Hlavní obsah

Vyhledávání na Seznamu se dramaticky změní, říká Pavel Zima z vedení firmy

Jak se letos dařilo české internetové jedničce? Rozhovor s členem představenstva Pavlem Zimou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Revoluce ve vyhledávání na internetu. Vedle nekonečného výčtu odkazů nabídne Seznam příští rok taky odpověď na míru. Box s výtahem nejrelevantnějších informací připraví umělá inteligence, říká Pavel Zima z vedení firmy.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Konkurovat Googlu ve vyhledávání není nic snadného. Na světě jsou jen čtyři vyhledávače, které se vedle amerického gigantu nestaly na svém trhu marginálními. Ruský Yandex, čínský Baidu, korejský Naver a český Seznam.

S nástupem umělé inteligence čeká ale vyhledávání revoluce, jak odhaduje Pavel Zima z představenstva Seznamu. „Já jsem obrovský optimista. S nástupem velkých jazykových modelů, které si můžou lidi představit třeba jako Chat GPT, se svět vyhledávání hodně změní,“ řekl v Agendě pro SZ Byznys.

Zatímco teď po napsání dotazu do vyhledávacího okénka dostane uživatel několik odkazů a sám si s nimi musí poradit, nově Seznam kromě linků nabídne i boxík, který nejdůležitější informace shrne. Víc než vyhledávat tak bude Seznam na dotazy uživatelů odpovídat.

„Vyhledávání je vlastně hrozně jednoduchá úloha, složitá úloha je seřadit ty výsledky tak, aby ten nejrelevantnější byl nahoře. A umělá inteligence nám pomůže vypreparovat z těch výsledků relevantní odpověď,“ popisuje záměr Zima.

Revoluční vyhledávání

Novinka se má rozjet už v příštím roce, obdobný systém testuje i Google. „Dáme uživateli odpověď, plus mu to doplníme těmi odkazy. Nebo mu dáme možnost se zeptat toho našeho chatu na nějaké doplnění,“ vysvětluje Pavel Zima, jak bude nově hledání na Seznamu vypadat.

Za tím, co Zima nazývá „chatem“, je zcela nový jazykový model na způsob Chat GPT, který Seznam aktuálně vyvíjí. Jen letos do vývoje nalil desítky milionů korun a pracují na něm zhruba dvě desítky lidí. „Seznamácká obdoba Chat GPT bude mluvit česky. A to mnohem lépe než konkurenční zahraniční modely,“ tvrdí Zima.

„Vyvíjíme velký jazykový model v řádu stovky miliard parametrů, který nám už teď dává v češtině lepší výsledky než Chat GPT-3.5. Chtěli bychom ho někdy v příštím roce představit uživatelům,“ avizuje jeden z pěti šéfů Seznamu Pavel Zima.

Teď se firma zaměřuje na posílení výkonu serverů, na kterých model poběží. „V tuto chvíli jsme schopní zvládat jen stovky dotazů za vteřinu, takže výkon musíme optimalizovat a zároveň musíme odladit ten produkt. Tam jsme hodně na začátku.“

Za klíčovou vlastnost vznikajícího jazykového modelu, který zatím ještě nemá žádné jméno, považuje Pavel Zima to, že bude jen Seznamu. „Chceme ten model mít ve své vlastní moci. Už kvůli našim uživatelům nechceme dávat informace našich uživatelů třetí straně,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys.

Obrat Seznamu bude letos rekordní

Ekonomicky se letos Seznamu dařilo. „Aktuálně směřujeme k dalšímu rekordu a pevně věřím, že v obratu budeme přes šest miliard, to znamená nárůst v jednotkách procent. Zisk bude někde podobně jako loni,“ naznačil Zima. Zisky před zdaněním činily v roce 2022 celkem 1,284 miliardy.

Ekonomické ochlazení, které s sebou zpravidla nese i pokles prodané inzerce, zatím na Seznam nedolehlo. Návštěvnost webu byla letos mírně slabší než loni. „Ale když se podíváme na předcovidovou dobu, tak jsme návštěvností třeba o 20 % výš,“ poznamenal Zima.

„Měli jsme extrémně dobrý začátek roku, kdy se nám opravdu dařilo, hlavně v přímém prodeji u malých a středních firem.  V oblasti e-commerce vnímáme mírně slabší vánoční sezonu,“ připouští člen řídící pětice Seznamu.  Příští rok bude podle něj těžký. „Plánujeme velmi konzervativně a opatrně.“

„Naši autoři si vydělají i statisíce“

Po zavedení diskuzí a lajkovacího tlačítka přišel letos Seznam s blogovací platformou Seznam Médium. „Seznam Médium je v tuhle chvíli už v top 10 obsahových webů v České republice. Měsíčně vydělává řádově vyšší miliony korun, které si dělíme s autory,“ uvedl Zima.

Kdo napíše úspěšný příspěvek, přijde si totiž na část příjmů z reklamy, která je kolem textu vystavena. „Máme autory, kteří se dokážou na Seznam Médiu uživit a přijdou si třeba i na statisíce měsíčně,“ říká.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Monetizaci obsahu na platformě Seznam Médium hodlá vedení firmy příští rok ještě posílit. „Velmi brzy přijdou mikroplatby. Autor bude moci vyzvat své čtenáře, aby ho podpořili nějakým drobným příspěvkem. Zároveň umožníme autorům dát svůj obsah za paywall, což bude přímá konkurence pro Hero Hero nebo Gazetisto,“ má za to Zima.

Další novinkou budou uživatelské skupiny po vzoru facebooku. „Trochu se jakoby vrátíme k vypnutému webu Spolužáci nebo Lidé.cz. Mohlo by to konkurovat facebooku. Já jsem uživatel facebooku jen kvůli skupině Plastikoví modeláři. A to je obsah, který mi homepage Seznamu dát neumí,“ vysvětluje Zima, jak chce s týmem přimět uživatele, aby na webu trávili zase o něco více času.

Společnost Seznam je majetkově propojena se společností Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované