Hlavní obsah

Na podzim skončí válka. Postavíme na Ukrajině fabriku, říkají Češi

Foto: Profimedia.cz

Batist Medical Holding vyrábí zdravotnické pomůcky.

Reklama

Český výrobce zdravotnického materiálu Batist Medical Holding plánuje na Ukrajině stavbu továrny. Investice do výstavby se pohybuje mezi sto a dvě stě miliony korun.

Článek

České firmy se živě zajímají o situaci na Ukrajině, kde by po skončení konfliktu mohly začít působit. Výrobce zdravotnického materiálu Batist Medical Holding plánuje po skončení konfliktu postavit na Ukrajině továrnu.

„Pro nás je to strategicky dobrý počin, protože máme jednu výrobu v České republice, a chtěli jsme rozšířit výrobu v Portugalsku, abychom lépe pokryli západní část Evropy, a hlavně Iberský poloostrov, kde máme nejvíc aktivit. Teď jsme to ale přehodnotili,“ říká generální ředitel a majitel Batistu Tomáš Mertlík.

Podle něho dává výroba na Ukrajině smysl hlavně kvůli levnější pracovní síle a pokrytí regionu východní Evropy, zemí jako Ukrajina, Bulharsko a Rumunsko a podobně, kam Batist také vyváží.

Jeho firma od začátku konfliktu podporovala Ukrajinu penězi i zdravotnickým materiálem. Podle Mertlíka navíc výroba zdravotnických prostředků na Ukrajině chybí, nikdy tam velká nebyla, takže expanze dává smysl. Ostatně i v české fabrice v Červeném Kostelci zaměstnávali od začátku války Ukrajince, kteří se osvědčili.

Mertlík sondoval situaci i s ukrajinskými politiky. „Měli jsme možnost to projednat s bývalým ambasadorem Ukrajiny v Česku Jevhenem Perebyjnisem, s nímž jsme dál v kontaktu i teď, kdy je blíž prezidentu Volodymyrovi Zelenskému, a jsme v kontaktu s ministerstvem zdravotnictví na Ukrajině. Líbilo se jim to, ale zatím mají jiné starosti a potřebují zdravotnický materiál,“ říká Mertlík.

Investice do výstavby továrny se podle něho pohybuje mezi sto a dvě stě miliony korun. „Postavit továrnu a vybavit ji technologiemi trvá zhruba rok. Další půlrok až rok trvá certifikace čistých prostor, protože v našem byznyse se všechna výroba odehrává v čistých prostorech. Je to projekt zhruba na dva roky,“ doplnil.

Soudní spory

Šéf Batistu věří, že do podzimu či konce roku bude jasněji, co se týče konce konfliktu. „Pak bychom to začali malovat v konkrétnějších obrysech, tj. kde přesně, v jaké velikosti. Nejdřív bychom na Ukrajině začali výrobky jen skládat, protože náš byznys je zčásti postaven na sestavování věcí, které koupíme v různých částech světa. Druhá fáze je, že si věci vyrábíme sami, a na to je třeba víc technologií. To by byla druhá část investice,“ uvažuje.

Mertlík věří, že do té doby se mu podaří získat na investici finanční prostředky. Batist Medical Holding sice v roce 2020 vykázal hrubý provozní konsolidovaný zisk EBITDA zhruba 160 milionů korun, ale loňský rok to nebylo valné a holding vykázal ztrátu vyšší desítky milionů korun.

Důvod však leží mimo samotný byznys zdravotnického materiálu. Dva byznysoví partneři, český obchodník a vietnamská firma, Mertlíkovi nevrátili zálohu na zdravotnické rukavice. Šlo o 120 milionů korun, přičemž Batist neviděl ani rukavice, ani peníze. Rukavice musel Mertlík nakoupit za vlastní prostředky jinde a dodat, protože šlo o státní zakázku.

Pokud se mu podaří domluvit se s dlužníky nebo peníze vysoudit, vylepší si tím Batist letošní hospodaření, které podle Mertlíka skončí v zisku desítek milionů korun i bez dlužných peněz.

Mezinárodní obnova

Minulý týden jednal zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny Kyrylo Tymošenko mimo jiné i s českým velvyslancem Radkem Matulou o účasti na obnově Ukrajiny. Jedná se hlavně o soukromé a bytové domy, školy, školky, zdravotnická zařízení, vodovodní a elektrické sítě atd.

Velvyslanec České republiky na Ukrajině Matula během schůzky podle listu The Odessa Journal uvedl, že jeho země zvažuje možnost připojit se k rekonstrukci Dněpropetrovské oblasti a chce získat více informací o objektech, které je třeba obnovit.

Většina území Dněpropetrovské oblasti je stále pod palbou ruských vojsk, ale jsou i území, kde je relativně bezpečno. Matula také uvedl, že Česko připravuje národní plán účasti na poválečné obnově Ukrajiny. V nejbližších týdnech přijede na Ukrajinu delegace z Česka, v níž budou ministři a poslanci.

Reklama

Související témata:
Batist Medical
Tomáš Mertlík

Doporučované