Hlavní obsah

Češi mají plán, jak uhlídat tisíce robotů. Od investorů získali 1,3 mil. eur

Foto: Tensor Ventures, Seznam Zprávy

Dva ze tří zakladatelů Tensor Ventures, Martin Drdúl (vlevo) a Roman Smola. Trojici investorsky doplňuje Petr Ulvr.

Reklama

Investoři z fondu Tensor Ventures podpořili liberecký start-up Pointee. Ten vyvíjí způsoby, jak efektivně řídit softwarové roboty, mimo jiné pro bankovní skupinu KBC.

Článek

Technologii z Liberce si vyhlédli investoři z fondu Tensor Ventures. Společně s dalšími investory z fondu Earlybird na její další rozvoj vložili 1,3 mil. eur, tedy 31,7 mil. korun.

Start-up Pointee totiž přišel s nápadem, jak ve firmách zvládnout práci se stovkami nebo tisíci softwarových robotů.

Nejde přitom o klasické nebo průmyslové roboty s mnoha rameny, jak je známe například z továren, ale speciální program, který zvládá vykonat místo lidí miliony rutinních postupů u počítače. A přesto, že mají lidem usnadnit nepříliš zábavnou část práce a firmy do technologií vložily nemalé částky, nemusí pracovat dost efektivně.

„Hned na začátku našeho podnikání jsme obvolali více než sto center automatizace velkých firem po celé zeměkouli. Volali jsme například do USA, Japonska, Austrálie i Afriky. A všude řešili úplně stejný problém. Na začátku byli z automatizace nadšeni. To se ale u všech změnilo v okamžiku, kdy takových softwarových robotů začali provozovat stovky, nebo dokonce tisíce. Uhlídat totiž takové množství robotů a vyždímat z nich maximum je úplně jiný příběh,“ říká Jan Strnad, spoluzakladatel firmy Pointee.

Češi teď rozvíjí způsob, jak tato „hluchá“ a neefektivní místa v práci těchto robotů najít.

Když je nápad moc složitý

„Hned jsme věděli, že to je naše parketa,“ doplňuje další ze spoluzakladatelů Pointee Ivo Knejp. „Nejdříve jsme si vyzkoušeli naši technologii v akcelerátoru Start It od ČSOB a získali díky našim výsledkům tuto banku jako klienta. Dnes děláme pro celou bankovní skupinu KBC, pro AECOM nebo pro Konica Minolta, teď jednáme s Intelem a Microsoftem. To by nás před rokem ani ve snu nenapadlo,“ přiznává.

Investice do Pointee je typickým příkladem tzv. deep tech investice. Jde obvykle o start-upy, jejichž podnikání vychází z posledních vědeckých objevů, zároveň ale potřebují více času na růst.

Tensor Ventures

  • Český deep tech investiční fond s globální působností.
  • Založili jej v roce 2018 Roman Smola, Martin Drdúl a Petr Ulvr.
  • Doposud fond investoval 15 mil. eur do 17 mladých firem v Česku, Španělsku, Anglii či v USA. Mimo jiné do firem Tatum, Blockmate, Superface, Veracity Protocol, Aireen, Bioo, Pointee a do kvantového projektu QC82.

„V našich předchozích pozicích jsme zjistili, že jen málokdo dokáže podpořit velmi mladé, vysoce specializované firmy, které mají sice potenciál změnit svět, ale pro tradiční investiční fondy jsou především v rané fázi příliš nesrozumitelné, protože vycházejí z posledních vědeckých poznatků nebo zásadních inovací. Proto vznikl Tensor Ventures,“ říká Roman Smola, jeden ze tří zakladatelů fondu.

Pro Tensor Ventures je to letos už třetí významná investice. Půl milionu eur vložili do španělského start-upu Bioo, který přišel na způsob, jak získat elektrickou energii ze zeminy.

Milion dolarů pak investovali do amerického univerzitního start-upu QC82, který se zapojil do celosvětových závodů ve vývoji supervýkonných kvantových počítačů.

„Od začátku jsme investovali zhruba 15 milionu eur, do konce roku plánujeme investovat dalších 15 milionů eur. Může to být nakonec i více, protože se dostáváme k velmi zajímavým příležitostem jak v Evropě, tak celosvětově,“ uzavírá investor Roman Smola z Tensor Ventures.

Reklama

Doporučované