Hlavní obsah

Z rublu je měnový šampion… jenže jenom na papíře

Foto: Shutterstock.com

Rubl je díky kapitálovým kontrolám nejvýkonnější měnou. Má to ale háček. (Ilustrační obrázek.)

Reklama

Kapitálové kontroly zavedené Ruskem už pomohly jeho měně stát se letos tou celosvětově nejvýkonnější, čímž na této pozici vystřídala brazilský real. Jenže na prudkém růstu nadopovaného rublu může vydělat jen málokdo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruská měna opět rozšířila své zisky. Od začátku roku rubl vůči americkému dolaru posiluje o více než 14 procent. Tímto výkonem tak překonává brazilský real, který si proti dolaru polepšuje asi o devět procent. Ruský rubl je tak v současné době nejvýkonnější měnou mezi 31 hlavními měnami, které sleduje agentura Bloomberg.

Rubl sice výrazně posiluje, ovšem tomuto „trhu“ se nedá říkat trh.
Ondřej Hartman, FXstreet.cz

Rubl k americkému dolaru v pátek poprvé po více než dvou letech zpevnil za hranici 63 rublů. Jeden dolar se prodával zhruba za 63,75 rublu. Přitom ještě na začátku března, kdy západní země začaly stupňovat sankce proti Rusku, dolar přechodně vystoupal až nad 130 rublů. V silném růstu pokračuje rubl i proti euru.

Zisky ruského rublu jsou podle analytiků důsledkem řady opatření přijatých ruskou vládou na podporu kolabující měny, jež přišla v reakci na protiruské sankce Západu. „Přísné kapitálové kontroly a požadavek, aby exportéři převedli alespoň 80 procent příjmů v cizí měně, pomohly rublu dostat se zpět na mnohaletá maxima,“ říká pro SZ Byznys Jaroslav Tupý, analytik společnosti Purple Trading.

„Rubl sice výrazně posiluje, ovšem tomuto ‚trhu‘ se nedá říkat trh. Řekl bych že rubl neodmazal své ztráty, ale přesněji řečeno, dočasně je zamaskoval. To, že si vede takto dobře, je pouze výsledek umělé podpory,“ tvrdí pro SZ Byznys investor Ondřej Hartman z tradingového portálu FXstreet.cz.

Nesměnitelná „Potěmkinova“ měna

„Rubl silně posiluje přibližně od začátku března jak na páru s eurem, tak i s americkým dolarem. Skutečností ale je, že směnné kurzy EUR/RUB a USD/RUB prakticky v normálním slova smyslu neexistují vzhledem k tomu, že rubl již není volně směnitelná měna,“ dodává Tupý.

Ruský rubl je podle analytiků aktuálně takovou „Potěmkinovou měnou“, protože mnoho investorů a obchodníků s měnami přestalo s rublem obchodovat, i z důvodu toho, že jim to zkrátka není umožněno. Jeho hodnota viditelná na monitorech není cenou, za kterou se dá obchodovat v reálném tržním prostředí.

„Ve skutečnosti se nejedná o směnný kurz řízený trhem. Pokud bychom chtěli předpovídat reálný kurz rublu, který musí být výrazně slabší, než jsou zveřejňované aktuální hodnoty, musíme vzít v úvahu dopad sankcí vůči Rusku, které se projeví až ve střednědobém horizontu,“ tvrdí analytik Tupý.

„Jako trader a investor na finančních trzích se k obchodování ruského rublu nedostanete, protože většina světových brokerských společností svým klientům zakázala či pozastavila možnost obchodování s rublem. Takže my obchodníci jednoduše s rublem nemůžeme obchodovat,“ dodává Hartman.

Kurz, který se utváří na trhu v Moskvě, neodpovídá reálné poptávce. Banky jsou ochotny rubl nakupovat za výrazně slabší kurz. Ruská měna přestala být v okamžiku invaze Ruska na Ukrajinu směnitelná. Firmy v Rusku mají povinnost nabízet zahraniční měnu z obchodních transakcí ruské centrální bance, která je klíčovým hráčem na trhu. Ta může s měnou lehce manipulovat.

„Centrální banka krátce po zahájení útoku na Ukrajinu více než zdvojnásobila základní úrokovou sazbu na 20 procent z předchozích 9,5 procenta, aby podpořila kurz rublu a ztlumila inflaci, která na začátku května meziročně stále dosahovala téměř 18 procent,“ říká analytik Tupý.

Od té doby již ale základní úrok centrální banka Ruska snížila na 14 procent, aby podpořila ekonomickou aktivitu.

„Je potřeba si uvědomit, že ruská centrální banka udělala velmi podstatné kroky. Nejdříve velmi extrémně zvýšila úrokové sazby, pak donutila firmy kupovat rubly a také výrazně omezila, v podstatě zakázala, nákupy zahraničních měn,“ tvrdí Hartman. „Centrální banka má navíc stále relativně dost munice na udržení kurzu intervencemi,“ dodává.

Rublu nahrávají i další věci. „Ruské platební karty mimo Rusko nefungují, ti, co mají možnost z Ruska vycestovat, tak neutrácejí vlastní měnu v zahraničí a netlačí na její prodej,“ doplňuje Hartman.

Je velkou ironií, že ruská měna dosahuje takového zhodnocení v době probíhající války na Ukrajině. Pokud bychom se podívali do nedávné historie, tak jiné země, které zaváděly kapitálové kontroly na ochranu měny, takového výsledku nedosáhly.

Například Turecko a Argentina zkoušely podobná opatření, když čelily obrovskému množství prodejců, což mělo katastrofální důsledky pro liru a peso. Tyto měny dosahovaly na nová historická minima, ze kterých se už nedokázaly vzpamatovat.

Rubl na první pozici nejvýkonnější měny vystřídal brazilský real zejména proto, že se blíží konec zpřísňování měnové politiky brazilskou centrální bankou, které na měnu doléhá. Po prudkém zvyšování základní úrokové sazby od počátku loňského roku centrální banka v této latinskoamerické zemi signalizovala zpomalení tempa zvyšování sazeb a také záměr cyklus brzy ukončit.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované