Hlavní obsah

EDF nabízí „evropskou cestu“. Konkurence v jaderném tendru se vyostřuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

Francouzská firma EDF chce být „novou energií pro Česko“. Podpořil ji i francouzský velvyslanec v Praze Alexis Dutertre (druhý zleva).

Reklama

Francouzského uchazeče o stavbu nových jaderných bloků v Česku, státní firmu EDF, podle viceprezidenta Vakise Ramanyho překvapil odklad uzávěrky soutěže.

Článek

První říjnové pondělí mělo původně být dnem D tendru, kdy se odevzdají definitivní nabídky do stamiliardové zakázky v Dukovanech a případně v Temelíně. Nakonec trojice dukovanských nápadníků – vedle EDF ještě severoamerický Westinghouse a jihokorejská KHNP – dostala na závěrečný sprint o měsíc déle.

„Byli jsme velmi překvapení, když přišel tento odklad na poslední chvíli. My jsme byli připraveni, bylo pro nás zásadní dodržet lhůty, protože chceme s ČEZem budovat vztah založený na důvěře. Nejdříve si chceme získat důvěru ČEZu a následně tuto zakázku,“ řekl v Praze viceprezident EDF Vakis Ramany.

Podle neoficiálních informací k odkladu došlo na základě žádosti Westinghousu. Ten to ale nekomentoval, s českými médii v posledních týdnech v podstatě nekomunikuje.

Uchazeči finišují nejen s nabídkami, ale také v lobbistickém úsilí. Jaderný tendr je provázaný i se strategickými a diplomatickými vizemi Prahy. Francouzi zdůrazňují evropský rozměr spolupráce, Američané bezpečnostní, Korejci pak zejména technologický. Všichni tři pak slibují, že maximálně zapojí a pomohou rozvinout český průmysl.

Stále jasnější se zdá být vyostřující se konkurence mezi Francouzi a Američany.

„Evropská cesta“

Francouzskou státní společnost podpořil francouzský velvyslanec v Praze Alexis Dutertre. Na pondělní tiskové konferenci, která se odehrávala v dotažených obrazových kulisách a pod sloganem „EDF: Nová energie pro Česko“, bylo znovu jasné, že Paříž sází na evropský rozměr spolupráce.

Diplomatická přetahovaná o Dukovany

Český předseda vlády Petr Fiala přijal v úterý ve Strakově akademii korejského premiéra Han Duk-soa s vojenskými poctami. Načasování pár týdnů před uzávěrkou dukovanského tendru nemůže být „okatější“.

Prestižní státnická setkání jsou součástí lobbingu za získání stamiliardové zakázky. Aktivita Korejců kontrastuje s americkým distancem na diplomatickém poli – Fiala už rok čeká na přijetí v Bílém domě u prezidenta USA Joea Bidena.

Premiér by se jistě sešel i s americkým nebo francouzským prezidentem či francouzskou premiérkou, pokud by zavítali do Prahy. Takže se ke všem chováme stejně a všichni jsou stejně vítáni,“ řekl Seznam Zprávám vysoce postavený zdroj z okolí premiéra.

Důležitým dílkem strategické partie o Dukovany je právě rivalita společností Westinghouse a korejské KHNP. V USA běží žaloba severoamerické společnosti, která tvrdí, že Korejci v podstatě prodávají její technologii. Westinghouse historicky pomáhal vybudovat jihokorejský jaderný průmysl.

A zatímco Američané volí taktiku napínat českou vládu, Korejci vsadili na politické sbližování. Návštěva proběhla v atraktivním termínu i z pohledu geopolitiky – v době, kdy severokorejský diktátor Kim Čong-Un ladí své zbrojní plány s ruským vládcem Vladimirem Putinem na setkání na východě Ruska.

Samotný Westinghouse volí dlouhodobě taktiku „no comment“ a taktiku napínání. Podle zdrojů Seznam Zpráv se staví kriticky k formátu tendru – nevyhovuje mu účast s Korejci, s nimiž vede soudní spor, a zároveň má argumentovat, že původní tendr byl šitý na míru ruskému Rosatomu a zvýhodňuje státní firmy.

„EDF je připravená, má plnou podporu francouzské vlády a my doufáme, že si Česko vybere evropskou cestu. Máme před sebou dlouhou spolupráci v rámci evropské jaderné aliance,“ uvedl Dutertre.

Jádro Paříž a Prahu dlouhodobě sbližuje. Česko zejména díky „těžké váze“ Francie spoluprosadilo zařazení jádra mezi zelené zdroje energie v rámci taxonomie Evropské unie – a to navzdory odporu některých unijních zemí.

Ramany z EDF zase zdůraznil, že společnost Česku nabízí nezávislou evropskou technologii. „EDF má kompletní vlastnictví a kontrolu nad designem reaktorů EPR1200: základní a detailní konstrukce jsou prováděny v rámci EDF, dceřiných společností a místních partnerů,“ uvedl.

EDF, respektive její dceřiná firma, má minulost spolupráce s ruským Rosatomem a už v čase před ruskou invazí na Ukrajinu v Česku v této souvislosti čelila bezpečnostním otazníkům. Ramany už dříve v rozhovoru se Seznam Zprávami uvedl, že válka změnila jejich pohled na spolupráci s Rusy. Dceřiný Framatome se ovšem má dále podílet na výstavbě maďarské elektrárny Paks II, kterou má – i po ruské agresi na Ukrajině – vést Rosatom.

Nadbíhání Praze

Seznam Zprávy dlouhodobě upozorňují na to, že to, co začalo jako tendr na jeden blok v Dukovanech, se stále jasněji začíná rýsovat jako zakázka hned na čtyři reaktory celkem – nejen v Dukovanech, ale i v Temelíně.

Francouzi v pondělí také oznámili, že spouštějí česko-francouzskou akademii, která má vytvořit novou generaci kvalifikované pracovní síly pro jaderné ambice Česka. Je zjevné, že uchazeči o Dukovany nadbíhají deklarované české ambici stát se „malou velkou“ jadernou velmocí v časech renesance atomové energie, která má zejména ve středu a na východě Evropy nahrazovat neekologické uhelné zdroje. A její součástí je i plán podílet se na obnově a další výstavbě energetické infrastruktury na Ukrajině.

Američané například koncem září v Praze pořádali česko-americké jaderné fórum. Vedle zástupce Westinghousu na něj přijely také firmy, které se zabývají vývojem malých modulárních jaderných reaktorů. Například viceprezident společnosti Holtec Rick Springman v Praze řekl, že jeho mateřská firma chce nejen Česku malé modulární reaktory dodávat, ale zvažuje sem i přesunutí části své výroby.

Co nabízí Westinghouse

V Praze byl tento týden na námluvách americký jaderný průmysl. Mluvilo se ale spíš o malých reaktorech než o těch velkých pro Dukovany a Temelín. Obří tendr na tradiční reaktory přitom spěje do finále.

Korejci vyslali rovnou premiéra

Korejci ve vysoké lobbistické hře do Prahy vyslali rovnou svého premiéra Han Duk-soa. Po jednání s premiérem Petrem Fialou oba politici vypočítávali celou řadu oblastí moderních technologií, v nichž by obě země mohly vedle jádra spolupracovat: v obranném průmyslu, elektromobilitě či vysokorychlostní železnici.

Podstatným momentem celého tendru je konkurenční spor Westinghousu a KHNP. Westinghouse u amerických soudů Korejce žaluje kvůli ochraně duševního vlastnictví – Američané stáli u zrodu korejského jaderného průmyslu. Minulý týden padlo první rozhodnutí v tomto sporu, kdy se okresní soud ve Washingtonu přiklonil na stranu KHNP. Westinghouse se však podle svého prohlášení hodlá odvolat.

V Česku se jasně se rýsuje soupeření USA a Francie. Pro Česko jsou obě země důležitými spojenci a vládu čeká nelehká volba, s kým stavět jaderné bloky. Obě společnosti, EDF i Westinghouse, už dnes dodávají do českých jaderných elektráren palivo.

Zástupci francouzské firmy v pondělí potvrdili, že jsou případně připraveni stavět čtyři bloky. „Vedle výstavby pátého bloku v Dukovanech společnost EDF aktivně podporuje rozšíření českého programu na další tři bloky a pracuje na způsobu optimalizace v rámci sériové výstavby: první dvojice bloků EPR1200 v Dukovanech 5 a 6, následovaná dvojicí bloků EPR1200 v Temelíně 3 a 4,“ uvedli představitelé EDF.

Reklama

Související témata:

Doporučované