Hlavní obsah

Oživení hypoték: Zájem o půjčky na bydlení stoupl více než o polovinu

Foto: Seznam Zprávy

Úroková sazba poskytnutých hypoték opět mírně klesla. Zájem lidí o úvěry na bydlení posílil výrazně.

Reklama

Hypoteční trh rozmrzá, objem hypoték stoupl v březnu víc než o polovinu. Pomohl tomu mimo jiné pokles cen nemovitostí, lepší vyhlídky do budoucna a přijetí faktu, že úrokové sazby jen tak dolů nepůjdou.

Článek

Na trhu hypoték nastala obleva. Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry v objemu 12,6 miliardy korun, o 60 procent více než před měsícem (růst o 4,7 miliardy Kč). Objem i počet poskytnutých hypoték se tak dostal na nejvyšší úroveň od poloviny loňského roku, kdy začal trh citelně ochlazovat.

Z meziročního pohledu však objem poskytnutých hypoték zůstává o 60 procent nižší, ačkoli se propad dále zmírnil z únorových 69 procent, uvádí Česká bankovní asociace (ČBA) na základě ČBA Hypomonitoru, který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

Ačkoli březnová aktivita na trhu hypoték pravidelně v březnu ožívá, letošní nárůst byl podle ČBA citelně nad rámec běžné sezónnosti a naznačuje, že led, který se vytvořil kolem hypoték, začíná rozmrzat.

„Hypoteční trh v březnu zaznamenal citelné oživení. Řada domácností patrně usoudila, že prostředí vysokých sazeb s námi bude delší dobu a nevyplatí se tak na výraznější snížení hypotečních sazeb čekat. Určitý impulz pak mohly přinést také postupně klesající ceny nemovitostí, které dle dat z katastru nemovitostí pokračovaly v březnu v mírném poklesu a ve srovnání s vrcholem z poloviny loňského roku jsou již v některých regionech o více než dvacet procent nižší,“ říká k aktuálnímu vývoji Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Podle Pavla Čejky, předsedy představenstva Raiffeisen stavební spořitelny zaznamenal i tento peněžní segment rostoucí poptávku po úvěrech, zejména v oblasti financování řešení energetických úspor. „Očekáváme, že tento faktor bude hrát v oblasti poskytovaných úvěrů domácnostem důležitou roli i po zbytek letošního roku,“ dodal.

Objem nově poskytnutých hypoték bez refinancování v březnu dosáhl 10,3 miliardy korun po únorových 6,5 miliardy. Jde tak o nárůst proti únoru téměř o 60 procent a samotná hodnota se dostala rovněž na nejvyšší úroveň od června minulého roku. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 2,3 miliardy korun (1,3 mld. Kč v únoru).

Zatímco v únoru bylo poskytnuto 2289 nových hypoték, v březnu se hodnota zvýšila na bezmála 3,5 tisíce. I v tomto ohledu se dostala březnová hodnota na nejvyšší úroveň od června minulého roku. Nadále však jde o nízký počet ve srovnání s tím, že se průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku pohyboval kolem šesti tisíc a předloni pak dosahoval 9,5 tisíce.

Průměrná sazba druhý měsíc v řadě klesla

Příznivé zprávy z trhu s reálnými hypotékami, tedy těmi, které banky skutečně poskytnout svým klientům, doplňuje fakt, že úroková sazba u nových hypoték bez refinancování v březnu poklesla třetí měsíc v řadě o čtyři setiny procentního bodu na 5,86 procenta a dostala se na úroveň z října minulého roku.

Stále se však nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let. Nabídkové sazby jsou proti těm reálným vyšší a pohybují se v rozpětí mezi šesti až sedmi procenty.

„Zdá se, že úrokové sazby hypoték již dosáhly svého vrcholu na konci minulého roku a od ledna dochází k postupnému mírnému poklesu. V základním scénáři stále počítáme s postupným mírným poklesem sazeb během tohoto roku, nicméně je třeba brát v potaz i rétoriku ČNB ohledně dalšího růstu sazeb či vývoj úrokových sazeb na mezibankovním trhu, které jsou v posledním období velmi rozkolísané,“ říká Ondřej Šuchman, manažer pro hypotéky v Komerční bance.

Průměrná hypotéka podražila

Průměrná výše hypotéky v březnu druhý měsíc v řadě vzrostla a dostala se na úroveň 2,95 milionu korun, což je nejvyšší úroveň od července minulého roku, kdy se ještě pohybovala nad hranicí tří milionů. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu korun.

Z vývoje měsíční splátky pro různé délky splatnosti hypotéky vyplývá, že růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1,5 tisíce korun (u hypotéky se splatností 15 let a výš a se splátkou nastavenou pro celou délku splácení).

Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená šestiprocentní hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o šest tisíc korun. Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem šesti tisíc.

Anketa

Uvažujete letos o hypotéce?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
Celkem hlasovalo 542 čtenářů.

A co si o dalším vývoji hypotečního trhu myslí finanční poradci? „Je vidět, že lidé přestávají čekat na zázrak a uvědomují si, že masivní zlevňování jen tak nepřijde. Můj osobní výhled je úvěr kolem pěti procent ke konci roku,“ říká Jiří Hluchý, zakladatel on-line finanční poradenské platformy Frenkee. S cenou nemovitosti ve městech to podle něj neudělá v první chvíli nic. S nižší sazbou a větším zájmem o financování mohou ale pak začít růst.

Že si lidé na vyšší sazby již zvykli, si myslí i Eva Hingarová ze společnosti SFG, která se hypotékám dlouhodobě věnuje.

„Lidé prostě musí bydlet, a vyšší sazby proto akceptují. Druhá věc je, že některé instituce měly sazby i na úrovních kolem 5,5 procenta, což je pro klienty atraktivnější než sazby nad šest procent,“ poukazuje na další možný faktor oživení trhu. S cenami bytů to podle ní také v tuto chvíli neudělá nic. Nové byty budou cenu držet a cena starších ale ještě lehce klesne.

Na čerstvá čísla reagoval pozitivně i šéf poradenské společnosti Premium Financial Services Petr Čajan. „Mnoho potenciálních kupujících odkládalo svá rozhodnutí z důvodu různých faktorů, například obavy z nákladů na energie nebo nejistoty ohledně poklesu cen nemovitostí. Nicméně se tyto faktory začínají rozptylovat a trh s nemovitostmi začíná nabírat na rychlosti.

I podle něj se lidé začínají smiřovat s tím, že vyšší úrokové sazby s námi zůstanou ještě nějakou dobu, a berou je jako fakt, což se také projevuje v pozitivních číslech na trhu s hypotékami. „Očekávám tedy, že následující měsíce už budou víceméně ve stabilizaci trhu s tím, jak se zatraktivňuje cena nemovitostí a tím i ochota si půjčovat,“ dodává šéf Premium Financial Services.

Reklama

Doporučované