Hlavní obsah

Auto, které napodobuje chameleona. A dalších devět věcí, které zlepšily svět

Foto: bmw.com, Seznam Zprávy

Které produkty či zlepšováky letos udělaly ze světa trochu lepší místo?

Reklama

Časopis Time každoročně už dvě dekády vybírá vynálezy, které zlepšily svět. Někdy jde o významné technologické objevy, jindy o drobné zlepšováky. Letos jich je poprvé 200.

Článek

Magazín Time a jeho anketa nejužitečnějších vynálezů roku už roky přitahují inovátory všeho druhu. Buď se hlásí sami, nebo jejich počiny nominují editoři a korespondenti časopisu.

Z nich porota na základě klíčových ukazatelů vybere top seznam novinek. A to hned v několika kategoriích: elektromobilita, udržitelnost, umělá inteligence, robotika, ale i zábava, design nebo jídlo. Tady je desítka, která zaujala nás.

1) Chameleon mezi automobily. Zatím jen v odstínech šedé

Přáli jste si během parných dní přepnout barvu svého černého vozu na bílou? Bavorská automobilka představila model BMW iX Flow, který to umí. První vůz na světě, který mění barvu, je zatím jen prototyp. Celou karosérie pokrývá displej tchajwanské provenience E ink.

Tato technologie nejvíc připomíná displeje čtečky Kindle. A stejně jako ony potřebuje jen minimum energie. Bavorák-chameleon umí zatím přepínat jen mezi odstíny šedé, ale na barvách už se pracuje. Kromě toho, že bude ve voze v tropických dnech příjemněji, nabízí i potenciál pro reklamní a informační účely.

Přebarvovací BMWVideo: BMW

2) Za plotem jsou silnice bezpečnější

Švédsko má jedny z nejbezpečnějších silnic na světě. A s novou technologií mohou být ještě bezpečnější. Tamní město Göteborg zainvestovalo ve spolupráci s Volvem do tzv. geofencingu. Pomocí GPS ohradí vybrané oblasti virtuálním plotem, uvnitř kterého monitoruje, ale dokonce i ovládá vozidla, která tudy projíždějí.

Umí je třeba zpomalit, například v blízkosti škol. Nebo je úplně zastaví, pokud v dané zóně nemají co dělat. V nízkoemisních částech města pak hybridní busy automaticky přepne na elektrický pohon. Tak snižuje i emise.

3) Nátěr, který odpuzuje slunce

Na jednom z nejteplejších předměstí Los Angeles, v Pacoimě, vznikla malá chladivá oáza. Žádné palmy, ale speciální akrylový nátěr na asfalt, který úporné sluneční paprsky odráží, namísto aby je pohlcoval.

Díky nátěrové směsi značky StreetBond  jsou ulice, chodníky, parkoviště  a basketbalová hřiště o 10 až 12 stupňů chladnější než obvykle. Navíc nátěr asfalt i chrání. Do konce roku natřou po celých Spojených státech touto novinkou přes 20 milionů čtverečních metrů povrchu.

4) Světlo z moře i z moči

Ježíš proměňoval vodu ve víno, vědci z univerzity v Osace mění mořskou vodu na světlo. Lampy Water Light vyráběné kolumbijským startupem E-Dina mohou zlepšit kvalitu života  podstatné části populace, vždyť k elektřině nemá přístup 840 milionů lidí. 

Stačí slaná voda, magnesium a kousek mědi a vznikne elektrolyt, roztok, který vede elektrický proud. Jen půl litru slané vody může vyprodukovat světlo na celých 45 dní. Mořskou vodu lze v případě nouze nahradit i močí, píše výrobce.

Foto: https://brandactivation.com/e-dina-waterlight/, Seznam Zprávy

Lampy Water Light usnadňují rybolov i zemědělství tam, kde není elektřina dostupná.

5) Ultrazvuk jako nálepka

Tým vědců z prestižního Massachusettského technického institutu přišel s revolucí, která posouvá sonografii o míli kupředu. Pod vedením profesora Süan-che Čao vyvinul ultrazvukovou samolepku. Má velikost poštovní známky, na těle pacienta vydrží přilepená 48 hodin.

Celou tu dobu pečlivě snímá, co se děje uvnitř. Pro kontinuální monitorování pacientů s covidem ideální. Zatímco klasický ultrazvuk někdy pořídí zkreslený obrázek, novinka umí i videa s vysokým rozlišením. A to i z nejhlubších zákoutí lidského těla. Pro nemocnice bude samolepka dostupná za dva nebo tři roky.

