Hlavní obsah

Mimořádná linka Praha–exotika. Cestovka si obstarala nové letadlo

Rozhovor s Jiřím Jelínkem z Der Touristik Eastern Europe. Na ilustračním snímku je stroj Airbus A350.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zájem o dovolenou trhá rekordy a to i o dovolenou v exotice. Majitel cestovních kanceláří Fischer a Exim tak vrací na trh dálkovou charterovou dopravu.

Článek

Půl miliardy korun. Za tolik si skupina DER Touristic Eastern Europe, do které patří cestovky Fischer a Exim Tour, zajistila zhruba na půl roku „vlastní letadlo“ pro exotické dovolené.

„Dlouho jsme přemýšleli, jak naši pozici u dálkových letů posílíme a hledali jsme vhodného partnera. Uzavřeli jsme smlouvu s leteckou společností World2Fly,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf skupiny Jiří Jelínek s tím, že jde o letoun Airbus A350 – 900.

„Je to v současnosti nejmodernější letadlo tohoto typu, které má zhruba o osm procent nižší náklady,“ dodává Jelínek s tím, že díky tomu se ceny za samotnou letenku sníží zhruba o deset procent.

Airbus má kapacitu 432 pasažérů, létat bude do tří destinací – Dominikánské republiky, do Vietnamu a na Kubu. Cestovní kancelář ho může využívat od konce října na tři lety týdně.

Dálkové lety do exotických zemí pro cestovní kanceláře v poslední době představovaly risk. Aby se let vyplatil, musí být totiž naplněny určité kapacity. „My to máme nastaveno, že ho naplníme zhruba z 90 procent,“ dodává Jelínek s tím, že nepochybuje, že aktuálně by se dané kapacity nepodařilo prodat.

Dosud přitom žádnou podobnou spolupráci neměla. „Nebyl na to vhodný typ letadla a vlastně ani letecká společnost, která by nám ho byla ochotná poskytnout,“ říká Jelínek. Odmítá, že by si společnost pořídila letadla vlastní, jako tomu bylo koncem devadesátých let – tedy v dobách jejího zakladatele Václava Fischera, který se později dostal do problémů.

„To není jako součástí naší strategie ani součástí strategie DER Touristik. Co se týká letadel, přenecháme to leteckým společnostem,“ dodává Jelínek.

V posledních letech přímé lety cestovek do exotiky zmizely, až v roce 2021 se s nimi vrátila cestovní kancelář Čedok. Ta letos spolupracuje s leteckou společností LOT Polish a nabízí destinace jako Thajsko, Madagaskar, Zanzibar nebo Dominikánská republika.

„Nová charterová spojení do vzdálených exotických destinací pro cestovní kancelář Der Touristik potvrzují, že stávající trend silného výjezdového cestovního ruchu bude pokračovat také v příštích letech,“ říká k tomu šéf Letiště Praha Jiří Pos.

Podle něj pro Letiště Praha znamená přítomnost nového dopravce další rozšíření nabídky dálkových destinací, která již nyní obsahuje více než šest desítek typicky dovolenkových míst.

Čedok létá s Dreamlinerem

Přímé lety do exotiky dálkovým letadlem poskytuje také Čedok. Ten hlásí velký zájem o odlety přes vánoční svátky, na silvestra nebo o jarních prázdninách 2024. Statistiky prodejů podle cestovky ukazují, že počty rezervací zájezdů do exotických destinací vzrostly dvojnásobně oproti loňskému roku.

U Čedoku nejvíce táhnou Dominikánská republika, Zanzibar a Thajsko a ostrov Nosy Be u Madagaskaru. Od 19. prosince 2023 budou Češi bez mezipřistání létat také do metropole Srí Lanky a od ledna do Keni. Z brněnského letiště pak turisté doletí až na thajský ostrov Phuket. Z Prahy bude Čedok létat v zimě celkem do šesti exotických destinací, z Brna bude mít premiéru jedna dálková destinace.

Cestovní kancelář na své charterové lety bez mezipřistání využívá ve spolupráci s LOT Polish Airlines Boeing 787 Dreamliner.

Aktualizace: doplnili jsme informace od CK Čedok

Reklama

Doporučované