Hlavní obsah

Penta rozšíří záběr ve zdravotnictví. Ve velkém chce poskytovat domácí péči

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Penta Hospitals CZ, tuzemská část zdravotnické divize finanční skupiny Penta, připravuje expanzi v nové branži. „Chceme napřít velkou energii do oboru domácí péče,“ říká ředitelka Barbora Vaculíková.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Skupina Penta Hospitals začátkem roku převzala nemocnice ve Volyni a Vimperku. Svou nemocniční síť tak rozšířila na devět zařízení. Kromě nemocnic provozuje 33 domovů pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, je v tomto oboru největším soukromým hráčem u nás. K tomu má ještě síť ambulancí, klinik asistované reprodukce a lékáren. Teď se chystá stavět další segment – domácí péči.

„V příštích dvou letech chceme mít v České republice nejméně 100 úvazků sester, které pracují v domácí péči,“ prohlásila v rozhovoru pro SZ Byznys ředitelka Penta Hospitals CZ Barbora Vaculíková.

V péči o pacienty v domácím prostředí vidí manažerka podle svých slov obrovský potenciál vzhledem ke změnám, jimiž zdravotnictví prochází. Postupné změny v úhradových mechanismech motivují nemocnice ke zkracování doby pacientů na lůžku, například k jednodenním chirurgickým nebo ortopedickým výkonům.

Foto: Seznam Zprávy

Barbora Vaculíková patří k nejvlivnějším postavám českého zdravotnictví.

„Systém vede poskytovatele zdravotní péče k tomu, aby propouštěli pacienty velmi brzy, aby uvolňovali akutní kapacity pro další pacienty. Ne každý z propouštěných je indikován k pobytu na následnou péči. Už proto, že dnes na operace chodí i poměrně mladí lidé. Pacienti po propuštění často potřebují jen menší pomoc, která se dá zvládnout právě v domácích podmínkách,“ vysvětluje Vaculíková.

Domácí péče v Česku

Domácí péči o pacienty v Česku nabízejí například také:

  • ProMedicus Domácí zdravotní péče
  • Medicon Hospitals
  • ProCare Medical

Domácí péče není pro Pentu úplně neprobádanou oblastí. „Nabízíme ji zatím ale jenom regionálně v návaznosti na naše nemocnice. Máme dobře fungující malou agenturu domácí péče u nemocnice v Roudnici. Teď bychom chtěli do oboru vstoupit celoplošně,“ říká šéfka skupiny.

Penta chce skupovat další poskytovatele domácí péče. Podle ředitelky je v jednání s vlastníky hned několika takových agentur, jak menších, tak větších. „Kromě toho zakládáme vlastní malé agentury domácí péče tam, kde máme buď ordinaci praktického lékaře, nebo nemocnici. Tak, abychom mohli navázat na nemocniční péči. Abychom získali patřičnou expertizu, potřebujeme se dostat na určitý objem těchto služeb,“ vysvětluje.

200 milionů eur na růst

S expanzí počítá i v dalších oblastech. „Penta vyčlenila 200 milionů eur na akvizice a organický růst. Velkou část těchto prostředků bychom chtěli alokovat do České republiky, potřebujeme najít oblast, kde můžeme růst,“ dodává Vaculíková.

Spřízněná skupina Penta Hospitals International je ve zdravotnictví aktivní v Polsku a na Slovensku, kde provozuje celkem 40 nemocnic. I v Česku by do své sítě ráda zahrnula další nemocniční zařízení, podle Vaculíkové je ale akvizičních příležitostí u nás málo. A tak míří na další cíle. „Jednoznačnou strategií jsou pro nás další domovy se zvláštním režimem. Také se chceme hodně posunout do ambulantní péče,“ upřesňuje Vaculíková.

Skupina bude muset pro své plány získat nový zdravotnický personál, především sestry. Těch podle Ústavu zdravotnických informací chybí v českém zdravotnictví asi 2,5 tisíce, některé nemocnice kvůli tomu musí omezovat provoz či zavírat oddělení.

Barbora Vaculíková se ale nedostatku odborné pracovní síly nebojí. Už kvůli zkušenosti z Roudnice nad Labem, kde Penta před časem otvírala nové oddělení a potřebovala pro ně nabrat 50 sester.

„Byli jsme až překvapeni, jak rychle se to povedlo. Je to v tom, že naše skupina má regionálně určitou sílu, historii, že se o zaměstnance stará. Samozřejmě jsme dělali velké náborové kampaně, na různých pozicích zaměstnáváme i cizince, máme systémy doškolování lidí na potřebné pozice. Troufnu si říct, že v žádné personální krizi nejsme,“ uvedla v rozhovoru.

Ve srovnání se zahraničím podle Vaculíkové u nás nedostatek zdravotníků nepanuje. „Máme v průměru osm lékařů a 8,5 sestry na tisíc obyvatel, což je přesně průměr Evropské unie. Hůř jsou na tom Slováci, kde je nějakých 3,5 lékaře a 5,5 sestry na 1000 obyvatel,“ uvedla. Špatně je na tom podle ní i Polsko, kde mají čtyři lékaře na tisíc obyvatel.

„Ve srovnání s Evropskou unií na tom v Česku špatně nejsme, ale máme obrovské rezervy v alokaci těch lidí, aby byli tam, kde jsou potřeba. Naprosto nezbytná je určitá transformace lůžek a změny v kompetencích některých specialistů, lékařů i sester. Tak, aby každý mohl maximálně využít potenciál svého vzdělání,“ uvedla.

Celý rozhovor s Barborou Vaculíkovou zveřejníme v příštích dnech.

Reklama

Doporučované