zástupci města.

Oprava začala asi před rokem, aktuálně je zhotoveno zhruba 35 procent stavebních prací. „Spolupráce se zhotovitelem probíhá velmi dobře, časově nejsme v prodlení, naopak v mírném předstihu. A veškeré komplikace jsou zdárně řešeny,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Rekonstrukci provádí skupina tří firem, které ve výběrovém řízení uspěly s nabídnutou cenou 355 milionů korun. V minulosti například problémy s přestavbou objektu působily požadavky spojené s uhrazením nákladů na takzvané vícepráce, které chtěl někdejší zhotovitel přestavby.

I nyní se stavba zřejmě prodraží, ale podle náměstkyně jsou nově vzniklé náklady opodstatněné. „Například jsme odhalili, že statika v některých místnostech nebyla dobrá, takže se musel vytvořit celý nový strop,“ uvedla Bajgarová. Podle prozatímních předpokladů by se stavba oproti původní ceně mohla prodražit zhruba o deset milionů korun. Dalších 30 milionů korun by ještě mělo stát vybavení interiéru, tuto zakázku město bude chtít vyhlásit během léta.

Autorem architektonického návrhu přestavby je studio Platforma architekti, které na návrhu přestavby začalo pracovat v roce 2009.

„Jako autoři dohlížíme na to, aby realizace odpovídala návrhu, který jsme zpracovali. Když jsme na tom v roce 2009 začali dělat, byli jsme postaveni před situaci, kdy byl objekt prohlášen za nemovitou kulturní památku a začali jsme řešit, co všechno si můžeme dovolit. Není to jen rekonstrukce, ale i modernizace, takže jsme to chtěli trochu oživit, dostat do toho nové věci a hodně světla,“ uvedl autor návrhu David Průša.

Objekt už má opravené některé typické prvky, například sousoší Jana Kavana Nový věk zdobící průčelí. Plastika z roku 1961 znázorňuje hutníka, projektanta a horníka. Do vestibulu se vrátí i bronzová socha dívky nazvaná Žně a v domě bude i zhruba 100 let starý klavír, jenž se repasuje.

Návštěvníkům bude po rekonstrukci k dispozici divadelní, společenský i malý sál. Součástí domu bude cvičební sál, multifunkční učebny nebo minikino. Chybět nebude restaurace s terasou a klubovým prostorem.

Reklama

Doporučované