Hlavní obsah

České boty se po 20 letech budou zase šít i z české kůže

Foto: Karo Leather

Pavel Klvaňa, zakladatel Karo Leather.

Reklama

Poprvé od krachu obuvnického kolosu Svit se budou boty v Česku šít opět i z české kůže. Český zpracovatel kůží Karo Leather rozšiřuje portfolio zákazníků i mimo nábytkáře. Spolupracovat bude například s výrobcem obuvi Vasky.

Článek

Český zpracovatel kůží Karo Leather oznámil spolupráci na dodávkách materiálu prvním zákazníkům z oblasti výroby obuvi. Firma doposud svou produkci dodávala pouze významným evropským výrobcům koženého nábytku.

S akciemi podniku se od listopadu 2019 obchoduje na trhu Start pražské burzy pro střední a menší podniky. Investorům za tu dobu přinesly zhodnocení přes 300 procent. Jedna akcie na burze aktuálně stojí 162 korun. Za posledních 12 měsíců akcie zdražily o pětinu a tržní hodnota firmy narostla na více než 800 milionů korun.

Společnost nyní nově rozjíždí spolupráci s českou obuvnickou firmou Vasky, kde momentálně testují prototypy kůží na jednotlivých výrobních procesech a produktech. Pokud kůže obstojí, bude se jednat o obchodní spolupráci dvou českých firem v sektoru, který byl historicky pro Česko tradiční a který se obě firmy snaží zachovat a dál posouvat.

Karo Leather díky svému novému závodu v Brtnici dokáže zpracovávat surovější materiál než doposud, kdy se firma specializovala pouze na nábytkářský průmysl. Od příštího roku dokáže dodávat kůži nejen na výrobu nábytku, ale i obuvníkům, kteří se specializují na obuv pro volnočasovou aktivitu i na náročnou trekovou či vojenskou obuv.

„Vybavení našeho závodu nás posune obrovsky kupředu v použitých technologiích, a proto dokážeme uspokojit násobně větší okruh zákazníků,“ komentuje aktuální rozvoj Pavel Klvaňa, generální ředitel Karo Leather.

Foto: Karo Leather

Karo Leather díky svému novému závodu v Brtnici dokáže zpracovávat surovější materiál než doposud, kdy se firma specializovala pouze na nábytkářský průmysl.

Vasky i Prabos

V jednání tak jsou dodávky nejen pro Vasky, ale také třeba pro společnost Prabos, která se zaměřuje na trekovou a armádní obuv.

„Aktuálně jednáme i s několika výrobci obuvi mimo Česko, jelikož jsme v regionu na severu od Alp mnohdy jedinou vhodnou a ekonomickou alternativou k dováženým kůžím z Indie a Brazílie či konkurencí pro italské výrobce,“ doplnil Klvaňa.

Pro zpracovatele kůží, který za první pololetí letošního roku vyrostl na tržbách meziročně o více než 90 procent na 192 milionů korun, znamená posun do sektoru obuvnictví další palivo pro dynamický růst. „Očekáváme, že obuvnictví bude brzy tvořit zhruba čtvrtinu našeho odbytu,“ komentuje vývoj finanční ředitel Karo Leather Jakub Hemerka.

„Po revoluci se pro náš region dříve tradiční zpracování kůží z Česka úplně vytratilo a my jej nyní navracíme zpět,“ doplnil Hemerka. Podle něj je pak pro odbyt Karo prostor mimo obuvnictví a nábytek i v automotive a galanterii.

Pro větší obchodní zásah si Karo aktuálně analyzuje možnost otevřít obchodní pobočky v Polsku a Německu, kde dlouhodobě vidí svůj největší obratový potenciál. V roce 2022 se nicméně podařilo vyvézt nově výrobky i třeba do Velké Británie či Turecka. „Náš produkt je v rámci celé Evropy maximálně konkurenceschopný,“ uzavřel Hemerka.

Reklama

Související témata:

Doporučované