Hlavní obsah

Bakala zabránil na poslední chvíli dražbě domu svého protivníka Krúpy

Místo investic se finančník Pavol Krúpa v současnosti zaměřuje na boj o majetek s bývalými obchodními partnery.

Reklama

Plánovaná exekuční dražba domu investora Pavola Krúpy byla na poslední chvíli odročena. Věřitelům včetně miliardáře Zdeňka Bakaly se nezamlouvalo, že by z exekuce profitovala jen jedna firma, s níž navíc Krúpa spolupracuje.

Článek

Chystaná exekuční dražba vily byznysmena Pavola Krúpy na poslední chvíli padla. Dražbu plánovanou na 23. srpna exekutorka odročila, vyplývá z informací zveřejněných Exekutorským úřadem Kutná Hora, poté, co bylo na popud miliardáře Zdeňka Bakaly zahájeno s Krúpou insolvenční řízení. Pokud by se dražba uskutečnila, tak by Bakala a většina dalších věřitelů z peněz za dům neviděla nic. Z dražby by profitovala jen firma Bond acquisition, která exekuci vyvolala. S touto společností Krúpa spolupracuje.

Zpeněžení majetku dlužníka prostřednictvím exekuce a insolvenční řízení se totiž vylučují. A pokud je dlužník v insolvenčním řízení, nelze exekuční dražbu uskutečnit. Insolvenční řízení s Krúpou zahájil Městský soud v Praze na návrh Bakaly jen týden před plánovanou dražbou. Bakala po Krúpovi vymáhá v přepočtu 777 milionů korun. Krúpa je má zaplatit jako odškodné za tvrdé nátlakové praktiky uplatňované proti Bakalovi v kauze těžařského podniku OKD.

Zatímco z exekuce domu by z Krúpových věřitelů profitovala jen Bond acquisition, bude se v insolvenčním řízení zohledňovat zájem všech věřitelů. Pokud by tedy Bakala proti Krúpovi nevyvolal insolvenční řízení, mohl by na peníze z prodeje Krúpova domu zapomenout. V rámci insolvenčního řízení bude navíc správce zkoumat oprávněnost každé pohledávky.

„Z pohledu věřitelů pana Krúpy může být v případě realizace dražby ohrožena dobytnost jejich pohledávek, a věřitel, který dražbu inicioval, bude uspokojen přednostně před ostatními,“ uvedl advokát Pavel Korman, který zastupuje část Krúpových věřitelů.

Sporné směnky

Znalecký posudek vyhotovený společností Equity Solutions Appraisals stanovil obvyklou hodnotu nemovitosti v Mnichovicích u Prahy na 60,4 milionu korun. Vyvolávací cena měla začínat na 40,3 milionu korun.

Krúpa dává exekuci do souvislosti s důsledky konfliktu mezi ním a skupinou Arca Capital, které do roku 2018 šéfoval. Tvrdí, že na trhu jsou směnky Arcy s jeho zfalšovaným podpisem coby ručitelem.

„V současnosti mi bohužel tato situace způsobila, že obchodní partneři se mnou ukončují spolupráci nebo využívají možnosti, které mají při vymáhání pohledávek,“ řekl Krúpa k exekuci svého domu v Mnichovicích.

Mezi obchodní partnery Krúpy patří i samotná Bond acquisition, která exekuci vyvolala. Od Krúpy firma opakovaně získala pohledávky vůči společnostem ze skupiny Arca. Díky pohledávkám tak může Bond acquisition ovlivňovat insolvenční řízení firem z Arcy. Společnosti ze skupiny se už dva roky zmítají ve vážných finančních problémech.

Převod pohledávek od Krúpy ve prospěch Bond acquisition v nominální hodnotě přes 19 milionů korun se v dubnu uskutečnil jen deset dní předtím, než měl Krúpa stejné firmě splatit 5,9 milionu korun. Na základě tohoto dluhu přitom Bond acquisition vyvolala exekuci Krúpovy nemovitosti v Mnichovicích. Nabídla se proto otázka, proč jednoduše nedošlo k zápočtu obou částek, čímž by Krúpa exekuci odvrátil.

„Protože to započítat nechtěli. Byly to dva rozdílné vztahy,“ reagoval Krúpa. Podle investora nejsou obchodní partneři ochotní započítávat vzájemné pohledávky kvůli útokům, které na Krúpu směřují z různých stran.

Kancelář pro 900 firem

Firma Bond acquisition vznikla teprve v létě 2021. Společnost sídlí v Praze na Vinohradech. Na adrese uvedené v obchodním rejstříku ale žádné reálné sídlo není. Je to jen místo pro takzvané virtuální kanceláře. Firmy si tam pronajímají jen adresu, aniž by tam fyzicky sídlily. 

V tomto případě sdílí Bond acquisition „prostory“ s dalšími téměř 900 firmami. Před vchodem do viditelně nepoužívané kanceláře je přitom jen zamčená mříž, na níž je upevněný seznam společností, které tam „sídlí“.

Foto: Daniel Novák

Takto vypadá virtuální sídlo pro 900 firem v Praze na Vinohradech, kde sídlí také společnost Bond acquisitions.

Finančník Bakala vymáhá po Krúpovi 777 milionů korun. To je částka, kterou Bakalovi přiřkl americký soud v souvislosti s tvrdou kampaní, kterou proti němu Krúpa v minulých letech vedl kvůli uhelné společnosti OKD. Krúpa závazky vůči Bakalovi neuznává.

V sousedství Krúpovy mnichovické vily plánoval před čtyřmi lety stavět dům pro bydlení v penzi také prezident Miloš Zeman. Ten Krúpovi v roce 2018 udělil státní vyznamenání, a to právě za boj proti Bakalovi. Zeman se ale nakonec rozhodl pro pozemek v Lánech.

Reklama

Doporučované