Hlavní obsah

Vydražila se přes 1100 let stará Bible, kupec dal skoro miliardu

Vydražila se nejstarší hebrejská Bible. Cena atakuje miliardu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Na newyorské aukci Sotheby’s vydražili náboženský svazek, který není vzácný jen pro jedno náboženství, ale hned pro tři. A podle toho vypadá i cena. Přes milénium stará židovská Bible se téměř stala nejdražším dokumentem historie.

Článek

Codex Sassoon. Svazek, který obsahuje všech 24 knih staré hebrejské Bible – chybí mu pouhých 12 stránek, a proto se také označuje za její nejstarší dochovaný, téměř kompletní rukopis. Pravděpodobně je totiž starý více než 1100 let.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

„Tato monumentální cennost byla napsána luxusně na pergamen buď ve Svaté zemi, nebo v Sýrii okolo roku 900. A to bylo dokázáno jak uhlíkovou metodou datování, tak i podrobným studováním polygrafie textu,“ potvrzuje v reportáži SZ Byznys kurátorka židovského umění a odbornice na judaiku pro aukční dům Sotheby’s v New Yorku Sharon Liberman Mintzová.

„Je to nejranější světový exemplář jediného svazku, který obsahuje všechny knihy hebrejské Bible. Žádná jiná kopie kompletní hebrejské Bible neexistuje až do roku 1008, což je skoro o celé století poté, co byl napsaný tento rukopis,“ vysvětluje dál znalkyně.

Luxusem byl Codex Sassoon už ve středověku

Psát cokoliv na pergamen ve středověku byl opravdu luxus, protože na jeho výrobu byly potřeba cenné zvířecí kůže. A tento 12 kilogramů vážící svazek má 792 stránek, které si vyžádaly přes 100 kusů dobytka, takže dovolit si jej mohli skutečně jen ti nejbohatší.

A to se potvrdilo také dnes, kdy odhad jeho ceny v aukci Sotheby’s v New Yorku začínal na 30 milionech dolarů, tedy v přepočtu asi 650 milionech korun, a výsledná cena nakonec s přirážkou i daní činila 38,1 milionu dolarů, čili zhruba 830,5 milionu korun.

Svazek překonal i ústavu USA jako vůbec nejdražší dokument

Odklepnutí kladívka v newyorské dražbě jen těsně minulo to, aby se z nejstaršího téměř kompletního rukopisu hebrejské Bible stal i vůbec nejdražší dokument, který se kdy vydražil. Titul stále drží první tištěný výtisk americké ústavy z roku 1787 vydražený předloni za 43,2 milionu dolarů, čili asi za 950 milionů korun. Odborníci také připomínají, že Codex Sassoon není důležitý jen pro židovství.

„Je důležité pamatovat na to, že hebrejská Bible není základním textem jenom pro judaismus, ale pro všechna abrahámovská náboženství (judaismus, křesťanství a islám, pozn. red.),“ dodává v reportáži rabín Elliot Cosgrove sloužící v synagoze na newyorské Park Avenue.

„A tak si já coby Žid dobře uvědomuji, že má zkušenost s tímto textem je sdílená a propojuje mě s lidmi ve světě i s jiným vyznáním. Myslím, že to je ten nejdůležitější náboženský dokument, u kterého jsem byl nebo i kdy budu ve svém životě přítomný,“ říká dál Cosgrove.

Nejstarší dochované rukopisy hebrejské Bible byl Leningradský kodex z 11. století. Podobně jako Codex Sassoon je starý také Codex Aleppo, který je ovšem také nekompletní. Codex Sassoon oproti nim nese jméno nikoli po městě, ale po posledním známém majiteli, Davidovi Solomonovi Sassoonovi, učenci, bibliofilovi a sběrateli z Indie, který jej koupil v roce 1929.

Nejasná historie rekordního rukopisu

Většina předchozích majitelů svazku je ztracena v historii. Od 11. do 13. století vystřídal nejméně tři, pak byl zasvěcený synagoze v dnešním městě Markadah na severovýchodě Sýrie. Ta ale byla nejdéle v roce 1400 zničena Mongoly, a tak byl dokument svěřen do úschovy věřícím až do její opravy.

K té ale nikdy nedošlo, a tak Codex Sassoon objevil až na počátku 20. století po téměř 600 letech právě Sassoon. Ten jej umístil do nové, hnědé kožené vazby a na její hřbet nechal vyrazit číslo 1053, které odkazuje k pořadí v jeho sbírce.

V této podobě ji pak koupil neznámý majitel v roce 1989. Do prodeje se tak letos v květnu dostává po více než 30 letech.

Reklama

Doporučované