Hlavní obsah

Nemocnice na kraji města se ruší. VFN zůstane na svém místě, říká její šéf

Hostem SZ Byznys byl David Feltl, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ve VFN se nic nepostavilo od roku 1976, což je hanba,“ říká ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl ke stavbě nového pavilonu v areálu pražské nemocnice. Bude stát tři miliardy korun.

Článek

Všeobecná fakultní nemocnice se pouští do velké rekonstrukce, v areálu na Karlově náměstí zbourá stávající pavilon označovaný zkratkou A7 a postaví zcela novou budovu.

Že půjde o obří stavbu, svědčí i to, že oficiálně jde o projekt označený jako strategická vládní investice. „Teď máme vybraného projektanta a chystáme model financování. Protože jde o strategický projekt, je potřeba, abychom se dohodli s Ministerstvem financí a Ministerstvem zdravotnictví,“ řekl David Feltl, ředitel nemocnice, v rozhovoru pro SZ Byznys.

Projekt přitom během příprav výrazně podražil, odhadovaná cena se oproti původním plánům z roku 2018 zvýšila na zhruba tři miliardy korun, z toho třetinu zaplatí sama nemocnice.

Budova A7 je v havarijním stavu. Nový pavilon se zbourá a na jeho místě vyroste zcela nový o dvojnásobné velikosti. „Počítáme s tím, že jeho součástí budou centrální laboratoře a další péče, říkáme tomu pracovně Pavilon hlavy a krku, takže tam nově bude stomatochirurgie, ORL, foniatrie a další obory,“ popsal šéf nemocnice s tím, že stavba musí vznikat při běžném provozu, oddělení se uzavírat ani dočasně nebudou.

Vrtulníky budou přistávat dočasně na Vltavě

Stát také získá zpět budovu současné Foniatrické kliniky. Ta se nachází na lukrativní adrese v Žitné ulici v centru Prahy.

Součástí nového pavilonu bude také heliport. Než vznikne, počítá nemocnice s provizorním heliportem na pontonu na náplavce. Vrtulníky tak budou přistávat na Vltavě.

„S hlavním městem Prahou jsme domluveni na provizorním heliportu, který má vybudovat město s tím, že my bychom ho provozovali. Je to určitě lepší řešení, než je teď, teď přistává vrtulník v Zítkových sadech, do nichž chodí lidé na procházky, a to je úplná katastrofa,“ uvedl David Feltl.

S tímto projektem pak běží souběžně několik dalších - velká rekonstrukce Gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře nebo zcela nové dětské detoxikační centrum pro akutní léčbu dětí a mladistvých se závislostí na psychotropních látkách.

VFN se stěhovat nebude

Nemocnice sídlí v areálu složeném z budov různého stáří. Ty nejstarší slouží od konce 18. století. V minulých letech se několikrát spekulovalo o tom, zda by se neměla nemocnice přestěhovat jinam.

„Covid ukázal, že pavilonový typ nemocnic není passé,“ říká teď šéf nemocnice.

„Když jeden, dva pavilony jsou takzvaně infekční nebo s nějakým přísným režimem, a v pavilonu, který je kousek vedle, běží život, jako by se nic nestalo, tak je to bezesporu výhoda. Výhodou je, že psychiatrická klinika je bokem v krásné zahradě, léčba závislostí je bokem, to je obrovské plus pro pacienta.“

Plány na to, že by vznikla „nová“ VFN někde na zelené louce, tak podle něj během pandemie definitivně padly.

Celý rozhovor s profesorem Davidem Feltlem najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované