Hlavní obsah

Apple zavádí nové šifrování. Prý ho neprolomí ani počítač budoucnosti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americká technologická firma zlepšuje svůj šifrovací systém zpráv iMessage. Bojí se, že by ho mohly prolomit kvantové počítače.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rychlý rozvoj kvantových počítačů, které již ve své dnešní podobě dokážou rozlousknout ty nejsložitější šifry mnohem rychleji než nejlepší klasické počítače, přidělávají starosti i největším technologickým firmám.

Svým klientům totiž často slibují, že se k jejich komunikaci nikdo další nedostane. Jenže splnit tento slib bude stále obtížnější.

Zatímco Apple v aplikace iMessage doposud používal klasické koncové šifrování, při kterém je přenos dat zajištěn proti odposlechu správcem komunikačního kanálu i správcem serveru, nově zavádí kvantovou kryptografii PQ3.

Ta pro každou zprávu vygeneruje nový klíč, který nenavazuje na ten předchozí. Každý klíč odeslané zprávy je smazán po jejím dešifrování, což brání útočníkovi rozluštit starší zprávy.

Díky tomu by měla být nová technologie schopná odolat nejen dnešním pokusům o dešifrování, ale také těm budoucím. Podle expertů totiž dokáže vzdorovat i „odloženým“ pokusům zvaným „Harvest now, decrypt later“. Jde o strategii, kdy si útočník stáhne zašifrovaná data a s jejich dešifrováním si počká na další vývoj dešifrovacích algoritmů v režii kvantových počítačů.

Každá zpráva generuje nový klíč, který nenavazuje na ten předchozí. Každý klíč odeslané zprávy je smazán po jejím dešifrování, což brání útočníkovi rozluštit starší zprávy.

Agentura Reuters informovala, že kalifornský výrobce iPhonů tvrdí, že jeho šifrovací algoritmy jsou nejmodernější a že zatím nenašel žádný důkaz o úspěšném útoku na ně. Vládní úředníci a vědci se přesto obávají, že nástup kvantových počítačů, pokročilých strojů, které využívají vlastností subatomárních částic, by mohl tyto ochrany náhle a dramaticky oslabit.

Zdá se, že Den Q – tedy den, kdy kvantový počítač prolomí veřejné šifrovací systémy – je pro technologické firmy jako Apple důležitým tématem. To pro agenturu Reuters potvrzuje i Michael Biercuk, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Q-CTRL. Tato australská společnost vymýšlí, k čemu lze v praxi kvantové počítače využít, a hledá pro ně i nové příležitosti. „Apple dává najevo, že tuto hrozbu považuje za reálnou a aktivně se na ni připravuje.“

Apple se použitím kryptografie PQ3 dostal mezi technologickými firmami na špičku v šifrování, soupeřit s ním může zatím jen aplikace Signal.

Reklama

Doporučované