Hlavní obsah

Bakala prodává Důl Barbora. Z brownfieldu má být obří průmyslová zóna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Zdeněk Bakala.

Reklama

Obří brownfield v místě bývalého Dolu Barbora koupí od Asentalu Zdeňka Bakaly průmyslový developer Panattoni.

Článek

Důl Barbora na okraji Karviné – téměř sto let se zde těžilo černé uhlí, celkem více než 65 milionů tun. Poslední vozík byl ale vytěžen v prosinci roku 2002. Dnes jsou těžní jámy zasypány a z místa a okolí se stal jeden z největších brownfieldů v Česku. Ten patřil společnosti Asental miliardáře Zdeňka Bakaly. Nyní však mění majitele.

S firmou Asental uzavřela smlouvu o smlouvě budoucí kupní developerská společnost Panattoni. Ta díky tomu může nyní začít žádat o potřebná povolení pro výstavbu a z brownfieldu o velikosti stovek tisíc metrů čtverečních vytvořit moderní průmyslový park. Jde o pozemky, které byly dříve součástí dolů a těžebních podniků. Obchod zprostředkovala agentura iO Partners, která zastupovala prodávajícího.

Cenu, za kterou obchod proběhl, obě společnosti nekomentují. Panattoni už zahájila přípravu revitalizace území. Navazuje přitom na podepsané memorandum o spolupráci s Moravskoslezským krajem. Projekt počítá s využitím stávající vlečky a napojením na evropskou železniční síť. Železniční koridor je totiž vzdálen jen čtyři kilometry. Výhodou je i blízkost ostravského letiště nebo dálnice D1.

S výstavbou chce developer začít v polovině roku 2025 a v první fázi zde postaví průmyslové haly o podlahové ploše více než 400 tisíc metrů čtverečních. Konec výstavby je plánovaný na rok 2032. Očekávaná výše celkových investic je více než miliarda eur.

„Pozemků je nedostatek a nové pro průmyslové stavby nebudou. Všichni developeři se proto snaží zajistit si pozemky pro budoucí výstavbu. Panattoni je jeden z nejaktivnějších. Tato lokalita navíc posledních pět let zažívá doslova boom. Je to další klíčové místo pro Panattoni projekty. Je to navíc jeden z mála regionů, který vítá průmyslové developery, protože ví, že už to rozhodně nejsou ty montovny,“ komentuje obchod odborník na průmyslové reality Jakub Holec, majitel realitně-poradenské firmy 108 Agency.

„Po zkušenostech z uhelných regionů v Karlovarském a Ústeckém kraji, kam jsme přivedli projekty světových společností, jako jsou Amazon, Jungheinrich, Tchibo, Goodyear, Amphenol a mnoho dalších, se těšíme na nové výzvy u Karviné. Region se díky přípravě území bude moci ucházet o strategické projekty moderního průmyslu, o které bojují nejsilnější regiony nejen v rámci Evropy. Jsme rádi, že jsme se domluvili s majitelem pozemku a budeme schopní přispět k transformaci ekonomiky a nabídnout připravené území, kterým Česká republika doposud nedisponovala,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro Česko a Slovensko.

Panattoni patří mezi největší firmy v oblasti udržitelné průmyslové výstavby v zemi. Ve svém portfoliu má výstavbu na území o velikosti téměř dvou milionů metrů čtverečních.

S přispěním Daniela Nováka.

Reklama

Doporučované