Hlavní obsah

Největší český distributor plynu je k mání. Vyjde na desítky miliard

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Největší tuzemská plynárenská distribuční společnost GasNet je na prodej. Cena se může pohybovat kolem devadesáti miliard Kč, zájem mohou mít fondy, ale i čeští investoři.

Článek

V energetice se rýsuje obchod za desítky miliard Kč. Na prodej je distribuční společnost GasNet, která v Česku provozuje největší plynárenskou distribuční síť, a zajišťuje tak 80 procent přepravy plynu, a to mimo území Prahy a Jihočeského kraje. Napsaly o tom Hospodářské noviny (HN).

Deník odkazuje na čtyři zdroje z prostředí financí, poradenství a energetiky. Podle nich spustilo prodej firmy zahraniční konsorcium. Transakce se má řídit z Londýna, kde sídlí konsorcium investorů vedené australskou společností Macquarie Asset Management. Do něj patří British Columbia Investment Management Corporation a Allianz Capital Partners.

Konsorcium Macquarie do firmy vstoupilo v roce 2013, kdy získalo podíl 35 procent, a později jej navýšilo na téměř polovinu. Zbylou většinu (50,04 procenta) koupilo v roce 2019 od německé energetické skupiny RWE za 1,8 miliardy eur (46,2 miliardy Kč), a nyní je tak jediným vlastníkem GasNetu.

Ředitel Patria Corporate Finance Petr Dědeček pro HN vysvětlil prodej společnosti GasNet koncem investičního horizontu hlavního fondu Macquarie. „Loni prodali i plynárenská aktiva v Rakousku a Německu,“ řekl HN s tím, že cenu očekává lehce pod desetinásobkem provozního zisku EBITDA, který se u GasNetu pohybuje nad devíti miliardami Kč.

O koupi by mohli mít zájem i čeští investoři. V souvislosti s ním se skloňuje například jméno miliardáře Daniela Křetínského, který již vlastní společnosti EP Infrastructure, jež zajišťuje přepravu plynu na Slovensku. Mluvčí Křetínského Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj SZ Byznys sdělil, že se ke spekulacím ohledně obchodů nebudou vyjadřovat.

Experti oslovení HN se shodli na tom, že by GasNet mohl být spíš prodán do rukou některého z fondů.

Majitelé však neprodávají společnost na vrcholu. Více peněz za ni mohli získat ještě před rokem 2021, než se plyn stal pro Rusko naplno prostředkem hybridní války. Za problematické mohou potenciální kupci považovat také spojení firmy s fosilním palivem. Evropská unie však na rozdíl od uhlí vzala zemní plyn na milost.

Naopak by nákupem investoři podle energetického experta z inženýrské a konzultační společnosti EGÚ Brno Michala Kocůrka získali jistotu rostoucí spotřeby plynu do 30. let 21. století, kterou bude táhnout přechod tepláren z uhlí na plyn. To říkají odhady navzdory tomu, že v posledním roce spotřeba plynu klesala.

Výsledek transakce bude také pozorně sledovat stát, protože prodej podobně strategického majetku podléhá schvalování podle zákona o prověřování zahraničních investic.

Firma GasNet zajišťuje tok plynu pro 2,3 milionu odběratelů. Loni jí klesl čistý zisk meziročně o 35 procent na 1,89 miliardy korun. V porovnání s předchozím rokem se snížily i tržby na 14,4 miliardy korun. V hospodaření se podle společnosti výrazně projevily důsledky ruské invaze na Ukrajinu a s nimi spojená energetická krize.

Reklama

Doporučované