Hlavní obsah

Prusa Research hledá nové sídlo. „Podmínkou je atmosféra původního sklepa“

Ze sklepa do světa. Odkud se v roce 2012 začaly prodávat 3D tiskárny Josefa Průši?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sklepní kancelář v činžovním domě na pražském Smíchově bývala první adresou světového výrobce 3D tiskáren Prusa Research. SZ Byznys přináší seriál z nečekaných míst, na nichž začínali ti nejúspěšnější.

Článek

„Mění se to tu,“ rozhlíží se Josef Průša kolem sebe, když stojíme před domem s šedou fasádou na jedné ze smíchovských ulic. „Zajímalo by mě, co se tam teď děje,“ říká, když kolem nás ze sklepa vycházejí stavební dělníci.

Právě ve sklepních kancelářích jeho firma, zabývající se výrobou a vývojem 3D tiskáren, oficiálně začínala, i když on sám se 3D tisku věnoval už o pár let dříve.

Garáž, kravín, sklep. Kde začínaly hvězdy byznysu

Nejen globální velikáni, jako Apple nebo Amazon, začínali v garáži. Také historie českého byznysu má své překvapivé příběhy.

SZ Byznys mapuje místa, kde před lety začínaly firmy, jejichž loga zná v zemi každý, nebo každodenně používá to, co vyrábějí.

Třicet let podnikání v samostatné republice oslaví Česko v lednu 2023.

Už vyšlo:

Nahlížíme dovnitř a u schránek, kudy před deseti lety Josef Průša procházel do práce, visí stále tatáž nástěnka s nápisem „Čti a nenič“.

„Sklep jsme měli pronajatý asi dva roky. V jedné polovině jsme dělali školení pro lidi a tiskárny jsme tam i stavěli, a tady - ukazuje na druhou stranu sklepa - jsem měl vývoj. A přímo z okna těsně nad chodníkem jsme dávali ven zásilky,“ vzpomíná s úsměvem.

Tehdy to bylo jen několik krabic týdně. „Sklep byl docela mokrý, zdi opadávaly, za pomoci bráchy a rodičů jsme opravili zdi, nebylo moc peněz, vše se udělalo z nejlevnějších desek,“ vzpomíná Josef Průša na kancelář, kterou našel na inzerát. „Po dvou letech to tady už pro nás nebylo logisticky optimální a říkali jsme si, že bude lepší jít někam nad zem.“

Josef Průša

  • Podnikatel a vývojář 3D tisku.
  • Začínal ve skromných podmínkách ve sklepní kanceláři na pražském Smíchově, odkud v roce 2012 odesílali několik zásilek týdně. Nyní prodávají měsíčně přes 10 000 tiskáren do 160 zemí světa.
  • Prusa Research má 750 zaměstnanců a tržby přes 2,5 miliardy.
  • Josef Průša získal řadu podnikatelských ocenění, mimojiné zvítězili v roce 2018 v žebříčku nejrychleji rostoucích technologických firem střední Evropy a stal se EY Podnikatelem roku 2020.

Současné sídlo už „nad zemí“ je momentálně v Holešovicích, ale firma hledá nové prostory, jednou z variant je i areál Štrasburk na Palmovce, který firma Prusa Research koupila v roce 2021.

Podmínkou největší 3D tiskové výroby je, že bude i dál sídlit v Praze, poblíž stanice metra a že se tam vejde všech 750 zaměstnanců. Muž, který se stal v roce 2020 Podnikatelem roku a média ho s oblibou nazývají „Králem 3D tisku“, totiž tvrdí, že atmosféru začátků „garážové firmy“ si chce uchovat i dál.

„Je to o tom, jak se k sobě ve firmě chováme, jak přistupujeme k problémům. Samozřejmě že musíme fungovat tak, abychom se nepozabíjeli v chaosu, ale tu původní atmosféru máme pořád. Kdokoli ze zaměstnanců za námi může přijít. Třeba to, že chceme být spolu na jednom místě, je naším cílem a napomáhá tomu,“ říká Josef Průša.

Celý rozhovor s Josefem Průšou najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované