Hlavní obsah

Stávka na letištích v Německu zasáhla 300 000 lidí. A bude hůř, hrozí odbory

Foto: Lufthansa, Seznam Zprávy

Letiště v Mnichově. Ilustrační snímek.

Reklama

Zaměstnanci sedmi německých letišť od rána stávkují za vyšší mzdy a hrozí, že pokud zaměstnavatel nesplní jejich požadavky, postarají se o to, že v letních měsících bude na letištích ještě větší chaos.

Článek

Cestovní plány dnes muselo změnit skoro 300 tisíc lidí včetně těch, kteří chtěli cestovat z Prahy. Provoz je omezen na letištích v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Stuttgartu, Dortmundu, Hannoveru a Brémách.

Odborová organizace Verdi totiž svolala stávku, která má pracovníkům letišť zajistit vyšší mzdy. Čtyřiadvacetihodinová stávka se časově kryje se začátkem bezpečnostní konference v Mnichově, kde se očekává více než 40 hlav států a zhruba 60 ministrů. Například rumunský ministr zahraničí musí cestovat nejprve do Rakouska a odtud čtyři hodiny pozemní dopravou do Mnichova, uvedla s odkazem na zástupce rumunské ambasády agentura Reuters.

Stávka na německých letištích je další ze série protestů, které zasáhly největší evropské ekonomiky, včetně Francie, Británie a Španělska. Vysoké ceny energií a potravin totiž mnoha lidem citelně zvyšují životní náklady. Domácnosti měly potíže už za pandemie covidu-19 a pak znovu po začátku války na Ukrajině, která ovlivnila mezinárodní obchod a přispěla k růstu inflace.

Letištní asociace ADV uvedla, že dnešní stávka se týká zhruba 295 000 cestujících. Zrušeno kvůli ní muselo být 2340 letů. Pražské letiště na svém webu uvádí na dnešek zrušené přílety z Frankfurtu nad Mohanem a Mnichova, stejně jako lety zpáteční.

Ve středu letecký provoz v Německu výrazně narušil výpadek počítačových systémů největších německých aerolinek Lufthansa. Ve čtvrtek se pak hackeři pokusili velkým množstvím cílených požadavků narušit weby sedmi menších německých letišť.

Reklama

Doporučované