Hlavní obsah

Nvidia klepe na dveře elitního klubu. Její akcie posílily o 25 procent

Foto: Michael Vi, Shutterstock.com

Sídlo společnosti Nvidia.

Reklama

Výrobce grafických karet a dalších komponentů Nvidia vykázal překvapivě dobré výsledky. Obchodníci očekávají, že jeho akcie porostou až o 219 miliard dolarů, tedy téměř pět bilionů korun.

Článek

Akcie společnosti Nvidia čeká skokový nárůst ceny. Důvodem je nový výhled, který počítá s velkou poptávkou po jejích čipech a který řadu analytiků překvapil.

Ve středu vzrostla hodnota firmy podle tržní kapitalizace, tedy podle hodnoty všech vydaných akcií, o 29 procent. Firma tento růst z doby před otevřením burzy prakticky udržela i během obchodování – dvě hodiny před uzavřením burzovních parketů byly o 26 procent silnější. To také znamená, že hodnota firmy vyskočila zhruba o 200 miliard dolarů.

„Nestává se tak často, aby 700miliardová společnost vyskočila o 25 procent během jediného dne. Já jsem nikdy nic podobného neviděl,“ cituje agentura Bloomberg Richarda Windsora, zakladatele analytické společnost Radio Free Mobile a dlouholetého zaměstnance japonské finanční skupiny Nomura. Podle něj se bude Nvidii dařit, minimálně dokud svět pojede na vlně AI.

Právě z této oblasti se Nvidii hlásí řady zájemců. Šéf Nvidie Jensen Huang zmínil, že společnost dostává „neuvěřitelné množství objednávek“.

Nvidia se tak podle všeho zapíše i mezi rekordmany největších jednodenních nárůstů hodnoty amerických firem. Ve čtvrtek zřejmě překoná jednodenní nárůst společnosti Apple o 191 miliard dolarů z loňského listopadu a o něco menší nárůst společnosti Amazon v únoru 2022, konstatuje agentura Bloomberg.

Ze světového hlediska by Nvidia na tomto žebříčku vyskočila na druhé místo. S velkým náskokem se na prvním místě drží čínská společnost PetroChian Co., která si v roce 2007 připsala za první den obchodování skoro 600 miliard dolarů, tedy přes 13 bilionů korun.

Ale ani přes šílenství kolem umělé inteligence, díky kterému se akcie společnosti Nvidia letos více než zdvojnásobily, se výrobce čipů ještě nepřipojil ke společnostem Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet a Amazon v „klubu jednobilionových“.

K této exkluzivní společnosti firem s tržní kapitalizací přes jeden bilion dolarů jí však bude chybět už jen několik desítek miliard, podle očekávání analytiků by se měla dostat k metě 960 miliard dolarů. Je tedy velmi pravděpodobné, že obchodníci akcie společnosti přes tuto hranici brzy přenesou.

Společnost Nvidia za poslední dobu zažila, díky trendu umělé inteligence, velký boom. Na akciích, které rostly obrovským tempem, nejvíce vydělal šéf této společností Jensen Huang. Jeho jmění, které z velké části drží v akciích Nvidia, vzrostlo do května od začátku Nového roku o 107 procent.

Překonal tak všechny ostatní miliardáře na planetě. Nyní jeho jmění činí 28,6 miliardy dolarů (přibližně 626 miliard korun).

Nvidia se však potýká s problémy ohledně technologického boje USA a Číny například v podobě amerického zákazu prodeje high-tech zboží do Číny. Zatím to ale vypadá, že trend s umělou inteligenci tento trend výrazně zastiňuje.

Aktualizace: text jsme aktualizovali o průběh obchodování s akciemi Nvidia

Reklama

Související témata:

Doporučované