Hlavní obsah

Zastavení plateb od Gazpromu Česko neohrozí. Finanční situaci v Net4Gas ano

Foto: Net4Gas

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rusko se opět snaží utnout vztahy se Západem pomocí energetiky. Tamní plynárenský gigant Gazprom přestal platit společnosti Net4Gas, která provozuje českou plynárenskou soustavu, což pro ni znamená finanční ztrátu.

Článek

Provozovatel tuzemské přepravní soustavy pro zemní plyn Net4Gas od svého hlavního ruského partnera neobdržel poslední měsíční platby za využívání své sítě plynovodů. Jméno obchodníka sice nezveřejnil, ale pravděpodobně jde o ruskou státní společnost Gazprom.

Postup ruské společnosti je podle všeho součástí rozchodu mezi Ruskem a Západem, který se od počátku války na Ukrajině začíná urychlovat. „Jsme svědky toho, jak se přesekávají vztahy mezi Ruskem a Evropou. Gazprom přestal platit během prosince i Německu. Je to součástí nějakého většího balíku vypovězených smluv,“ říká dlouholetý zmocněnec Ministerstva zahraničních věcí pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

NET4GAS

  • Je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu (TSO) v České republice.
  • Ročně přepravuje okolo 45 miliard m3 zemního plynu (z toho cca 8 miliard m3 pro domácí spotřebu).
  • Provozuje necelých 4000 km plynovodů.
  • Provozuje tři hraniční předávací stanice, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic na rozhraní s vnitrostátní distribucí plynu.
  • Zajišťuje mezinárodní přepravu zemního plynu přes Českou republiku.
  • Zajišťuje vnitrostátní přepravu zemního plynu partnerům na území České republiky.

Krok ruského koncernu odsoudil také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). „Ruské zneužívání energetiky jako zbraně pokračuje. Gazprom přestal platit poplatky za tranzit a neplní tak závazky vůči Net4Gas, provozovateli plynárenské soustavy v Česku,“ uvedl ministr na twitteru.

Do Česka už téměř žádný ruský plyn neteče, takže by současná situace dodávky suroviny neměla zásadně ovlivnit. „Z hlediska bezpečnosti zásobování plynem to pro nás neznamená nic. Občas k nám nějaký ruský plyn přes Lanžhot přiteče, ale to jsou minimální objemy,“ říká analytik společnosti ENA a ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Naopak většinu importu nyní tvoří zkapalněný zemní plyn (LNG) a plyn z Norska. Dovoz zemního plynu je zhruba od Vánoc vyšší než jeho čerpání ze zásobníků. Za poslední týden podle dat Ministerstva průmyslu a obchodu do Česka přiteklo 50,8 milionů kubíků plynu a zásobníky tak byly v pátek plné z 86 procent, což odpovídá uloženému objemu 2,983 milionu m3.

Původní objemy plynu byly s Gazpromem nasmlouvány trasou přes plynovod Nord Stream 1, který je ale kvůli poškození po zářiové sabotáži mimo provoz. Nezaplacení pro provozovatele české soustavy znamená hlavně ekonomické důsledky. „Pro finanční zdraví Net4Gas je to zásadní informace,“ upozorňuje Bartuška.

Net4Gas se nepochybně připojí k mnoha dalším evropským firmám, které na Gazprom podají arbitráž.
Václav Bartuška, dlouholetý zmocněnec Ministerstva zahraničních věcí pro energetickou bezpečnost

Společnost uvedla, že i přes výpadek platby od ruského partnera je schopna platit své provozní a finanční náklady. „Příjmy společnosti N4G z těchto významných smluv tvořily přibližně tři čtvrtiny celkových příjmů společnosti N4G za rok 2021,“ uvedla firma v tiskové zprávě. Ačkoli tedy do Česka téměř žádný ruský plyn neteče, měsíční platby za přepravní kapacity byly splatné na základě dříve uzavřených platných smluv.

Pro Net4Gas bude nečekaný krok ze strany Ruska znamenat ztrátu příjmů a bude mít i dopad na jeho finanční výsledky. Podle Gavora by ale mohl tuzemský provozovatel ztráty vykrýt. „Musel by si nasmlouvat nového obchodníka, ale v současné době bude těžko někoho takového hledat,“ říká. Světová poptávka po alternativních dodavatelích plynu se totiž od začátku invaze rychle zvýšila.

Gazprom měl platit za kapacitu přepravních tras v Česku, ale to pravděpodobně neudělal. „Podle smlouvy má Net4Gas pohledávku, kterou by mohl uplatnit. Gazprom se ale může odvolávat na klauzuli, že kvůli poškozenému Nord Streamu nemohl plyn dopravit,“ říká Gavor.

Kontrakt sice lze vypovědět, ale podle Net4Gas je stále platný. Gazprom proto může čelit dalšímu arbitrážnímu tribunálu. „Net4Gas se nepochybně připojí k mnoha dalším evropským firmám, které na Gazprom podají arbitráž,“ předpokládá Bartuška. Kvůli nedodání zemního plynu už v prosinci zahájily arbitrážní řízení s Gazpromem německé energetické firmy RWE a Uniper.

Důvody, proč Gazprom za přepravní kapacity přestal platit, Net4Gas zjišťuje. Podle Gavora sice existuje možnost, že ruský dodavatel ještě české firmě pohledávky zaplatí, ale tato varianta je málo pravděpodobná.

Reklama

Doporučované