Hlavní obsah

E-shopy zvládly krizi s bravurou, říká nový šéf Slevomatu na cestě z Heureky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Rozhovor s Tomášem Bravermanem v Agendě SZ Byznys.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

O přestup roku v tuzemské e-commerce se postaral Tomáš Braverman, dlouholetý šéf skupiny Heureka, který od července povede portál Slevomat. Heurece ale pomáhá dál vést právní bitvu s americkým Googlem.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Jedna z nejvýraznějších postav tuzemské e-commerce Tomáš Braverman po deseti letech v čele skupiny nákupních webů Heureka Group začne od července řídit zážitkový portál Slevomat. Heurece ale nadále pomáhá v právních sporech s americkým Googlem. S ním se Heureka soudí kvůli údajnému zneužívání jeho dominantní pozice na trhu.

Braverman skončil v Heurece loni v září. Tedy v době, kdy se tuzemští internetoví obchodníci stále ještě vyrovnávali s historicky prvním propadem své branže. A to po raketovém růstu během covidové pandemie, kdy mnozí předpovídali, že se lidé do kamenných obchodů z online světa již nevrátí.

„Lidé se do offlinového světa vrátili, chybělo jim to. Dva roky po covidu byly těžké časy. Ale na druhou stranu se s tím e-commerce sektor vypořádal bravurně. Samozřejmě se ale škrtalo, trochu vyhazovalo a nestěhovalo. Ale e-commerce je poměrně adaptabilní a zvládla to velmi dobře,“ řekl Tomáš Braverman v Agendě SZ Byznys.

Poslední data z trhu však naznačují, že pokles tržeb online obchodů již skončil a byznys e-shopů zase roste. Za první čtvrtletí se tržby internetových obchodů podle dat Heureky zvedly meziročně o čtyři procenta. Podle Bravermana je tak skutečně možné, že to nejhorší již mají internetoví prodejci za sebou.

„Nezakřikněme to, ale skutečně to tak vypadá. Myslím, že to odráží celkovou ekonomickou situaci. Inflace je pod kontrolou, nálada ve společnosti začíná být dobrá, mzdy začaly růst. Tak doufám, že nepřijde nějaký průšvih, ale vypadá to, že jsme se skutečně odrazili ode dna,“ řekl.

Slevomat

  • Slevomat vykázal za rok 2023 meziroční růst tržeb o pětinu na 3,4 miliardy korun.
  • Hrubý zisk firmě vzrostl o 17 procent na 701 milionů korun.
  • Slevomat patří do britské skupiny Secret Escapes.
  • Mezi největší konkurenty Slevomatu patří například služba Travelking nebo Vykupto.

Stres byl

Podle Bravermana jeho odchod z Heureky se situací na trhu nesouvisel. Každá firma si podle něj zaslouží nového šéfa jednou za pět let, takže už výrazně přesluhoval. „Bylo to plánované poměrně dlouhou dobu,“ poznamenal manažer. „Ale přiznávám, že stres po těch letech, navíc v době, která nebyla jednoduchá, tam byl,“ dodal Braverman.

I proto si po odchodu z Heureky dopřál nějakou dobu volno a cestoval. Stále ale pomáhá představenstvu Heureky vést právní bitvu s americkým Googlem. Heureka a další cenové srovnávače dlouhodobě obviňuje Google ze zneužívání svého dominantního postavení na trhu.

Heureka tvrdí, že Google ve výsledcích vyhledávání upřednostňuje vlastní srovnávač. Google se dlouhodobě hájí tím, že dal všechno do souladu s nařízeními Evropské komise již v roce 2017. Podle Heureky ale americký gigant pokračuje v nefér postupech dál.

„Bojuju za to, aby Google nezneužíval dominantní postavení, protože se to děje a není to správně pro českou ekonomiku, není to správně pro evropskou digitální ekonomiku. Ať jste pravičák, levičák, liberál nebo konzervativec, monopolní postavení na trhu škodí, a proto je potřeba proti tomu bojovat,“ uvedl Braverman.

Do Bravermanova nástupu vede Slevomat prozatímně Matěj Dvorský. Jeho předchůdce Ladislav Veselý odešel koncem března na rodičovskou dovolenou.

Reklama

Doporučované