Hlavní obsah

Hledá se Podnikatel roku. Přihlaste se, já to udělám také, říká šéf pekárny

Jan Zeman je zakladatel a majitel Biopekárny Zemanka. V minulosti uspěl jako začínající podnikatel.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Znáte skutečnou podnikatelskou osobnost? Přihlaste ji do soutěže EY Podnikatel roku. Současný, 23. ročník, který právě odstartoval, vrcholí tradičním červnovým setkáním se světovou špičkou v Monte Carlu.

Článek

V roce 2009 se Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka, stal nejlepším Začínajícím podnikatelem roku. A možná i tato cena mu pomohla odstartovat další šňůru úspěchů. Dnes má Biopekárna Zemanka desítky zaměstnanců, vyrábí sladké sušenky i slané krekry, které dodává do 11 zemí světa, a její tržby přesahují 50 milionů korun.

„Nemám zpětnou vazbu, že by mi někdo řekl, že mé výrobky zalistuje do svého obchodu, protože jsem v té soutěži vyhrál. Můj pocit ale je, že to pomáhalo, protože to lidé často zmiňovali. Myslím si, že to může být střípek do mozaiky, kdy se partner rozhoduje o spolupráci. Věřím tedy, že mi ocenění pomohlo,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Jan Zeman.

Elitní klub

I proto účast v soutěži rozhodně doporučuje dalším, a dokonce uvažuje, že on sám se přihlásí znovu. A tentokrát zkusí zabodovat v hlavní kategorii. To se v minulosti podařilo například zakladateli Linetu Zbyňku Frolíkovi, majiteli Koh-i-nooru Vlastislavu Břízovi nebo třeba králi 3D tisku Josefu Průšovi.

„Každý vítěz je samozřejmě úplně jiný, ale pokud bych je všechny měla shrnout do nějakého archetypu, řekla bych, že EY Podnikatel roku je vždy především silná osobnost. Něčím si prošel, něco zažil a nevzdal to, ani když to nevypadalo úplně růžově. Je to tahoun, lídr, který inspiruje lidi kolem sebe a kterému záleží na tom, aby se měli dobře,“ říká o soutěži Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY Česká republika.

Český vítěz pak každý rok reprezentuje svou zemi na světovém finále soutěže v monackém Monte Carlu, kde poměří síly s absolutní světovou špičkou.

EY Podnikatel roku

Kdo se stane nejlepším podnikatelem Česka a bude naši zemi reprezentovat na podnikatelské olympiádě v Monte Carlu? Právě teď vrcholí nominační fáze 23. ročníku soutěže EY Podnikatel roku a tipy na zajímavé podnikatele můžete posílat i vy.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, stačí využít formulář na stránkách www.podnikatelroku.cz. Na stejném místě jsou k dispozici také podrobnosti k jednotlivým soutěžním kategoriím, pravidlům, hodnoticím kritériím či složení jednotlivých porot.

Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2022.

Hlavním partnerem soutěže jsou Česká spořitelna, hlavním mediálním partnerem je Česká televize a mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a zpravodajský portál Seznam Zprávy.

Tvrdá čísla i příběh

Kritéria jsou už několik let neměnná. Rozhodují nejenom tvrdá čísla – tedy finanční výsledky –, ale i osobnost podnikatele a podnikatelský příběh. „Překvapilo mě, že právě ten nefinanční rozměr podnikání, tedy řekněme ta naše mise nebo příběh, byl hodně akcentovaný,“ potvrzuje Zeman.

Podle podnikatelů pak celá soutěž slouží také jako zdroj inspirace a kontaktů. To potvrzuje i Jan Zeman. „Účast v ní mi moc dala. Potkal jsem se tehdy s lidmi, kteří pro mě byli v top lize, a slyšet od nich zpětnou vazbu, mít potvrzení, že cesta, kterou jste si zvolili, je správná a dává smysl, mi hodně pomohlo.“

Znáte i vy skutečnou podnikatelskou osobnost? Přihlaste ji do soutěže EY Podnikatel roku. Nominace se uzavírají 21. října.

Reklama

Doporučované