Hlavní obsah

Prodejce parfémů získal od českých bank rekordních 6,7 miliardy na rozvoj

Notino v loňském roce vyrostlo o třetinu. Růst plánuje také pro letošní rok. Pomůže tomu i rekordní finanční injekce.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Největší evropský online prodejce parfémů a kosmetiky Notino získal od čtyř velkých českých bank úvěr v hodnotě 280 milionů eur. Zaplatí jím svou expanzi do zahraničí.

Článek

Nový distribuční sklad v Polsku za 25 milionů eur, doplnění evropských skladových zásob a posílení pozic na zahraničních trzích. Už příští rok pak vstup do Srbska, Norka a případně i Turecka. Tak vypadají plány parfémového giganta Notino. A to vše vyžaduje peníze, hodně peněz.

Společnost loni utržila miliardu eur a své pozice chce i nadále navyšovat. A teď k tomu získala i největší finanční injekci ve své historii.

„Na konci června jsme významně navýšili bankovní financování a podařilo se nám získat významnou podporu. Jedná se o klubové financování, na kterém se podílí čtyři velké české banky – Česká spořitelna, Citibank, Komerční banka a ČSOB,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys finanční ředitel Notina Jakub Šedý s tím, že i když se všemi bankami společnost více než pět let spolupracuje, přesto bylo v aktuálních podmínkách, které na trhu panují, vyjednávání o dvouletém úvěru v celkové výši 280 milionů eur extrémně náročné.

Notino

  • Notino je největší internetový obchod s parfémy a kosmetikou v Evropě. Jeho cesta začala v České republice už v roce 2004.
  • Firma se rychle začala měnit v jednoho z nejsilnějších hráčů na poli krásy a e-commerce. Aktuálně působí na 27 evropských trzích a provozuje 26 prodejen. Uvádí o sobě, že má více než 24 milionů zákazníků.
  • E-shop s parfémy a kosmetikou Notino dosáhl v účetním roce, který trval od 1. května 2022 do 30. dubna 2023, obratu více než miliardy eur (více než 23,8 miliardy korun), meziročně ho zvýšil o 32 procent. České Notino se na obratu podílelo zhruba 15 procenty. Firma odeslala zákazníkům přibližně 109 milionů produktů ve 20 milionech balíčků.

Rok od roku těžší

„Vždy je to jednání na řadu měsíců a je to rok od roku těžší. Dřív bylo na trhu hodně peněz za poměrně dobrých podmínek, ta situace se ale změnila. Banky už nejsou tak otevřeny a my jsme je museli nadchnout a přesvědčit, že náš byznys model dává smysl,“ dodává Šedý. I když firma prý zvažovala i jiné možnosti financování, nakonec se ukázalo, že právě to s pomocí bank je pro ni v tento okamžik nejvýhodnější a pomůže splnit hlavní cíl, tedy další růst v rámci Evropy.

„V příštím roce plánujeme stavbu distribučního centra v Polsku, do kterého budeme investovat desítky milionů eur. Dokončili jsme jednání s polským developerem a máme podepsanou smlouvu na sklad, kde budeme schopni odbavit přes 70 tisíc zakázek denně,“ říká Šedý s tím, že růst firmy s sebou ale nese i obrovské náklady na profinancování zásob. Firma také plánuje inovace, automatizace a další růst.

„My jsme poslední dva roky neotevřeli žádnou zemi, protože cítíme, že v řadě zemí máme ještě spoustu práce před sebou. V příštím roce uvažujeme o tom, že bychom otevřeli dvě země – Norsko a Srbsko, případně přemýšlíme také o Turecku,“ říká Šedý.

Investice budou mít podle plánů také dopad na zlepšení kvality služeb pro zákazníky, včetně zkrácení doby doručení. „Ostatně i proto otevřeme nové distribuční centrum v Polsku. Rozšíříme sortiment a investujeme do IT a služeb, aby se nákup stal o další úroveň jednodušší a rychlejší. Naším cílem je poskytnout zákazníkům ještě lepší zážitek z nakupování,“ dodává Šedý.

Růst i v letošním roce

Notino vzniklo v roce 2004. Dnes působí na 27 evropských trzích a provozuje 26 prodejen. Denně obchod průměrně odešle více než 56 tisíc balíčků.

Zatímco tržby internetových obchodů padají, Notino roste – v loňském roce obrat firmy vyskočil o třetinu a vyšplhal na 24 miliard korun. Zisk podle účetní uzávěrky ve fiskálním roce, který končil v dubnu 2022, dosáhl 519 milionů korun. Česko se na výsledku podílelo 15 procenty.

A firma roste i letos. „Letošní rok vypadá v podobném duchu. Fiskální rok nám končí v dubnu, ale za první kvartál máme meziroční růst lehce pod 30 procenty,“ dodává Šedý.

Reklama

Doporučované