Hlavní obsah

Cihly zlevnily o čtvrtinu. Kdo se stavbou počkal, ušetří

Vít Kutnar je zakladatelem společnost DEK.Video: Zuzana Hodková , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Mám osobní dvacetiletý plán. Před námi je teď 5–7 let, kde vidíme prostor v Česku. Jestliže chceme růst i po této periodě, nezbyde nic jiného než jít do zahraničí,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys spolumajitel DEK Vít Kutnar.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

IPO STAR – tedy firmou, která by nejvíce slušela pražské burze, se v žebříčku SZ Česká Elita stala společnost DEK Víta a Petry Kutnarových. „Burza je téma, které se prolíná od určité chvíle celou naší historií. Pořád o tom přemýšlíme, že by to mohl být pro nás ten další krok k dalšímu rozvoji,“ říká v rozhovoru Vít Kutnar s tím, že firma má hodně plánů a s tím se pojí i potřeba kapitálu. Zatím si ale myslí, že není ta správná chvíle.

Kdy bude správná chvíle pro vstup na burzu? A pro jaké z vašich plánů by byl potřeba?

Například pro rozvoj pobočkové sítě, rozvoj dalších výrob a možná postupně i expanze do zahraničí. Trochu si ale myslím, že to nezávisí na nás. Přemýšleli jsme nad tím už asi před rokem a v tuto chvíli vidím tři faktory, které to ovlivňují. První je nálada na trhu – dokud budou vysoké sazby a nebude jasné, jak se vyvine krize, nebude vstupů na burzu tolik. To je vidět v posledních dvou letech.

Specifická pro pražskou burzu je pak otázka, co bude s ČEZ. To je téma, které všichni probírají. Ve chvíli, kdyby část ČEZ odcházela, tak se trochu to prostředí změní a je asi rozumné počkat, až bude jasné, jak to dopadá. A třetí faktor – a to diskutuji i s dalšími velkými firmami kolem nás – je, že ta pražská burza se z nějakého důvodu v posledních letech spíše zmenšuje. Všichni mají představu, že člověk vstoupí na burzu, dostane peníze a hotovo, ale on je to naopak začátek nového příběhu. A já bych byl rád, kdyby DEK vstupoval na rostoucí trh, kde firmy přibývají, investoři také a objem peněz se zvyšuje.

Chybí tu vize, že potřebujeme silnou burzu

Takže by IPO nebylo na pražské burze, pokud byste se rozhodli?

Pro nás je jasná volba, že by to měla být pražská burza. Jsme lokální, československá firma. Přáli bychom si, aby to byla pražská burza, ale kdybychom právě teď v tuto chvíli museli někam vstoupit a někdo nás k tomu vysloveně nutil, což se samozřejmě neděje, tak bychom zvažovali zahraničí.

Zmínil jste tři faktory. Burza bez ČEZ podle vás pozbývá na atraktivitě?

Nehodnotím to, já za to nejsem zodpovědný. Určitě by se zmenšila, ale jde udělat řadu opatření k tomu, aby se i zvětšovala.

Kdysi jste řekl: Česko potřebuje silnou burzu, aby firmy neutíkaly do zahraničí. Jak to udělat?

To je těžká otázka, ale já si myslím, na začátku by měla být vize, že potřebujeme silnou burzu a to jsem neslyšel. Je vidět v zahraničí, které burzy rostou a které ne. Úspěšná burza je základem ekonomiky – to vidíme v USA, Švédsku i v Polsku. V principu to místo musí být atraktivní pro ty, co nabízejí, i ty, co investují. Pro společnost je samozřejmě výhodné, že firmy zůstávají doma – je-li to napojeno na důchodové pojištění, tak pak z toho úspěchu, který se uvaří doma, profituje celá společnost.

Vy jste vyzkoušeli několik druhů financování. Pro jakou fázi firmy se hodí které?

My jsme asi učebnicový příklad – začali jsme malou půjčkou od rodiny, pak jsme jako firma rostli jen díky tomu, co jsme vydělali. My jsme v relativně pomalejším oboru, tedy jsme měli relativně hodně času. Vydělávat, investovat, růst. Pak jsme měli půjčku od první banky, pak jsme měli víc bank, klubovou půjčku, vydali jsme úspěšně dluhopisy. Asi v každé fázi firmy je to něco jiného.

V určité velikosti vám nikdo nepůjčí. Je rozumné, když ten obor není moc rychlý, že se hned nepřibírají investoři. V nějaké fázi to ale už bez bank nejde. A chce-li firma proniknout do světa a udělat něco velkého, tak bez té ekvity například z burzy je to složité.

V Česku je práce na pět let, pak chceme na západ

Zmínil jste už podruhé zahraniční expanzi. Kam DEK míří?

