Hlavní obsah

Klientům účtují elektřinu podle burzy. Teď kvůli stropům otočili

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Podle nového ceníku zaplatí zákazníci Armex Energy za MWh silové elektřiny v nejběžnější sazbě D02d 11 845,9 Kč včetně DPH. Ilustrační foto.

Reklama

Ze spotu na ceníkový produkt s cenou přes 11 000 Kč za MWh elektřiny. Kvůli cenovým stropům mění dodavatel energií Armex Energy ceníky, aby se vyhnul možnému vyloučení z kompenzací od státu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dodavatel elektřiny a plynu Armex Energy před více než rokem poslal své zákazníky na spotový produkt, jehož cenu určují aktuální ceny energií na burze. Nyní společnost dělá pravý opak.

Více než sedmadvaceti tisícům zákazníků, kteří jsou aktuálně na spotových cenách, rozeslala dopis ohledně změn jejich dosavadního tarifu na produkt s pevně danou cenou.

„Vzhledem k trvající bezprecedentní situaci na trhu jsme se rozhodli změnit Váš produkt s dynamickým určováním cen (tzv. spotový produkt) na produkt s předem známým ceníkem. K této změně dojde automaticky s účinností od 1. 12. 2022,“ stojí v dopise. Pokud si však odběratel přeje na spotu zůstat, dodavatel mu vyhoví.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis, který dodavatel energií Armex Energy, zasílá svým zákazníkům.

Podle nového ceníku zákazníci zaplatí v nejběžnější sazbě D02d 11 845,9 Kč za MWh silové elektřiny včetně DPH. To je téměř dvojnásobek částky 6050 Kč, kterou vláda stanovila jako strop za dodávku komodity. Celková cena MWh, tedy včetně regulovaných poplatků, pak u Armexu činí 14 236,3 Kč s DPH. Podle Armexu tyto ceny odrážejí situaci na trhu s energiemi.

Dříve se ke stejnému kroku odhodlala také firma Lama energy, která v jednom ze svých produktů zvýšila cenu z 6240 Kč na 13 450 Kč za MWh. Jiný ze svých ceníků společnost změnila z 6750 Kč na 14 450 Kč za MWh.

Dodavatel změny oznámil právě v době, kdy zanedlouho mají začít platit zastropované ceny energií. „Především v zájmu zachování jistoty pro zákazníka, ohledně přiznání stávajících i budoucích podpor od státu, jsme přistoupili k tomuto kroku. Načasování má souvislost především s legislativními lhůtami pro provedení takové změny,“ uvedla firma.

Objevily se však první pochybnosti, zda opatření proti drahým energiím nelze zneužít. Dodavatel však popřel, že by změnu ceníků provedl s cílem navýšení zisků.

Cenový rozdíl musí dodavatelům dorovnat stát. Kompenzační mechanismy však nepracují s koncovou cenou pro zákazníka, ale s nákupní cenou elektřiny či plynu, případně s provozním ziskem. „Nelze tedy v žádném případě očekávat, že stát bude vyplácet rozdíl mezi cenou uvedenou v ceníku a zastropovanou cenou,“ uvedlo PR oddělení společnosti Armex Energy.

Především v zájmu zachování jistoty pro zákazníka, ohledně přiznání stávajících i budoucích podpor od státu, jsme přistoupili k tomuto kroku.
Armex Energy

Změnou produktu Armex Energy reaguje na situaci na trhu ohledně zastropování cen energií. Někteří vládní činitelé totiž produkt navázaný na energetickou burzu označovali za nevýhodný pro domácnosti, a dokonce se uvažovalo o tom, že jej vyškrtnou ze seznamu produktů, na něž se bude vztahovat cenový strop. Od této varianty však nakonec pracovní skupina, která má zastropování na starost, upustila.

Armex Energy přiznává, že jej ke změně přivedly právě cenové stropy a stále nejistý kompenzační mechanismus, který by mohl zakročit proti spotovým produktům. „Dnes sice víme, koho se zastropování dotkne, ale stále zatím nikdo neví, na jakém základě bude kompenzační mechanismus postaven,“ říká dodavatel.

Podle informací SZ Byznys jsou zatím ve hře dvě varianty kompenzací, přičemž v obou má být obsažen obranný mechanismus proti tomu, aby dodavatelé využívali strop ve svůj prospěch. Například by mohl být cenový strop dodavateli kompenzován pouze tehdy, pokud bude mít nakoupeno. Nikde však není definováno, co to znamená.

„Energie nakupujeme průběžně, podobně jako jiní dodavatelé – kombinací dlouhodobých kontraktů a nákupů na spotovém trhu,“ tvrdí Armex Energy.

Cenové stropy mají zatím platit do konce roku 2023. Co bude se zákazníky Armex Energy potom, se zatím neví. Jejich převod zpátky na spot zatím společnost nechystá. „V tuto chvíli takové změny neplánujeme,“ potvrdil dodavatel.

Loni v polovině listopadu Armex Energy převedl většinu svých zákazníků na tarif navázaný na energetickou burzu. Dle jeho tehdejšího vyjádření tím reagoval na situaci na trhu, kdy se ceny energií vyšvihly rychle nahoru. Byl přesvědčen, že spotový produkt je pro odběratele výhodný, protože jakmile velkoobchodní cena klesne, zákazník to hned pocítí. Ceny na burzách se však nesnižovaly, ba naopak.

Změnu produktu si navíc společnost vydobyla změnou ve všeobecných obchodních podmínkách, podle níž mohl dodavatel klientovi jednostranně změnit produkt. Takováto změna je však nemožná, pokud si podle Energetického regulačního úřadu toto právo nesjednal ve smlouvě v době, kdy ji se zákazníkem uzavíral. V tuto chvíli se nemůže odvolávat ani na změnu všeobecných obchodních podmínek.

Reklama

Doporučované