Hlavní obsah

Poslední dva „Rembrandti“ v soukromých rukou jdou do dražby

Poslední dva „Rembrandti“ v soukromých rukou jdou do dražby.Video: Jan Marek

 

Reklama

Jeho nejdražší obraz se prodal za skoro půl miliardy korun. Nyní pod aukční kladívko míří další pár, tentokrát sice menších kousků, zato ale se zajímavým příběhem. O jejich existenci se nevědělo a navíc byly po staletí ztracené.

Článek

V úvodní videoreportáži tohoto článku se můžete podívat na dvojici portrétů, které byly bezmála 200 let ztracené, ale nyní míří do aukce – za velké pozornosti všech uměleckých muzeí a sběratelů.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Obrazy totiž namaloval slavný Rembrandt van Rijn, a jedná se tak o poslední dvě jeho díla, která dnes zůstala v soukromém vlastnictví. Jejich cena se i proto odhaduje až na deset milionů dolarů (v přepočtu skoro čtvrt miliardy korun). A to mají na výšku jenom 20 centimetrů.

„Neobyčejná věc na těchto malbách je to, že jsou úplně neznámé. Střetli jsme se tu s dvěma obrazy na rutinním naceňování ve Velké Británii při procesu ohodnocování v aukční síni Christie's. A neobyčejné je, že tyto malby nebyly nikdy zaregistrovány v žádné literatuře o Rembrandtovi, takže byly v podstatě kompletně neznámé, což je neobyčejné,“ opakuje v reportáži Henry Pettifer, mezinárodní zástupce předsedy oddělení starých mistrů v Christie's.

Rarita: slavný umělec namaloval vlastní příbuzné

Unikátní však nejsou obrazy jen tím, že je bezmála 200 let nikdo neviděl, ale i v tom, čí portréty na olejomalbách jsou.

„Jsou to nesmírně důležité portréty, které jsou velice intimní pro lidi, kteří byli zase velice blízcí umělcovi. Takže to je něco, co je poměrně mimo běžnou rutinu – nejsou to žádné velkozakázkové portréty, pro které byl nejznámější, jsou v menším měřítku, velice spontánní a velice bezprostřední,“ uvádí dál v reportáži dražebník.

Slavný nizozemský umělec Rembrandt van Rijn namaloval oba portréty v roce 1635 a vyobrazil na nich atypicky své vlastní příbuzné, i když vzdálené. Muž na obraze je Jan Willemsz van der Pluym a žena je Jaapgen Carelsová. Tato prominentní dvojice žila v umělcově rodném městě Leiden a jejich syn Dominicus se oženil s Rembrandtovou sestřenicí – Cornelií van Suytbroeckovou.

Důkladné ověřování pravosti

V rodině obrazy zůstaly až do smrti jejich prapravnuka, po které v roce 1760 zamířily poprvé do aukce v Amsterdamu a k novému majiteli. A toho změnily ještě několikrát, dokud je naposledy v roce 1824 v Londýně nevydražil Brit jménem James Murray. A od té doby v Británii zůstaly, ale skryté v soukromé sbírce. I proto aukční síň Christie's jejich původ zevrubně ověřovala.

„Víme, že jeho studio opouštěly malby s jeho podpisem, ale dnes nejsou přijímány jako Rembrandtovy. Takže ty obrazy se musely podrobit všem druhům technického zkoumání, které lze dělat opravdu zevrubně, jako je třeba odebírání a zkoumání vzorků barev, dendrochronologie datující původ dřeva z rámů, prohlížení archivů a snaha zjistit víc o jejich původu a historii. A pak, co je nejdůležitější, znalecký posudek,“ vysvětluje Pettifer.

Experti aukční síně Christie's navíc uvádí, že portréty jsou jedny z posledních, které Rembrandt namaloval. A nejen to. „V roce 1635 byl v přechodném období. Namaloval obrovské množství portrétů a už se snažil od portrétování posunout dál,“ pokračuje dražebník.

„Ale myslím, že mnohem důležitější je, že nám tyto obrazy říkají něco o tom, jak Rembrandt pracoval ve svém vnitřním kruhu. Tedy jak maloval lidi, kteří byli rodinou a přáteli, lidi, kteří mu byli velmi blízcí,“ dodává.

„Takže vidíte od Rembrandta najednou něco trochu jiného. Není to žádné věhlasné znázornění nějakých velice zámožných amsterdamských klientů, kteří platili většinu jeho velkých portrétů, ale něco mnohem osobnějšího. A tím jsou, z mého úhlu pohledu, velice neobyčejné,“ opět v reportáži zdůrazňuje Henry Pettifer z aukční společnosti Christie's.

Vůbec nejdražší Rembrandtův obraz, a to přes metr vysoký Portrét muže s rukama v bok, vydražila 8. prosince 2009 v Londýně také aukční síň Christie's za 20,2 milionu eur čili bezmála půl miliardy korun. Oba nové – dosud ztracené a neznámé umělcovy obrazy – bude dražit rovněž v srdci Británie již 6. července.

„Je to neuvěřitelně vzácné. A mělo by být zdůrazněno, jak vzácné je objevit dvojici portrétů od Rembrandta, které dosud nebyly známé. Během let se objevilo několik maleb, které byly, anebo mohly být od Rembrandta. A ty prošly renovací. Ale najít pár obrazů, úplně neznámých, to je neobyčejně vzácné a velmi vzrušující,“ dodává znalec.

Rembrandt van Rijn

  • Narodil se 15. července 1606 do rodiny mlynáře ve městě Leiden.
  • Původně měl být pastorem, proto ho rodina dala na studia.
  • Od 15 let se učil malířem v Leidenu, od 18 let v Amsterdamu.
  • Stal se jedním z nejlepších malířů a grafiků nejen tzv. Nizozemského zlatého věku, ale i celého západního umění.
  • Roku 1657 kvůli finanční tísni prodal sbírku svých obrazů a později i vlastní dům.
  • Zemřel 4. října 1669 v Amsterdamu ve skromných poměrech.

Reklama

Doporučované