Hlavní obsah

Herecká stávka v Hollywoodu končí

Tentokrát v Hollywoodu: herecká stávka končí, kamery se rozjedou.Video: Jan Marek, Robert Müller

 

Reklama

Herci v americkém Hollywoodu ukončili po 118 dnech stávku, která ochromila filmový průmysl nejen ve Spojených státech.

Článek

V americkém Hollywoodu se po téměř čtyřech měsících znovu rozjedou kamery poté, co herecké odbory uzavřely s producenty a studii dohodu, která jim vynese lepší platy, ochranu proti zneužití jejich záznamů za pomoci umělé inteligence a obecně by měla zlepšit pracovní podmínky ve filmové branži.

Stávku, která trvala 118 dní, odborová organizace SAG-AFTRA prozatím pozastavila od půlnoci na čtvrtek poté, co dohodu schválilo její vedení. V pátek by o ní měla hlasovat národní rada, členská základna by pak měla dohodu definitivně schválit během několika týdnů.

Stín herecké a scenáristické stávky dopadl také na Česko, která již řadu let patří mezi nejvyhledávanější destinace hollywoodských produkcí, protože nabízí vysoce kvalifikované pracovníky a dosud neokoukané lokace. Musely se tak zastavit například práce na seriálu Nadace podle knižní předlohy Isaaca Asimova, natáčeném pro Apple TV+, nebo seriálu Interview with the Vampire pro AMC.

„S nadšením a hrdostí vám můžeme oznámit, že vyjednávací výbor jednomyslně rozhodl schválit dohodu. V nadcházejících dnech se ozveme s informacemi o tom, jak se bude v celé zemi oslavovat,“ uvedly herecké odbory v prohlášení na svém webu.

Tříletý kontrakt, jehož hodnota se odhaduje na jednu miliardu dolarů (23,1 miliardy korun), zahrnuje nárůst minimálních mezd a nový bonus, který budou platit streamovací platformy, jako je Netflix nebo společnosti Walt Disney.

Dohoda má rovněž herce chránit před tím, aby se bez jejich svolení používaly obrazové materiály vytvořené s pomocí umělé inteligence. Mnohé herce tato možnost obzvlášť znervózňovala, protože by postupně mohli být vytlačeni z natáčení svými „elektronickými dvojníky“.

„Dosažená dohoda umožní členům SAG-AFTRA ze všech skupin, aby si budovali udržitelnou kariéru. Tisíce výkonných umělců budou mít z naší práce užitek nyní i do budoucna,“ uvedly odbory.

Vzhledem k tomu, že stávka zapovídala hercům také propagaci již dokončených projektů, odložila studia premiéry řady filmů včetně dlouho očekávaného pokračování sci-fi Duna, pod nímž je podepsán režisér Denis Villeneuve. Diváci se jej tak dočkají až na jaře příštího roku.

Přelomová dohoda

Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP), která s hereckými odbory vyjednávala jménem filmových studií, dohodu označila za přelomovou s tím, že hercům přinese nejvýraznější zlepšení podmínek za několik desetiletí.

„Dnešní dohoda představuje nové paradigma, přináší SAG-AFTRA největší nárůst v kontraktech v její historii. AMPTP se těší, až se obnoví práce a budou se zase vyprávět skvělé příběhy,“ uvedli producenti. Obavy herců pramenily podobně jako u scénáristů z toho, že finanční náhrady pro členy štábů s nižšími příjmy se v posledních letech tenčily zejména s nástupem streamovacích platforem. Televizní seriály zpřístupněné na těchto platformách poskytovaly hercům jen zlomek plateb z autorských práv ve srovnání s tím, na co byli zvyklí za zlatého věku běžného televizního vysílání.

Méně známí herci měli štěstí, že je v jejich úsilí podpořili zástupci hollywoodské elity jako například George Clooney, kteří jim vyjádřili solidaritu. Řada filmových a televizních produkcí musela přerušit výrobu již na jaře, kdy do stávky vstoupily scenáristické odbory (WGA). Zatímco nové scénáře začaly opět vznikat už v září, herecká stávka nedovolovala studiím obnovit natáčení v plném rozsahu.

Hospodářství Kalifornie ztratilo kvůli stávkám ve filmové výrobě zhruba šest miliard dolarů, ukázal odhad Milken Institute citovaný agenturou Reuters.

Reklama

Doporučované