Hlavní obsah

Cash Only: Svět kryptoměn prochází testem. Krachovat budou i další

Foto: Shutterstock.com

Případ Luny naznačuje, že podobným testům by mohly v budoucnu být znovu vystaveny i další stablecoiny.

Reklama

Nedávný bankovní run na ruskou Sberbank byl na českém trhu šokem. Po dlouhé době padla relativně velká banka s bilancí 90 miliard korun. Byla zdravá a její jedinou vadou na kráse bylo, že ji vlastní ruský stát.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Cash Only, ve kterém Martin Jašminský, Zuzana Kubátová, Jiří Zatloukal a Jiří Nádoba každý pátek komentují dění v českém byznysu. Pokud vás Cash Only zaujal, přihlaste se k odběru newsletteru.

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu Češi během dvou dnů ze Sberbank vybrali miliardy korun. Banka neměla z čeho klienty vyplácet (stala se nelikvidní) a musela zavřít. Zasáhla však centrální banka a čeští střadatelé dostali většinu svých peněz zpátky nebo je v dohledné době dostanou.

Žádná taková ochrana neexistuje ve světě decentralizovaných kryptoměn a tzv. stablecoinů, které jsou kritickou infrastrukturou pro fungování kryptoměn. Vizí decentralizovaných financí je naopak svět bez centrální banky. Je to svět automatických kontraktů, které odstraňují co možná nejvíce prostředníků. Tento svět však počítá také s tím, že likvidita je neustále dostupná (že pořád budou na trhu kupci a prodávající).

Zatímco ve „starém světě“ přijde v krizi na pomoc centrální banka, která vytvoří potřebné peníze „z ničeho“ a umožní bankám či dlužníkům splácet své dluhy a nezkrachovat, v „novém světě“ decentralizovaných financí kryptoměn nic takového záměrně není. Není tu centrální autorita.

Dějiny moderního kapitalismu nám ale pořád a znova připomínají, že vždy po nějaké době přijde okamžik, kdy se všichni budou snažit zaplatit ve stejnou dobu. Likvidita zmizí a když do hry nevstoupí centrální banka, aby uklidnila paniku, ceny začnou zuřivě padat a to má hrozivé následky pro celou ekonomiku. Paniku jsme viděli ve finanční krizi 2007/2008, viděli jsme ji i na začátku koronavirové pandemie na jaře 2020.

Stablecoiny fungují na stejném principu jako banky. Na jedné straně vydávají tokeny, které jsou velmi podobné tradičním měnám jako dolar či koruna. Na druhé straně jsou tyto tokeny kryté bankovními vklady, pokladničními poukázkami a komerčními dluhopisy. Cílem je, aby hodnota zůstávala stabilní a rovnala se například jednomu americkému dolaru. Tyto stablecoiny pak kryptonadšenci obchodují za bitcoin a další kryptoměny, na jejichž růst či pokles spekulují.

Minulý týden však byl pro stablecoiny náročný. Tether měl problémy udržet svou vazbu na dolar a algoritmický stablecoin TerraUSD se zhroutil úplně. Ještě před pár dny přitom měl hodnotu přes 18 miliard dolarů.

Mechanismus fungování TerraUSD hezky vysvětluje finanční historik Daniel Neilson:

Předpokládejme, že se tokeny TerraUSD obchodují za 90 centů za dolar jako 9. května odpoledne. V systému TerraUSD mohou těžaři tokeny TerraUSD koupit výměnou za jiný token, který se jmenuje Luna. Tokeny Luna opravňují svého majitele k podílu na výnosech z těžby. Není to nepodobné tomu, když držitel dluhopisu dostává úrok nebo akcionář dividendu. O výkup tokenů TerraUSD za tokeny Luna se starají bezobslužné programovatelné kontrakty bez zásahu člověka.

Pokud těžař koupí TerraUSD, který se obchoduje za 90 centů, ale jeho nominální hodnota je jeden dolar, algoritmus mu dá jeden dolar v hodnotě Luny, měřeno aktuální tržní cenou Luny. Pokud je tržní cena Luny p, znamená to, že těžař obdrží 1/p tokenů. Když se tedy tokeny Luna obchodovaly za cenu kolem 50 dolarů, jeden token TerraUSD mohl být vyměněn za 0,02 tokenu Luna. Tržní hodnota 0,02 tokenu při ceně 50 USD je jeden dolar. To znamená, že těžař přeměnil token TerraUSD s tržní cenou 90 centů na tokeny Luna s tržní cenou jeden dolar, což představuje arbitrážní zisk deset centů.

Všechno se děje proto, aby se nominální hodnota tokenu vrátila na paritu s dolarem. Kupci dostanou odměnu za to, že si tokeny TerraUSD nakoupí nebo je prodají. Algoritmus jim rozdává volné peníze v podobě tokenů Luna. Problém spočívá v tom, že se vždy musí najít někdo, kdo tyto tokeny Luna za danou cenu vymění za skutečné dolary.

Tentokrát se kupci nenašli. Výkyv byl moc velký a kupující ztratili v Lunu důvěru. Stabilita tokenu TerraUSD závisela na algoritmických operacích, které rozšiřovaly nabídku Luny, takže nižší poptávka znamenala skokový pokles cen, investoři zpanikařili a cena poklesla až k nule.

Když cena tokenů Luna během následujících tří dnů klesla na nulu, počet tokenů Luna v oběhu explodoval a z řádu statisíců se jich během několika dní staly řády bilionů. Obchodování bylo pozastaveno a oba tokeny, TerraUSD i Luna, jsou nyní považovány za bezcenné.

Algoritmus TerraUSD implicitně předpokládal, že pro tokeny Luna budou vždy existovat kupci. Ti se ale nenašli, trh se stal nelikvidním a jelikož ve světě decentralizovaných financí neexistuje centrální autorita (centrální banka), která by vstoupila do hry a zachránila stablecoin tím, že ho začne sama nakupovat, nastal krach.

Investoři přišli téměř o všechno. A případ Luny naznačuje, že podobným testům by mohly v budoucnu být znovu vystaveny i další stablecoiny v čele s největším Tether.

Zajímají vás plány na stavbu nových hal pro Amazon nebo vládní kroky proti energetické krizi? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované