Hlavní obsah

Konec traktoristů v Čechách. Tuzemská pole orá první samořídící stroj

Konec traktoristů v Čechách. Tuzemská pole orá první samořídící stroj.Video: Filip Horáček

 

Reklama

Česká pole orá první samořídící traktor. Je dvakrát dražší než ten klasický, nemůže na silnice, ale nezná pojem „padla“.

Článek

Plečkuje, orá, seje. Nizozemský pásový traktor AGbot má 160 koní, váží přes sedm tun a umí prakticky všechno, co běžné traktory. Z traktoristů potenciálně do budoucna může udělat zbytnou profesi. Stroj stojí kolem osmi milionů korun. Astronomická cena, která je na dvojnásobku klasického traktoru ve stejné třídě, je podle výrobců vyvážena úsporami z provozu. Jezdí sám, až 24 hodin denně a jeho diesel-elektrický pohon šetří palivo.

Na silnici nesmí

Má to však háček – zatím nesmí na české silnice a také jeho nasazení na poli je sporné. „My jsme v situaci, že jsme úplně na začátku. Pohyb strojů po polích je vlastně šedá zóna, zatím to legislativa neřeší a jsme v situaci, kdy nic není zakázáno a nic není povoleno,“ říká Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR, který traktor předvedl v rámci své Technologické platformy pro zemědělství.

Jisté je to, že zemědělci, kteří by se rozhodli stroj pořídit, jej na pole musí nějak dopravit, protože autonomní vozidla nesmějí na silnici. Ohledně toho, jestli se může sám pohybovat po poli, panují nejasnosti.

„Někdo mi říkal, že autonomní stroj musí jezdit na oploceném pozemku, což je samozřejmě v zemědělské praxi naprostý nesmysl, protože v tu chvíli ten stroj není vůbec použitelný. Ale někdo jiný říká: ‚Co není zakázáno, je povoleno,‘“ říká agronom zemědělského podniku Agra Řisuty Vítězslav Krček.

Diskuze o možných změnách legislativy právě začíná. Vede se na úrovni nevládních organizací, odborných institucí a několika rezortů: Ministerstva zemědělství, Ministerstva dopravy a Ministerstva pro životní prostředí.

Řeč by měla být i o podpoře precizního zemědělství například v rámci investičních dotací. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) přichystal balík podpor ve výši 200 milionů korun, ten se však na poslední chvíli zastavil. Náhrada by se mohla spustit v příštím roce.

Systémy moderního zemědělství 4.0 v Česku zavádí celá řada podniků, a to především v živočišné výrobě, kde se nasazují například krmící roboti pro dobytek, obojky kontrolující důležité životní funkce skotu apod. Rostlinné výrobě se zatím pokročilá robotizace a automatizace vyhýbá. Autonomní stroje v praxi nikdo nepoužívá.

Překážkou uvádění podobných robotů do praxe není jen legislativa, ale také vysoké pořizovací náklady a konzervativní postoj podniků.

„Patříme mezi evropskou špičku v zavádění nových technologií. Na druhou stranu je to technicky a investičně náročné a nákladné, musíte mít kvalifikované lidi. A hlavně je zavádění technologií často spojené se změnou fungování celého podniku,“ míní Pýcha.

Do budoucna bude mít smysl, aby v podniku nejezdil jeden, ale třeba čtyři stroje.
Vítězslav Krček, agronom Agra Řisuty

V Evropě a USA už se na polích pohybuje přibližně sto autonomních traktorů, které v Česku čekají na prvního zákazníka. Nasazeny jsou v Nizozemsku, Německu, Francii i ve Spojených státech. Přes vysokou cenu dovozce Leading Farmers CZ slibuje, že se investice rychle vrátí. „Návratnost je srovnatelná s tradičním traktorem, protože jezdí o něco efektivněji, má menší spotřebu pohonných hmot, měl by mít nižší náklady na údržbu a v neposlední řadě tam nejsou náklady na pracovní sílu,“ tvrdí ředitel společnosti Pavel Milata. Návratnost u běžného traktoru je šest až osm let.

Ideální však je, aby si podnik pořídil několik takových strojů, protože traktor si přece jen žádá lidskou asistenci. Někdo musí naplánovat trasy, nahrát je do řídicího systému stroje a následně může kontrolovat, zda stroj pracuje správně. Takový digitálně zdatný pracovník zvládne „ovládat“ asi čtyři traktory naráz.

S tím souhlasí i Krček. „V současnosti nejde o nějakou ekonomickou návratnost. Spíš to beru tak, že je to posun do budoucna, přínos nové technologie, a že se na tom naučíme, jak s tím pracovat. Do budoucna bude mít smysl, aby v podniku nejezdil jeden, ale třeba čtyři stroje,“ myslí si zemědělec, který hospodaří na 2300 hektarech a má početné chovy prasat. Malým farmám o několika stovkách hektarů by se podle něj investice nejspíš nevyplatila.

Chytrý traktor se hodí prakticky na všechny běžné polní práce. Zapřáhnout lze za něj všechno příslušenství včetně pluhu a sečky. Vyvine rychlost až 13 km/h.

Reklama

Doporučované