Hlavní obsah

Ruská centrální banka začala vybírat „výpalné“ za nákup deviz

Foto: Shutterstock.com

Rubl pokračuje v propadu i ve čtvrtek. Ilustrační obrázek.

Reklama

Ruský rubl i ve čtvrtek prohlubuje svá minima k dolaru i euru, když ratingové agentury prudce snížily hlavní rating devizových závazků Ruska. Za týden ruská měna propadla vůči dolaru přibližně již o třetinu.

Článek

Agentury Fitch Ratings a Moody's Investors Service snížily rating devizových závazků Ruské federace do neinvestiční kategorie, což zdůvodňují dopadem západních sankcí. To je samozřejmě pro rubl negativní zpráva, která se promítá do jeho kurzu.

Vůči dolaru vykazoval rubl na moskevské burze dopoledne pokles o více než deset procent a pohyboval se kolem 117,5 rublu za dolar. K euru ztrácel více než sedm procent na 124 rublů. Ruský akciový trh zůstal čtvrtým dnem zavřený.

Od vstupu ruských vojsk na Ukrajinu 24. února rubl vůči dolaru klesl zhruba o 30 procent a podle analytiků zůstane pravděpodobně nadále velmi nestabilní. Ruská vláda nařídila ruským vývozcům, aby převedli 80 procent svých devizových příjmů na rubly, a podpořili tak místní měnu. Lidé ale dál stojí fronty u bank, aby si koupili dolary.

Velmi slabý rubl podle ekonomů zasáhne životní úroveň v Rusku a zvýší už tak dost vysokou inflaci. Západní sankce podle očekávání ekonomů způsobí i nedostatek základního zboží a služeb.

Ruská centrální banka se zároveň maximálně snaží Rusům znepříjemnit nákupy na devizových trzích. Každý nakoupený dolar nebo euro se zájemcům o 30 procent prodraží kvůli nově zavedenému poplatku. Podle makléřů měl tento krok zřejmě za cíl omezit poptávku po dolarech, propad rublu to ale příliš nezastavilo. Centrální banka ve středu navíc zakázala vyplatit kupony zahraničním investorům, kteří drží státní dluhopisy v rublech.

Ratingové agentury Moody's a Fitch snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů. Západní sankce podle jejich sdělení zpochybňují možnosti Ruska splácet dluh, kromě toho výrazně oslabují ruskou ekonomiku. Minulý týden snížila rating Ruska do neinvestiční kategorie také agentura S&P Global Ratings.

Česká národní banka od středy pozastavila vyhlašování kurzu ruského rublu vůči české koruně z důvodu velké nespolehlivosti cen ruského rublu na devizovém trhu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované