Hlavní obsah

Fiala: Ruský plyn už nepotřebujeme. U jádra musí Moskvu nahradit USA a Francie

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Elektrárna Dukovany. Ilustrační snímek.

Reklama

Podmínkou české energetické nezávislosti je mimo jiné úplný přechod na americké a francouzské palivo do jaderných elektráren, řekl dnes premiér Petr Fiala českým velvyslancům.

Článek

Energetickou politiku bylo nutné zcela změnit a nejdůležitější bylo skoncovat se závislostí na Rusku, prohlásil premiér Fiala. Česko je podle něj nyní téměř stoprocentně nezávislé na ruském plynu, čeká jej odtržení od ruské ropy, k čemuž je nutné dokončit rozšíření ropovodu TAL. To by podle Fialy mělo být hotové do konce příštího roku.

Jednou z klíčových věcí je ale také úplný přechod na americké a francouzské palivo do jaderných elektráren, doplnil ministerský předseda.

Až doposud české jaderné elektrárny zásobuje ruská firma TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Vláda proto v poslední době rozhodla, že se dodavatel změní.

Jaderné palivo do Dukovan tak bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse. Ruský dodavatel zásobuje Dukovany téměř 40 let, od začátku provozu elektrárny. Po vypuknutí války na Ukrajině se však provozovatel elektrárny, polostátní ČEZ, rozhodl dodavatele z bezpečnostních důvodů nahradit. Finanční podmínky kontraktu ČEZ neuvedl.

Jaderné palivo

  • Jaderné palivo je palivo, z něhož se energie uvolňuje prostřednictvím jaderných reakcí a to buďto rozpadem nebo fúzí. V současnosti se prakticky využívají pouze štěpná jaderná paliva jako uran nebo plutonium.
  • Jaderné palivo produkuje v jaderném reaktoru tepelnou energii zpravidla 3-5 let a potom je z reaktoru vyjmuto jako použité jaderné palivo.
  • Jaderná elektrárna je tepelná elektrárna a od klasické tepelné elektrárny se liší v podstatě jen zdrojem tepla potřebného ke vzniku páry. Teplo nevzniká spalováním fosilního paliva, ale štěpením uranu U235 v jaderném reaktoru.

Dosud se hovořilo o tom, že neexistuje žádná alternativa, kdo by mohl ruské palivo pro dukovanský typ reaktorů nahradit. Podle ČEZ však Westinghouse v poslední době urychlil vývoj a je při vyloučení ruské společnosti TVEL jedinou firmou, která je nyní schopna palivové soubory pro Dukovany dodat.

„Zajištění západního dodavatele palivových souborů pro Dukovany je významným krokem nejen pro českou energetiku, ale i celou Českou republiku. Dochází k dalšímu výraznému posílení energetické bezpečnosti,“ řekl již dříve předseda představenstva a generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Westinghouse bude palivo pro Dukovany vyrábět ve svém závodě ve Švédsku. Používat přitom bude podobný typ paliva, jaké vyvinul pro jaderné elektrárny na Ukrajině. Lišit se ovšem bude v některých technických detailech.

V případě jaderné elektrárny Temelín budou od roku 2024 dodávat americký Westinghouse a francouzská Framatome. I zde se přitom až doposud používá ruské palivo od společnosti TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom.

Výběrového řízení na dodávky jaderného paliva, které ČEZ zahájil v dubnu 2020, se účastnili tři uchazeči, a to společnosti Framatome, TVEL a Westinghouse. „Z důvodu diverzifikace byli nakonec vybráni dva dodavatelé tak, aby skupina ČEZ v budoucnu spolehlivě zajistila plynulou dodávku palivových článků pro reaktory Jaderné elektrárny Temelín, a minimalizovala tak rizika případného výpadku dodávek,“ uvedl Kříž. Vítězi jsou právě americký Westinghouse a francouzská Framatome.

Dodávky potrvají zhruba 15 let. Hodnota kontraktu se pohybuje v řádu miliard korun, řekl dnes hlavní mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Reklama

Doporučované