Foto: MIT, Seznam Zprávy

Má jen pár centimetrů, ale vidí třeba až do nitra srdce. A obraz je dokonalý.

6) Alena Zárybnická budoucnosti

Výrobcům osiva trvá i 15 let, než vyšlechtí nové zemědělské rostliny. Aby předpověděli, co bude třeba za pár let, vycházejí z toho, jaké bylo počasí dosud. Jenže klimatická změna jim do plánů „hází vidle“. Institut ClimateAi v San Franciscu teď vyvinul novou metodu pro dlouhodobé předpovídání počasí.

Generuje úzce lokální předpovědi až na 20 let dopředu. Předpovídá průměrné teploty, extrémní výkyvy, dostupnost vody, a dokonce i potenciální výskyt škůdců. Jak to funguje? Metoda kombinuje rozsáhlá data o počasí z minulosti s predikcemi. Používá ji už 15 zemědělských producentů potravin. A řečeno s Pelíšky: a počasáři nebudou mít, co jíst.

7) Vraťme důvěru na internet

Umělá inteligence dokáže za pár sekund vytvořit obrázek nabouraného auta, který se někdo pokusí zpeněžit jako pojistný podvod. Software Truepic Lens však ztěžuje tvůrcům deep fakeů život. Spolehlivě totiž rozklíčuje původ fotografie či videa a veškeré změny na nich provedené.

Čočku Truepic Lens je možné „nasadit“ na internetová tržiště typu Vinted nebo Airbnb, kde se pronajímatelé snaží drobnými podvůdky vylepšit své nabídky ať už oblečení nebo pronájmů. Vraťme důvěru na internet, vyzývají tvůrci Truepic Lens.

Foto: https://truepic.com/truepic-lens/, Seznam Zprávy

Jak autor fotku upravil, teď může díky Truepic Lens vidět každý.

8) Šik naslouchátko, které slyší i trávu růst

Naslouchátko nese stigma neestetické pomůcky pro staré a nemocné lidi. Jenže problémy se sluchem mají i aktivní senioři, lidé v produktivním věku, a dokonce i teenageři anebo děti. Pro ně vznikla naslouchátka Audéo Fit od výrobce Phonak, která jsou všechno, jen ne staromódní.

Mají v sobě zabudovanou umělou inteligenci, umějí přehrávat hudbu, a dokonce i měřit srdeční tep. Spočítají vám, kolik jste ušli kroků nebo kilometrů a vše zaznamenají do speciální aplikace, kterou lze spárovat se smartphonem. Ale to nejdůležitější: zvuk přenáší velmi přirozeně a řeč srozumitelně.

Foto: Phonak, Seznam Zprávy

Naslouchadlo, fithodinky i přehrávač v jednom. Audéo Fit od firmy Phonak.

9) Kdo škodí Zemi méně?

Když se neměří uhlíková stopa, těžko ji můžete zmenšovat. Jenže vyčíslit realistický karbonový otisk produktu stojí čas i peníze. Kalkulačka od Doconomy (2030 Calculator), kterou zaštítili producenti oblečení H&M a Patagonia, je ovšem zdarma a počítá rychle. Trička, nábytek, kartáček – všude tam vám do pár sekund vyplivne, jak moc velkou uhlíkovou stopu mají za sebou.

Počítá se všemi možnými faktory výrobků, jako jsou materiál, spotřeba energie, doprava… A na konci je jedno jediné číslo, které zahrnuje dopady celého dodavatelského řetězce. Cílem Doconomy je, aby karbonové štítky byly na každém výrobku. Jen tak se spotřebitel dokáže rozhodnout, jestli Zemi méně škodí „adidasky“ nebo „najky“.

10) Něco pro „kávové fašisty“

Dvě třetiny Američanů denně pijí kávu. Většina z nich nikoli čerstvě umletou, ale vyčichlou nebo špatně upraženou. Přitom kávová zrna ztrácejí aroma a typickou chuť už po pár hodinách. Firma Cometeer přinesla řešení pro kávové nadšence.

Vyvinula technologii, která kávu upraží desetkrát silnější, než je obvyklé a pak ji zamrazí pomocí kapalného dusíku při teplotách kolem  -200 °C. Tím zamkne vůni i chuť tak typickou pro čerstvě mletou kávu na celé měsíce. Jedna kapsle se prodává za dva dolary a na výběr jsou snad všechny druhy: od světlé single-origin kávy ze Rwandy až po dark-blend etiopské kafe.

Foto: cometeer.com, Seznam Zprávy

Barista z mrazáku. Kapsle Cometeer.

Reklama

Související témata:

Doporučované