Hlavní obsah

Podvodů po telefonu přibývá. O2 letos zablokovalo půl miliardy přístupů

Druhá část rozhovoru s šéfem O2 Jindřichem Fremuthem. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezpečnost na internetu je pro zákazníky stále důležitější, říká šéf O2 Jindřich Fremuth. Firma nabízí službu, která blokuje přístup na podvodné domény a webové stránky. Letos už zasáhla ve více než půl miliardě případů.

Článek

Na první pohled vypadá jako klasická SMS zpráva, jakou posílá například pošta nebo pojišťovna. Obsahuje odkaz na web, ale její jediný cíl je krást. Od lidí chce vylákat přístupy k bankovním kontům či platebním kartám. Počet takových SMS, které chodí Čechům, roste raketovým tempem a služba O2 Security, která odkazy vedoucí na podvodné webové stránky či domény blokuje, je tak v plném zápřahu.

„Tyto podvodné domény neustále vznikají a zanikají. To znamená, že je to takový závod. Závod, kdo ji dříve vytvoří a kdo ji dříve odhalí,“ popisuje v druhé části rozhovoru šéf O2 Jindřich Fremuth. Dodává, že službu O2 Security, která může zabránit právě tomu, aby podvodník přes falešnou webovou stránku vylákal z klientů údaje o internetovém bankovnictví, mají dnes už téměř dva miliony zákazníků.

60 tisíc nových hrozeb každou hodinu

„Když se podíváte, jak se vůči těmto útokům bránit, tak jsou to dvě fáze. První je už samotný fakt, že SMS s takovým odkazem dostanete. Druhá fáze je pak to, co se s obsahem takové zprávy stane,“ vysvětluje Fremuth s tím, že zatímco u první fáze operátor nic dělat nemůže, protože telefonní číslo je poloveřejné a buď ho někdo zná, nebo si ho jednoduše vygeneruje, soustředí se na druhou fázi.

„Nedokážeme zabránit tomu, že vám zpráva přijde, co ale udělat můžeme, je to, že v případě kliknutí na odkaz vyhodnotíme webovou adresu jako závadnou. Upozorníme, že na ni nemáte vstupovat, a pokud se přesto rozhodnete na stránku vstoupit, děláte to na vlastní vědomí,“ dodává.

Mobilní operátoři

Na českém trhu působí několik mobilních operátorů.

Mezi dominantní hráče patří O2, T-Mobile a Vodafone. Kromě nich tu je celá řada menších, kteří ale nemají vlastní síť.

Do databáze, která závadný obsah z celého světa eviduje, přibyly dodnes stovky milionů domén. „Jenom za každou hodinu obmění až 60 tisíc záznamů,“ vysvětluje Fremuth.

Miliarda podvodných webů a domén

Už v loňském roce zablokoval operátor 350 milionů pokusů o přístup na závadné domény. „Myslíme si, že tento rok se dostaneme minimálně k půl miliardě,“ odhadoval před časem v rozhovoru Fremuth.

Ochrana mobilního telefonu

Ochraně dat v mobilních telefonech se vedle O2 či společnosti Gen zabývá také McAfee a Eset.

Nejaktuálnější data firmy ale ukazují, že problém je větší, než se čekalo. Čísla totiž kvůli ještě větší aktivitě podvodníků rychle rostou a v posledních týdnech tuto hranici překročila.

Obrovský nárůst podvodů v posledních dnech a týdnech potvrzují i data společnosti Analytics Data Factory – podle jejich reportu se za poslední dobu oproti letním měsícům počet útoků zvýšil až pětinásobně. Cílové webové stránky se navíc tváří opravdu důvěryhodně a podle odhadů analytiků bude podvodných SMS stále přibývat a budou rafinovanější.

Lidé si hrozby uvědomují

„Online bezpečnost začíná být mnohem více palčivou a důležitou oblastí v životě lidí a zákazníci si to uvědomují. Je to dáno i tím, jak v poslední době dramaticky roste počet digitálních útoků přes všechny různé kanály,“ dodává Fremuth.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Jak upozorňuje i společnost GEN, která se internetovou bezpečností dlouhodobě zabývá, podvodné útoky či SMS jsou dnes stále sofistikovanější. Zejména díky umělé inteligenci dokážou perfektně zacílit na konkrétní lidi a vyvolat pocit důvěryhodnosti či naléhavosti.

Reklama

Doporučované