Hlavní obsah

Ekologové vytáhli v největší energokrizi proti jádru a plynu

Foto: Shutterstock.com/Thorsten Schier

Ilustrační fotografie.

Reklama

Postoj Evropské unie k jaderné energii a plynu donutil ekologické organizace podniknout proti jejímu rozhodnutí kroky. Podle nich zařazením těchto zdrojů mezi zelené investice porušuje zákony, které sama vydala.

Článek

Ekologické organizace vystoupily proti jaderné energii a paroplynovým elektrárnám, a to v době, kdy jdou ceny energií nahoru a dodávky energií, především plynu, jsou v ohrožení. Greenpeace a další společnosti daly Evropské unii ultimátum v reakci na její rozhodnutí udělit některým investicím do plynových a jaderných elektráren podle nich „falešnou“ zelenou nálepku.

Organizace Greenpeace z celé Evropy a další neziskové organizace – ClientEarth, WWF, Transport & Environment a BUND – požadují podle agentury Bloomberg přezkoumání rozhodnutí o zařazení plynových a jaderných elektráren do souboru zelených pravidel EU, známého jako taxonomie.

Podle nich totiž hrozí, že výjimka připraví o peníze obnovitelné zdroje elektřiny, jako je větrná a solární energie. Greenpeace upozornilo také na radioaktivní odpad z jaderných elektráren a také na dlouhou dobu výstavby nových zdrojů.

„Plyn je hlavní příčinou klimatického a ekonomického chaosu, zatímco problém jaderného radioaktivního odpadu stále není vyřešen a riziko jaderných havárií je příliš významné na to, aby se ignorovalo,“ uvedla Ariadna Rodrigová, vedoucí kampaně za udržitelné financování EU v Greenpeace.

Organizace jsou přesvědčeny, že tímto rozhodnutím Komise porušuje své vlastní klimatické zákony. Investice do plynových projektů, byť s přísnými podmínkami, nejsou podle nich slučitelné s Pařížskou dohodou o změně klimatu a s cílem klimatické neutrality EU, který je zakotven v zákoně.

Tato falešná zelená nálepka je neslučitelná s právními předpisy EU v oblasti životního prostředí a klimatu.
Adriana Rodrigová, vedoucí kampaně za udržitelné financování EU v Greenpeace

Evropská komise má na odpověď čas do února, jinak se skupiny obrátí na Evropský soudní dvůr. Evropská komise podle agentury Reuters uvedla, že na požadavky vznesené ekologickými organizacemi v patřičné době odpoví.

„Tato falešná zelená nálepka je neslučitelná s právními předpisy EU v oblasti životního prostředí a klimatu,“ dodala Rodrigová.

Komise dočasně zařadila jádro a plyn mezi čisté zdroje energie již letos v únoru. Vyhověla tak zemím, pro které je jaderná energetika a výroba z plynu klíčová při odstupování od uhlí. Mezi ně patří i Česko. Tento krok v červenci schválil Evropský parlament.

Plynové projekty, kterými se nyní nahrazuje uhlí, mohou získat dočasně punkt zelené investice. Jaderné elektrárny budou k investicím způsobilé, pokud nová zařízení, která získají stavební povolení do roku 2045, zabrání významnému poškození životního prostředí a vodních zdrojů.

Minulý týden pět neziskových organizací oznámilo, že na protest proti taxonomii opustí Platformu EU pro udržitelné financování, která poskytuje technické poradenství Evropské komisi.

Názory členských zemí na použití různých zdrojů se však liší. Rakousko a Lucembursko rovněž podnikají právní kroky proti rozhodnutí, které vstoupí v platnost v novém roce poté, co bylo v červenci zamítnuto poslední hlasování o námitce v Evropském parlamentu.

Reklama

Doporučované