Hlavní obsah

Exekutor zabavil dům investora Krúpy. Ve prospěch firmy, s níž si rozumí

Investor Pavol Krúpa již ve své kariéře zažil lepší časy, než jaké pro něj představuje dění v posledním období.

Reklama

aktualizováno •

Dům byznysmena Pavola Krúpy v Mnichovicích u Prahy čeká dražba. Exekuci vyvolala firma, s níž Krúpa spolupracuje. V sousedství si původně plánoval postavit dům prezident Miloš Zeman, který Krúpu vyznamenal.

Článek

Bouřlivácký investor Pavol Krúpa přišel o svůj dům v Mnichovicích u Prahy. Nemovitost zabavil exekutor a na 23. srpna se chystá její elektronická dražba. Děje se tak na popud věřitelské firmy Bond acquisition, s níž Krúpa spolupracuje, vyplývá ze zjištění redakce SZ Byznys.

Krúpa dlouhodobě tvrdí, že po trhu obíhají směnky jeho bývalé společnosti Arca Investments, na nichž je na základě zfalšovaných údajů uvedený jako směnečný ručitel.

„Uvedení směnek Arca Investments do oběhu s mým falešným avalem, jejichž suma převyšuje jednu miliardu korun, mi způsobila vážné problémy. Těmito falešnými avaly se dokonce pokusila organizovaná skupina vyvolat s mou osobou insolvenční řízení a podávat platební rozkazy, které soud zamítl,“ řekl Krúpa.

V případě dluhu vůči Bond acquisition je to ovšem závazek, který vznikl teprve loni na podzim.

„V současnosti mi bohužel tato situace způsobila, že se mnou obchodní partneři ukončují spolupráci nebo využívají možnosti, které mají při vymáhání pohledávek,“ dodal Krúpa.

Nad Krúpou se navíc stále vznášejí důsledky jeho dlouhodobého konfliktu s miliardářem Zdeňkem Bakalou kvůli uhelnému podniku OKD. Podle loňského rozhodnutí amerických soudů má Krúpa Bakalovi zaplatit kvůli vydírání 700 milionů korun. Krúpa tvrdí, že se ho rozsudek netýká, protože ani nebyl účastníkem řízení.

„Žádný závazek vůči Bakalovi nemám. Máte nějakou povědomost, že by verdikt amerického soudu byl vykonatelný na Slovensku?,“ reagoval Krúpa.

Pavol Krúpa byl do roku 2018 hlavní postavou skupiny Arca Capital známé svým dravým investičním přístupem. Poté z Arcy odešel a věnoval se vlastnímu byznysu. Finanční vazby mezi Krúpovými firmami a Arcou ale přetrvaly. V roce 2020 se Arca dostala do vážných finančních problémů. Výsledkem byl obří krach mateřské Arca Investments. Finanční problémy se pak rychle přelily směrem ke Krúpovi. Mezi Krúpou a jeho bývalými společníky v současnosti panuje silná nevraživost.

Znalecký posudek vyhotovený společností Equity Solutions Appraisals stanovil obvyklou hodnotu nemovitosti v Mnichovicích na 60,4 milionu korun. Vyvolávací cena bude začínat na 40,3 milionu korun.

V sousedství Krúpovy mnichovické vily plánoval před čtyřmi lety stavět dům pro bydlení v penzi také prezident Miloš Zeman. Ten Krúpovi v roce 2018 udělil státní vyznamenání. Zeman se ale nakonec rozhodl pro pozemek v Lánech.

Vilu v mnichovické části Myšlín má přitom podle údajů v katastru nemovitostí v zástavě UniCredit Bank na základě hypotéky, kterou Krúpovi již dříve poskytla. Paradoxně to tedy nebyla banka, kdo exekuci vyvolal. Redakce proto Krúpovi položila otázku, zda bankovní úvěr nadále splácel, zatímco na splacení menší pohledávky ve výši 5,9 milionu již peníze neměl.

„To jsem nějak vyřešil,“ odpověděl bez dalších podrobností Krúpa.