Mám osobní dvacetiletý plán. Před námi je teď 5–7 let, kde vidíme prostor v Česku. Jestliže chceme růst i po této periodě, nezbyde nic jiného než jít do zahraničí. Kamkoliv přijedu, vidím, že jsme dál než lokální hráči na daných trzích. Myslím, že teď víme, jak jít do zahraničí. Byla by to západní Evropa.

Uspějí české stavebniny v cizině? Není to lokální?

To se teprve uvidí. Je to specifický obor. Když chcete uspět v zahraničí, musíte mít vlastní pobočky nebo výrobní zařízení, vlastní zaměstnance, vlastní nové dodavatele. Nové zákazníky. Všechno je nové, platí tam i jiné normy a nic z toho, co je tady, se kromě nějakého obecného know-how nedá převzít.

A na to by se tedy ta burza hodila…

Určitě a nejenom pro nás. Burza je vhodná pro celou společnost. Že firmy nejsou nucené chodit pro kapitál do zahraničí, což se teď ve větší části děje.

V Česku máte plány na 5–7 let, ale když jsme se spolu bavili loni, zastavili jste expanzi prodejen kvůli ekonomické situaci.

Současná doba není problém, to je prostě nějaká situace, která je a musí se řešit. Stavebnictví je hodně postižený obor a myslím, že na statistikách to ještě není vidět. Stavebnictví má velkou setrvačnost. Doputuje to tam v nejbližších měsících. Vidíme, jaké jsou propady. Zastavila se výstavba rodinných domů, přísun hypoték klesl na 20 procent v maximu a 30 procent optima. To je opravdu málo a to bude trvat, než se nastartuje. Pro nás to znamená, že nesmíme investovat a taky to neděláme. Čekáme, až výhled bude pozitivní.

A jak pro vás dopadl rok 2023 po rekordním roce 2022?

Když to vezmu obratově, tak v roce 2022 jsme měli obrat 36 miliard a 4,1 miliardy EBITDU. Loňský rok byl dobrý. My jsme počítali s propadem a propadli jsme někam nad 30 miliard tržeb – tedy o 15 procent a EBITDU jsme, věřím, dokázali udržet kolem tří miliard. To se ještě musí dopočítat, ale nebude to žádné překvapení. Na tom klesajícím trhu jsou to výborné výsledky.

Cihly jsou letos o čtvrtinu levnější než loni

Ten trh je klesající. Je přece jenom něco, co by tam teď rostlo?

Hodně se utlumil ten počátek stavby – tedy ty hrubé stavební materiály, tam ty propady jsou veliké. Cihly, tam může být propad o třicet procent. Betonové výrobky – úplně stejně.

Pak jsou materiály pro rekonstrukce a dokončení staveb. Tam to nejsou tak velké investice závislé na hypotékách a zároveň ten bytový fond je velký a musí se rekonstruovat, takže tam je to stagnace.

A výhled na letošní rok?

Zatím to nevidíme, ale upřímně, teď po x teplých zimách jsme v minusu, což v lednu nebylo normální. Až statistici sečtou leden, bude to hodně podprůměrný měsíc. Ale ta poptávka určitě přijde. Poptávka po bydlení je silná a společnost bohatá, zatím se zaměstnanost drží. Společnost má obrovský hlad po vlastním bydlení. Jestliže se – a teď to přeženu – rok a půl nezahájila žádná stavba rodinného domu, není možné, aby se stavět nezačalo. Takže čekáme, že se stavět začne.

Klesly úměrně poklesu poptávky i ceny?

Když se podíváte na celou stavbu, tak ten materiál poklesl v jednotkách procent. Do pěti procent.

Ale nárůst cen byl daleko vyšší…

Nárůst byl veliký. Souvisí to i s tím, že zespodu tlačí náklady. Ale jsou materiály, kde to skutečně spadlo o 30 procent. Pakliže by teď někdo začal stavět, hrubou stavbu postaví výrazně levněji než před rokem. Na cihlách o 20–25 procent levněji. I stavební firmy nemají tolik práce. Otázka bude, co se stane, až nastartuje poptávka. Já nevidím, že by se postavily nové kapacity a přišla sem nová skupina pracovníků…

DEK na prodej? Rozhodně ne!

A jaké jsou vaše plány pro rok 2024?

Jsou odvážnější než v roce 2023, ale pořád jsou hodně opatrné. Otevřeme pobočku v Praze, možná budou dvě. Jsme připravení na to, že se trh nastartuje, ale i na to, že trh bude dál propadat.

Jste připraveni i nakupovat?

V této situaci to není na pořadu dne. Staráme se sami o sebe, optimalizujeme.

A je DEK na prodej?

Rozhodně ne.

Reklama

Doporučované