Hlavní obsah

Podívejte se. Šperkařství rozdělilo rekordní žlutý diamant vedví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podívejte se. Rekordní žlutý diamant rozdělilo luxusní šperkařství vedví.Video: Jan Marek

 

Reklama

Známé klenotnictví z USA potajmu koupilo a svým nejlepším zákazníkům ukazovalo výjimečný drahokam, ze kterého se následně rozhodlo vybrousit a zřejmě i prodat dva menší. Umné opracování ukázalo i na videu.

Článek

Když ho těžaři při dolování objevili, měl tvar osmistěnu, a podle odborníků se řadil do kategorie „Fancy Vivid Yellow“ – čili mezi luxusní, jasně žluté diamanty.

V Kanadě, tedy ve třetím největším státě co do počtu ročně nalezených drahokamů, tento unikát stanovil svou velikostí a barevnou specifikací nový rekord. Vážil 71,26 karátu, tedy necelých 15 gramů.

„Je to velká vzácnost najít diamant v této velikosti a syté barvě, který země vydala z hlubin desítek kilometrů v této skoro bezchybné osmistěnné struktuře. Většina lidí, dokonce i gemologů, nikdy hrubý kámen v takovém stavu neuvidí,“ uvádí pro média gemoložka Wirth Reynoldsová.

Dnes už však o tomto rekordním kanadském skvostu z dolu Ekati v Severozápadních teritoriích platí jen to, že si zachoval své expertní zařazení. Jinak řečeno, barvu nezměnil, zato je už na dvě části, které váží necelou pětinu a čtvrtinu jeho dřívější hmotnosti, měly by mít přes dvacet a deset karátů.

Privátní ukázka možným budoucím kupcům

Kanadský jasně žlutý diamant odkoupilo americké přepychové šperkařství Tiffany, a to za blíže nespecifikovanou sumu. Následně jej rozdělilo na dva menší ve smaragdovém tvaru, čili do mírně podlouhlého obdélníku, který stupňovitě výš a výš až do vrchní i spodní plošiny vrství další podélné a tenké plochy.

Na samotný proces a jeho výsledek se můžete podívat v úvodním videu tohoto článku.

O tom, že klenotnická firma z USA drahokam koupila, netušil až do sdílení zprávy a videa nikdo kromě zasvěcených. Ještě před rozdělením původního velkého kusu však známý prodejce šperků pozval vybrané hosty ze své VIP klientely na soukromou prohlídku.

Na samotný proces broušení došlo v belgických Antverpách. „Naši řemeslníci ručně přetvořili tento hrubý kámen a přírodní div na dva diamanty nevídaně jasné žluté barvy. To se povedlo jen díky jedinečnému umu brusičů u Tiffanyho,“ rozplývala se pro média Reynoldsová, která je gemoložkou amerického šperkařství.

Reklama

Doporučované