Obchodní partneři

Dražba se má uskutečnit kvůli dluhu vůči Bond acquisition ve výši 5,9 milionu korun plus úroky. Splatnost byla 14. dubna, vyplývá ze zveřejněné dražební vyhlášky. Jen o deset dní dříve přitom Krúpa postoupil ve prospěch Bond acquisition pohledávky v nominální hodnotě přes 19 milionů korun. Redakci SZ Byznys v tomto případě zajímalo, proč u těchto dvou transakcí uskutečněných krátce za sebou se pohledávky jednoduše nezapočetly a nezabránilo se tak exekuci

„Protože to započítat nechtěli. Byli to dva rozdílné vztahy,“ reagoval Krúpa. Podle investora nejsou obchodní partneři ochotní započítávat vzájemné pohledávky opět kvůli útokům, které na Krúpu směřují z různých stran. „Jsou to obchodní partneři, ale zároveň když někomu dlužíte peníze, tak se s vámi asi moc nebaví,“ dodal Krúpa.

Krúpa, který má bydliště v Bratislavě, tvrdí, že se nemovitost v Mnichovicích chystal prodat sám. Kvůli insolvenčním řízením a různým útokům to prý ale nebylo možné.

Krúpa totiž v Česku čelil insolvenčnímu řízení jako fyzická osoba. Hájil se tím, že jeho ručení na směnkách je zfalšované. Nakonec se mu insolvenční řízení skutečně podařilo zastavit. Skupina věřitelů zastoupená advokátem Pavlem Kormanem to zkouší ještě zvrátit dovoláním k Nejvyššímu soudu. Stejná skupina věřitelů se staví proti plánované dražbě domu v Mnichovicích.

„Z pohledu věřitelů pana Krúpy může být v případě realizace dražby ohrožena dobytnost jejich pohledávek, a věřitel, který dražbu inicioval, bude uspokojen přednostně před ostatními,“ komentoval právník Korman.

Za humna Mnichovic

Informace z insolvenčního rejstříku ukazují, že zájmy Bond acquisition v dění okolo skupiny Arca sahají mnohem dál než za humna Krúpova domu v Mnichovicích. Firma totiž díky pohledávkám, které získala v dubnu od Krúpy, mohla vstoupit do insolvenčních řízení okolo Arcy. V těchto insolvencích opět jako věřitel vystupuje i Krúpa.

Bond acquisition navíc zasáhl i do insolvenčního řízení s Krúpovou firmou NFA Holding. Na začátku března rozeslala Bond acquisition držitelům dluhopisů email, v němž jim nabízela odkup pohledávek vůči NFA Holding.

„Jsme připraveni Vám vyplatit sto procent hodnoty,“ stojí v emailu podepsaném jednatelem firmy Jakubem Hubáčkem, který má redakce k dispozici. Firma NFA Holding je zajímavá mimo jiné tím, že vlastní pozemky přímo v areálu bratislavské rafinérie Slovnaft.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma vazeb okolo Pavola Krúpy a firmy Bond acquisition

Bond acquisition vystupuje rovněž v insolvenčních řízeních, která se týkají paláce Bellevue v Praze na Smetanově nábřeží. Nemovitost na lukrativní adrese patří do skupiny Arca Capital. Má sehrát roli v reorganizaci zkrachovalé firmy Arca Investments, která celou skupinu Arca Capital zastřešovala. V insolvencích firem okolo paláce Bellevue vystupuje osobně také sám Krúpa.

Přestože společnost Bond acquisition na svém webu uvádí, že „s vymáháním pohledávek vám pomáháme již řadu let“, vznikla ve skutečnosti teprve v červenci 2021. Faktem ale je, že její představitelé nejsou v byznysu žádnými nováčky. Firmu přes stejnojmennou společnost registrovanou ve Velké Británii vlastní kutnohorský podnikatel Jakub Hubáček.

Registrační údaje webu Bond acquisition ukazují kontakty na dalšího vlivného byznysmena z Kutné Hory Tomáše Lína. Firma ani nikdo ze zmíněných podnikatelů na zaslané otázky nereagoval.

S Kutnou Horou pojí případ plánované dražby ještě další skutečnosti. V historickém středočeském městě sídlí exekutorka Veronika Jakubovská, která Krúpovi dům zabavila. Ze stejného města je rovněž advokát Jan Novák, který v případu Krúpu zastupuje.

Doplnili jsme další reakce Pavola Krúpy.

Reklama

Doporučované