Hlavní obsah

Blíží se novinky v digitalizaci. Občanka v mobilu, plná moc i rodičák z domova

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podle plánu státu může zhruba takto vypadat prokazování totožnosti. Ilustrační foto.

Reklama

Česko čeká během několika nadcházejících měsíců řada digitálních skoků. Kromě osobního dokladu ve formě aplikace stát spustí online žádosti o rodičovský příspěvek a chystá také plnou náhradu papírových plných mocí.

Článek

Během pandemie začalo Česko horečně digitalizovat úřední agendy. Teď ale vláda řeší, jak se v nich co nejvíce přiblížit Dánsku. Skandinávská země se totiž může pochlubit nejen 98procentní digitalizací státních služeb, ale také třeba tím, že se vše dá bez potíží řešit z mobilu.

„Valná většina činností státu už alespoň zčásti zdigitalizována (převedena do elektronické podoby) je. Ale často neefektivně, ne prozákaznicky a s velkým podílem lidské práce. Přitom automatizace procesů je nutnost, které se nevyhneme,“ říká „vládní muž pro digitalizaci“, vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Ještě letos se rozjede aplikace eDoklady. V praxi to bude znamenat, že lidé místo plastových karet, jako je občanka nebo řidičský průkaz, budou mít jejich oficiální kopii v mobilu. Vypadat by to mělo podobně, jako když lidé během covidu ukazovali kód o očkování. Stát pak o projektu mluví jako o „předskokanu Evropské digitální peněženky“, což je hlavní součást rozvíjené evropské digitální ekonomiky.

V závěsu za doklady pak stát spustí náhradu papírových plných mocí. Oficiálně půjde o Registr zastoupení, tedy „digitální rejstřík umožňující vzdáleně vyřizovat situace, kdy se občan nebo firma potřebuje nechat zastoupit“, popisuje vicepremiér Bartoš.

„Od začátku se počítá se zapojením ministerstev, u kterých bude novinka nejpraktičtější, konkrétně Ministerstva financí, dopravy, sociálních věcí, spravedlnosti i zdravotnictví,“ doplňuje Anna-Marie Lichtenbergová, vedoucí oddělení komunikace letos vzniklé Digitální a informační agentury (DIA).

„Některé věci se daly do pohybu kvůli pandemii covidu, ale byla to nekoncepční, krizová řešení,“ říká Bartoš s odstupem tří let. Přiznává, že Česko bude například muset investovat do obměny Základních registrů (například stěžejního Registru osob), které jsou pro chod digitálního státu zásadní, ale v Česku jsou technicky zastaralé.

Digitální novinky chystá i Ministerstvo práce a sociálních věcí, tedy úřad, s nímž přijde do kontaktu během života prakticky každý.

„V srpnu spustíme zcela digitalizovanou žádost o rodičovský příspěvek v klientském portálu MPSV – Jenda. Ještě letos do tohoto prostředí plánujeme převést další dvě plně digitalizované dávky, přídavek na dítě a příspěvek na bydlení. Funkčnost portálu jsme si ověřili už minulý rok, kdy si online požádalo téměř 600 tisíc rodin o jednorázový příspěvek na dítě,“ říká mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Zaměstnanci úřadů práce tak získají víc času na ty, kteří dorazí osobně. Podle ní je ale hlavním cílem to, aby šlo postupně všechno vyřídit z domova.

„Ke konci roku chystáme také spustit online žádost o důchod na ePortálu správy sociálního zabezpečení. Služba umožní podat žádost o všechny typy důchodů: nejen o starobní, ale též o invalidní nebo pozůstalostní důchod,“ plánuje resort sociálních věcí.

Posun o pět míst nahoru

„Česko je v žebříčku evropské sedmadvacítky na 17. příčce a má digitalizovaných 80 % státních služeb. Během posledních tří let jsme si polepšili o pět míst, z 22. místa v roce 2020,“ říká Lichtenbergová. Očekává se ale, že Čechům bude chvíli trvat, než se naučí, že nemusejí s každou žádostí osobně na úřad nebo na poštu. Například podle statistik bylo v Portálu občana na začátku roku 2020 registrovaných jen 45 500 uživatelů. K počátku roku 2023 jich bylo přes 600 tisíc, nyní už přes 875 tisíc.

Největšími slabinami jsou pak uživatelská podpora, poskytování předvyplněných formulářů k online službám a také nedostatečná mobilní přívětivost, což označuje možnost vyřídit záležitost z mobilního telefonu.

Reklama

Doporučované