Hlavní obsah

Benzín už není. Noc bude nejhorší, říká šéfka CzechTrade z Kyjeva

„Čeká se nejhorší noc.“ Rozhovor s Oksanou Antonenko, ředitelkou zahraniční kanceláře agentury CzechTrade na Ukrajině.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Oksana Antonenko z CzechTrade je na Ukrajině hlavním kontaktem pro české vývozce a podnikatele. Sama ale byla nucena opustit Kyjev a s rodinou se schovat mimo něj. Jaká je na Ukrajině situace, říká v rozhovoru pro SZ Byznys.

Článek

„Pro podnikatele jsem dál k dispozici na telefonu, někteří se nemohou dovolat svým obchodním zástupcům,“ říká Oksana Antonenko, ředitelka zahraniční kanceláře CzechTrade na Ukrajině. Právě ona zůstává jedním z nejdůležitějších kontaktů pro české exportéry a firmy, které podnikají na Ukrajině. Kyjevskou kancelář agentura CzechTrade dočasně uzavřela.

Oksana Antonenko se rozhodla z Kyjeva s rodinou odjet. „Dnes se v hlavním městě očekává jedna z nejhorších nocí,“ říká otevřeně v rozhovoru pro SZ Byznys. (Rozhovor jsme natáčeli během její cesty autem z Kyjeva do bezpečnější oblasti – pozn. red.)

Kde teď přesně jste?

Situace v Kyjevě se od včerejška výrazně zhoršila a bylo vyhlášeno po celé Ukrajině stanné právo. Tuto noc jsme zažili v Kyjevě a kolem Kyjeva výbuchy. Podle mých informací začal být Kyjev obklíčen, tak jsem se rozhodla s rodinou odcestovat kousek od Kyjeva a teď se právě nacházíme na cestě.

Směrem z Kyjeva jsou obrovské fronty aut. Za 3 hodiny jsme ujeli pouze 90 kilometrů, to znamená 30 kilometrů za hodinu. Většina lidí se opravdu snaží opustit město, protože dnes se očekává jedna z nejhorších nocí (noc z pátku na sobotu – pozn. red.).

Cítíte se v bezpečí? Nepotkali jste nějaké armádní jednotky? Jak to vypadá na silnicích?

Párkrát jsme zaslechli letadla, letěla nad námi. Nemohu ale hodnotit, co to bylo za letadla nebo jaký typ. Zaslechli jsme výbuchy, ale byly od nás daleko. Ta cesta bezpečná je, ale musím zaťukat.

Kde se nacházejí kanceláře CzechTrade v rámci Kyjeva, je to tam, kde se bojuje?

Zatím ne, protože naše kancelář se nachází v centru a zatím to je bezpečná část města. Ale vzhledem k tomu, že byly zavřeny instituce jako konzulární oddělení a ambasády, tak bylo rozhodnuto, že naše kancelář bude také zavřena. Ale jsem k dispozici prostřednictvím telefonu a emailu. Tady už ale nikdo z českých občanů nezůstal, protože Ministerstvo zahraničních věcí už před dvěma týdny vyzvalo k opuštění země.

Vy jste v tuto chvíli jedním z nejdůležitějších kontaktů českých podnikatelů v zemi. Na co se Vás teď nejčastěji ptají?

Měla jsem několik telefonátů z podniků. Především se včera (ve čtvrtek – pozn. red.) ptali na to, jaká je situace v zemi. Jednalo se o podniky a podnikatele působící na Ukrajině, kteří zde mají své obchodní zástupce a síť distributorů. Například někomu z nich obchodní zástupce v Charkově nezvedal telefon, protože byl v krytu a nebyl tam signál. Tak jsem potvrdila tu informaci na základě zpráv z televize, rozhlasu, internetu a vlastních zjištění.

Ptali se také na moje hodnocení situace. Já bohužel nemohu v dané situaci vůbec hodnotit budoucí vývoj.

Většina benzinek byla zavřená – nebyl tam ani benzín, ani nafta. Obchody řetězců jsou otevřené.
Oksana Antonenko, ředitelka zahraniční kanceláře agentury CzechTrade na Ukrajině

Jaká je skutečná situace ukrajinské ekonomiky, funguje alespoň zčásti? Fungují pekárny a zásobování potravinami, z toho co víte, z vaší osobní zkušenosti?

U nás ta situace trvá druhým dnem. Začalo to ve čtvrtek ve čtyři, pět ráno a dnes je pátek. Včera byly otevřeny téměř všechny obchodní řetězce, pouze třetina byla zavřená. Nebyly žádné problémy s potravinami. A byla otevřena větší část lékáren, u nich ale byly fronty.

Fronty ráno byly i na čerpacích stanicích, kdy se první velká vlna lidí snažila odjet z města. Odpoledne pořád byl k dispozici benzín i nafta. Například včera, když jsem tankovala já, tam byla fronta jen asi šesti aut.

A dnes (v pátek – pozn. red.), jak jsem jela městem, tak mám pocit, že většina benzinek byla zavřená – nebyl tam ani benzín, ani nafta. Obchody řetězců jsou otevřené.

Neuvažovala jste o tom, že byste se přesunula na určitou dobu do Česka?

To je složité. Myslím, že si dokonce nedokážu uvědomit změnu celé situace. S příbuznými jsme se shodli na tom, že to vnímáme jako nějaký sen, že to není realita. Opravdu vám musím říct, že mám pocit, že se to děje nikoliv se mnou, ale s někým jiným. Budeme to muset nějak řešit.

Celý rozhovor s Oksanou Antonenko najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované