Hlavní obsah

Komárek se zbavil Rusů v zásobníku, pomohl mu stát

Foto: Moravia Gas Storage a.s.

Zásobník plynu v Dambořicích.

Reklama

Plynový zásobník v Dambořicích, který měl doposud Karel Komárek napůl s Gazpromem, bude skoro celý jeho. Nově vydané akcie koupí levně sám, Rusové se k nim kvůli válce nedostanou.

Článek

Poslední z osmi zásobníků, které jistí zdejší plynárenskou síť, přechází do domácích rukou. Nově bude skoro ze sta procent pod kontrolu Moravských naftových dolů (MND) miliardáře Karla Komárka.

Pod patronátem českého státu se mu povedlo vytěsnit druhého z vlastníků – ruský státní podnik Gazprom, jehož podíl naopak klesne skoro k nule. Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad, což by však měla být jen formalita.

Zprávu bez větších podrobností a souvislostí zveřejnila firma MND ve stručném pondělním prohlášení. Z něj plyne, že MND v zásobníku navyšuje svůj podíl na 97,37 procenta úpisem nově vydaných akcií. Za cenu, která se z dostupných informací jeví velmi výhodně.

Ekonomickou logiku by dávalo, kdyby Gazprom coby spoluvlastník postupoval stejně a nenechal se vytlačit. Zvlášť když nově vydané akcie stály jen 36 milionů korun, což je zlomek skutečné hodnoty zařízení. Důvodem nesrozumitelného počínání Rusů je podle informací SZ Byznys Komárkova dohoda s českým státem a jednotná pozice spočívající v tom, že ruské firmě by další investice do strategické infrastruktury nebyla umožněna.

Podobně letos postupovala rakouská stavební společnost Strabag, kde se většina akcionářů také dohodla na navýšení základního jmění. Tím naředili podíl ruského podnikatele Olega Děripasky, který zůstal při navyšování mimo hru kvůli unijním sankcím.

Zásobník v Dambořicích se na celkové zdejší skladovací kapacitě podílí 12 procenty, v nouzi by teoreticky zvládl pokrýt celostátní spotřebu po dobu 20 dnů. Jeho vybudování se začalo plánovat v roce 2008 jako privátní projekt žijící z rozdílů v cenách plynu v různých obdobích roku.

Výstavbu zastřešila firma Moravia Gas Storage coby společný podnik Komárka a Gazpromu. Provoz začal v létě 2016 a česko-ruský svazek šlo tehdy brát jako pochopitelné spojenectví významného tuzemského hráče v energetice s dominantním dodavatelem dovážené suroviny. Gazprom si v roce 2016 v Dambořicích rovnou rezervoval 90 procent podzemních prostor na 15 let dopředu a spolupráce fungovala až do předválečných časů.

Po ruském vpádu na Ukrajinu však začalo být ruské angažmá problémem. Jak pro Komárka, který podniká v řadě dalších odvětví a západních zemí, takže si nechtěl vazbou na Rusy kazit jméno, tak pro českou vládu a její snahu rychle se energeticky emancipovat. Loni po změně zákona Gazprom přišel o skladovací kapacitu, v září se pak Komárkova skupina dohodla se státem, že vlastnické otázky kolem Dambořic budou dál řešeny společně.

K tomu došlo nyní, kdy – podle sdělení MND – valná hromada firmy Moravia Gas Storage (tedy té, která zásobník spravuje) rozhodla o zvýšení základního kapitálu z dvou na 38 milionů korun vydáním nových akcií. Ty připadnou jen MND. Vládní zdroj blízký jednání vysvětlil nelogické chování Rusů tím, že pochopili neprůchodnost situace a vůli státu mít infrastrukturu v domácích rukou.

Vedle Dambořic je ve vlastnictví MND nedaleký zásobník v Uhřicích. Dalších šest, rozesetých až na jeden také na Moravě, získala při privatizaci plynárenské sítě v 90. letech německá společnost RWE a letos je prodala zpátky českému státu. Poslední zásobník stojí v Dolních Bojanovicích, ten je ale už od svého vzniku napojen na slovenskou plynárenskou síť a patří slovenské firmě SPP.

Reklama

Doporučované