Hlavní obsah

Domek jako z lega. Výhodou modulových staveb je hlavně rychlost

Martin Berka je jednatelem firmy Cubespace. Ta pro karlovarský filmový festival postavila multifunkční prostor KVIFF TV.Park. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Školka, rodinný dům, nebo třeba hotel, to vše bez cihel a betonu. Když je potřeba, stavba se zmenší, zvětší, nebo přestěhuje. Rychle a bez problémů. Takzvané modulové stavby slaví úspěch i v Česku.

Článek

Pro karlovarský filmový festival připravili multifunkční prostor zhruba pro tisícovku lidí, z modulů postavili školky, školy i nádraží po celém Česku. Do Německa pak na kamionech odvezli moduly pro celý čtyřhvězdičkový hotel. To je práce české firmy Cubespace, která vsadila na modulové stavby – a vyplatilo se jí to.

Sto pokojů z modulů

„Modulární stavby mají široké využití - od jednotlivých modulů gastro stánků až po velké stavby. Náš první hotel stojí nedaleko Hamburku a má sto pokojů,“ vysvětluje Martin Berka, jednatel společnosti Cubespace, s tím, že další zakázkou, která na firmu aktuálně čeká, je nový prostor pro známý gastrokulturní projekt Manifesto.

„Jsme rádi, že i v Česku se z modulů začíná více stavět. Zatím je to spíše v oblasti školek a škol, v místech, kde je rychle potřeba rozšířit kapacita,“ dodává Berka.

Dům v řádech týdnů

Modulová stavba vyjde podle něj sice téměř na stejné peníze jako ta „tradiční“, má ale jiné nesporné výhody. Tou hlavní je rychlost. „Říkáme, že to není nejlevnější varianta. Je to důstojné komfortní bydlení, cena se sice až tak neliší, kde se však lišíme, je rychlost výstavby. Ta je o 50 až 100 procent rychlejší,“ dodává Berka s tím, že od května se ustálila i dodací lhůta materiálů a mírně klesá cena stavebních materiálů.

Jako stavba z lega – přidáme, nebo ubereme

Modulové stavby fungují trochu jako stavebnice lego. Jednotlivé moduly, tedy části budoucí stavby, se vyrobí v továrně a na místo odvezou. Nejsou tedy logicky vyrobené z klasických stavebních materiálů, jako jsou cihly, ale například z kovu nebo dřeva. Když je potřeba stavbu rozšířit, přidají se dva až tři další moduly. Případně se uberou, pokud je potřeba menší kapacita. Stavbu lze navíc jednoduše přemístit na jiné místo, případně přeměnit třeba ze školky na nemocnici či rodinný dům.

V České republice se modulárními stavbami zabývají i další hráči. Například vizovická Koma Modular, která chce vedle své domovské fabriky do pěti let postavit první modulární město zhruba na dvou hektarech a aktuálně se také podílela na výstavbě senegalského modulového letiště.

Ostravská skupina

Cubespace patří do skupiny Ostra Group, která sdružuje ostravské společnosti převážně spojené s dopravou. V současné době do skupiny patří firmy jako Adip, ČSAD Logistik Ostrava, ČSAD Ostrava, KAR group či Sýkora Truck Parts. Obrat skupiny se pohybuje kolem čtyř miliard korun. V současné době ji ale trápí nedostatek vozidel, která nutně potřebuje pro převoz vyrobených částí stavby.

„Nejsou a všichni dopravci na ně čekají. Čekací doba může být rok či dva. V minulosti byly standardní čekací doby stejné jako u osobních automobilů,“ dodává Berka s tím, že v tuto chvíli by ČSAD Logistik Ostrava potřebovala desítky kamionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované