Hlavní obsah

Miliardář prodává část vinného sklepa. Nakupoval by u něj i James Bond

Foto: Arnieby, Shutterstock.com

Sudy s vínem v Château Mouton Rothschild. Ilustrační foto

Reklama

Tchajwanský miliardář Pierre Chen plánuje vydražit několik tisíc lahví vína ze svých soukromých zásob, odhadovaná hodnota nabízené sbírky je asi 50 milionů dolarů.

Článek

Zhruba pětadvacet tisíc lahví jedněch z nejdražších vín světa vypustí v průběhu nadcházejících dvanácti měsíců do aukce Pierre Chen. Tchajwanský miliardář a vášnivý sběratel umění nedraží zásoby ze svého vinného sklepa poprvé, již před dvěma lety prodal část svých vinných rezerv v hodnotě 11,4 milionu dolarů, informuje Bloomberg.

Nyní se zbavuje zásob ve větším objemu. Odhadovaná hodnota vína, které do aukce poputuje, je asi padesát milionů dolarů. Pokud by se tedy Chenova sbírka prodala za odhadovanou cenu, stala by se jednou z nejdražších aukcí jediného majitele za poslední dobu.

Pro srovnání, loňská aukce Hospices de Beaune vynesla 32 milionů dolarů, v roce 2019 prodej jednoho majitele v Hongkongu s téměř sedmnácti tisíci lahvemi vynesl třicet milionů dolarů a v roce 2018 se aukce sklepů legendárního vinaře Henriho Jayera prodala za 35 milionů dolarů.

Celá událost se rozdělí do pěti specializovaných dražeb v aukční síní Sotheby’s, první z nich se uskuteční již letos v listopadu v Hongkongu.

Pierre Chen

  • Chen založil a šéfuje společnosti Yageo Group, výrobce elektronických součástek, jehož díly se používají ve všech zařízeních od mobilních telefonů přes tablety až po automobily. Podle Forbesu je 466. nejbohatším člověkem světa a desátým nejmajetnějším Tchajwancem.
  • Časopis ARTnews ho zařadil mezi 200 největších sběratelů na světě. V rozhovoru pro Art Newspaper Chen prozradil, že má mimo jiné sedm Picassů, deset Gerhardů Richterů a dva Francise Bacony.
  • Chenova tisková mluvčí pro Art Newspaper uvedla, že: „Pan Chen je zastáncem soužití s uměním. Rád sdílí svou nesmírnou radost a vášeň pro umění s přáteli a dalšími milovníky umění v neformálním útulném prostředí, na rozdíl od strohých muzejních prostor.“

Podle George Laceyho, vedoucího asijského oddělení Sotheby’s pro víno, je pro Chena zásadní, aby aukcí zdůraznil svůj přístup ke všem věcem, které v životě považuje za důležité.

„Nejen víno, ale také jídlo a umění. Jeho přístup k životu je takový, že věci jsou nejlepší, když se o ně dělí,“ dodává Lacey s tím, že lahve, které Chen prodává, jsou opravdu jen zlomkem celé jeho sbírky. Víno podle něj Chen prodává z velmi prostého důvodu. Jeho sbírka se rozrostla natolik, že už si ji není schopný užívat sám.

„Dostali jsme od něj seznam vín, která by chtěl prodat. Mluvili jsme o jejich ocenění a o tom, co se nyní na trhu uplatní. Společně s ním a jeho týmem jsme se neustále radili a nakonec jsme sestavili kolekci, která vystihuje jak jeho osobnost, tak vkus,“ popisuje Lacey proces výběru a připomíná, že miliardářův vkus vyjadřuje také koncept všech pěti aukcí.

Celá kolekce je totiž rozdělena velmi charakteristicky. Jedním z faktorů, na který týmy při plánování braly ohled, byla specifika jednotlivých trhů, na kterých budou vína představena.

„Nejsou to jen části jedna, dvě, tři a čtyři, ale se stejnými víny. Každá z nich má zcela jinou identitu,“ uzavírá Lacey.

Draží se i víno z jednoho z nejznámějších vinařství světa

Ačkoli Chen rád ochutnává nové věci a vyhledává nové vinaře, naprostou většinu sbírky podle Laceyho představují vína z Burgundska nebo Champagne. Mezi nejlepší položky, které v aukci nabídne, patří lahve Domaine de la Romanée-Conti La Tâche.

Dva metuzalémy (šestilitrové lahve) tohoto vína z roku 1985 podle odhadu vyjdou na sto dvacet tisíc až sto devadesát tisíc dolarů za kus. Šest samostatných magnumů (lahví s objemem litr a půl) vína Henri Jayer Vosne Romanée Cros Parantoux 1er Cru z roku 2001 se odhaduje na padesát až sedmdesát tisíc dolarů za magnum, stejně jako dvě lahve Domaine Leroy Musigny z roku 2001.

K mání jsou však také například kousky z Château Lafite, které si ve filmu Vyhlídka na vraždu objednával také James Bond. Nejslavnějšímu agentovi světa by mohla udělat radost i sbírka z vinic Château Mouton Rothschild, které pro změnu pil ve filmu Diamanty jsou věčné.

Domaine de la Romanée-Conti

  • Historie jednoho z nejslavnějších vinařství světa, burgundského Domaine de la Romanée-Conti, se datuje až do roku 1232, kdy vinici obhospodařovali mniši z místního kláštera. Od třináctého století se značně rozrostla, chvíli ji dokonce vlastnil francouzský princ Louis François I. de Bourbon.
  • Od poloviny 19. století provozuje vinařství rodina Duvault-Blochet. Ta k němu připojila další pozemky a přeměnila podnik ve světově proslulé vinařství, kterým je dnes. Všechny jejich vinice jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.
  • Exkluzivitu Domaine de la Romanée-Conti podporuje také fakt, že vyrobí pouze šest tisíc beden vína ročně. Vinařství se tak dvakrát stalo rekordmanem v počtu nejdražších vín prodaných v aukci. V roce 2018 se dvě lahve ročníku 1945 prodaly za 496 tisíc a 558 tisíc dolarů.

Chenovo rozhodnutí prodat část své kolekce přichází v jedinečném okamžiku sběratelství. Sekundární trh s vínem totiž podle Bloombergu stále víc roste.

„Nejsilnějším rokem, který jsme kdy zaznamenali, pokud jde o poptávku po burgundském víně, byl rok 2022 a nejsilnějším centrem poptávky se stala Asie,“ komentuje trh Lacey.

Listopadová aukce v Hongkongu bude průřezem celé Chenovy sbírky, v Paříži se pak zaměří výhradně na šampaňské, burgundská aukce se bude přirozeně věnovat burgundským vínům. Do dražby v New Yorku Chen poskytne svou sbírku italských vín. Závěrečná aukce se pak vrátí zpátky do Hongkongu, kde se bude prodávat vrchol sbírky, nejvzácnější Bordeaux a další vzácné lahve.

Reklama

Související témata:

Doporučované