Hlavní obsah

Sídlo v kravíně? Tři investoři utekli, když to tam viděli, vzpomíná Frolík

Z kravína do světa. Kde v roce 1990 vznikl Linet?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozpadlý kravín plný železného šrotu býval první adresou současné evropské jedničky ve výrobě zdravotnických lůžek, Linet Group. SZ Byznys přináší seriál z nečekaných míst, na nichž začínali ti nejúspěšnější.

Článek

„Přesně tady jsme na jaře roku 1990 zaparkovali auto, když jsme přijeli s kamarádem zjistit, jestli by se odtud dalo začít podnikat,“ vypráví zakladatel jedničky ve výrobě nemocničních lůžek Zbyněk Frolík.

Stojíme přitom na malém prostranství v Želevčicích nedaleko Slaného. Z jedné strany je lemuje kaplička, z druhé budova barokního špejcharu a bývalý kravín. Právě v něm to nakonec všechno začalo.

Celý areál byl tak zchátralý, že nemohl sloužit už ani pro chov skotu. „Kravín byl vevnitř rozpadlý, uvnitř to vypadalo spíše jako zpustlé skladiště plné staré a zrezivělé zemědělské techniky. Ale všechno to byl stavební pozemek, kde se dalo poměrně rychle začít něco budovat.“

Garáž, kravín, sklep. Kde začínaly hvězdy byznysu

Nejen globální velikáni, jako Apple nebo Amazon, začínali v garáži. Také historie českého byznysu má své překvapivé příběhy.

SZ Byznys mapuje místa, kde před lety začínaly firmy, jejichž loga zná v zemi každý, nebo každodenně používá to, co vyrábějí.

Třicet let podnikání v samostatné republice oslaví Česko v lednu 2023.

Už vyšlo:

Areál proto koupil, a to na tehdejší poměry za poměrně vysokou částku. Státnímu statku Zlonice, majiteli pozemku i budov, zaplatil 600 tisíc československých korun.

Protože se pohyboval ve zdravotnictví a působil jako šéf technického odboru motolské nemocnice, plánoval Zbyněk Frolík, že podnikání postaví na výrobě nemocničních postelí. Jenže se ukázalo, že to nebude jednoduché. Proto hledal partnery v zahraničí, aby se do společného byznysu pustil s některým z výrobců zdravotnické techniky.

„Tři potenciální zájemci, které jsme oslovili, sem přijeli a beze slova se sebrali a odjeli na letiště, vypráví a s úsměvem ukazuje na černobílou fotografii. Skupinka lidí v dlouhých pláštích na ní diskutuje u vjezdu na dvůr. Napočtvrté tak našel partnery pro společné podnikání.

„Tady ty se mi podařilo přesvědčit, že to společně můžeme udělat, já jim dám půlku toho našeho ‚nic‘ a oni nám zajistí prestiž. Pak už se nás z těch nemocnic nikdo neptal, jestli to vyrobíme nebo nevyrobíme,“ vzpomíná na první důležitý kontrakt v rozhovoru pro SZ Byznys.

Foto: Linet, Seznam Zprávy

První tři skupiny investorů beze slova odjely, čtvrtá zůstala, vzpomíná zakladatel Linetu Zbyněk Frolík (druhý zprava). Detaily a další fotografie si můžete pustit v úvodním videu.

Společně procházíme branou až do původních stájí, na místo, kde vzniklo první nemocniční lůžko s jejich logem. Několik let ale ještě trvalo, než se lůžka dostala do menších českých nemocnic a domovů důchodců.

Do té doby firmu živila zámečnická dílna. V devadesátých letech tak vyráběli například klece na laboratorní zvířata nebo bezpečnostní řetízky na vchodové dveře.

Původní areál firmě i dál patří, a v někdejším barokním kravíně je dnes mimojiné školicí a tréninkové centrum pro zaměstnance. „Těch postelí jsme za ty roky vyrobili 1,6 milionu kusů,“ uzavírá Zbyněk Frolík.

Linet

  • evropská jednička na trhu nemocničních a pečovatelských lůžek, globální čtyřka
  • česká firma, která vznikla v roce 1990 a sídlí v Želevčicích u Slaného
  • nyní je součástí skupiny LINET Group SE se sídlem v Nizozemí s 20 pobočkami po celém světě
  • zakladatel a spolumajitel firmy Zbyněk Frolík obdržel v roce 2003 ocenění Podnikatel roku, v roce 2011 mu prezident ČR udělil státní vyznamenání – medaili Za zásluhy

Reklama

Doporučované