Hlavní obsah

Ostravský výrobce převodovek Gearworks kvůli válce a energiím zkrachoval

Foto: Gearworks

V ostravském podniku Gearworks se vyrábějí například hřídele pro těžký průmysl.

Reklama

aktualizováno •

Kombinace dopadů války Ruska proti Ukrajině a vysokých cen energií zlomila vaz ostravské strojírenské společnosti Gearworks. Firma nemá na úhradu závazků. Podala na sebe insolvenční návrh.

Článek

Ostravská strojírenská společnost Gearworks patřící do holdingu Witkowitz na sebe podala insolvenční návrh. Firmě zlomila vaz závislost na dodávkách do Ruska a na Ukrajinu. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Společnost dodávala zařízení například do oceláren Azovstal zničených během bitvy o ukrajinský Mariupol. Firma zaměstnává 124 lidí.

„Management společnosti Gearworks podal insolvenční návrh na tuto společnost a zkoumá podmínky k podání návrhu na povolení reorganizace. Probíhají jednání, na jejich výsledku budou záležet další kroky. Hlavním důvodem vzniklé situace je nezaplacení zakázek a další nerealizované práce na Ukrajině a v Rusku. Budeme činit všechny možné kroky, abychom zachovali zaměstnanost, záležet však bude na rozhodnutí o způsobu řešení úpadkové situace,“ sdělila Michaela Žvaková, ředitelka a šéfka představenstva společnosti Witkowicz.

Na strojaře v první řadě dopadly důsledky ruské agrese proti Ukrajině. Společnost popsala příklady několika zakázek, které kvůli Putinově válce padly. Byly to například dodávky ozubených kol pro lodní převodovky nebo otáčecího zařízení pro jeřáb. Společnost nedotáhla také kontrakt, který měla se zničenými ocelárnami v ukrajinském Mariupolu.

„Další podstatnou okolností, která měla vliv na insolvenčního navrhovatele, bylo podstatné několikanásobné zvýšení cen energií v souvislosti s vývojem cen na trhu s energiemi,“ dodala firma v insolvenčním návrhu ve výčtu faktorů vedoucích k úpadku.

Bez zakázek

Navzdory úsilí se Gearworks nepodařilo za poslední dva měsíce získat žádnou větší zakázku. Navíc hrozí, že financující Raiffeisenbank na konci ledna zesplatní provozní úvěr. To vše způsobilo, že firma musela výrazně omezit výrobu.

„Insolvenční navrhovatel je tedy nucen konstatovat, že u něj nastala úpadková situace, když veškeré výše popsané skutečnosti ve svém souhrnu způsobily, že aktuálně není schopen dostát všem svým závazkům vůči věřitelům a není schopen pokrýt všechny náklady spojené s provozem závodu,“ napsala společnost Gearworks v insolvenčním návrhu.

Podnik má 201 věřitelů. Za rok 2021 měla společnost tržby 236 milionů korun. Za minulý rok měl obrat podle podniku zůstat přibližně na stejné úrovni.

Firma vyrábějící převodové skříně už za sebou jeden bankrot má. Původně ještě pod názvem Vítkovice Gearworks patřila do koncernu Vítkovice Machinery Group miliardáře Jana Světlíka. V roce 2016 se ale podobně jako další části holdingu ocitla firma Vítkovice Gearworks v úpadku. V rámci insolvenčního řízení podnik získaly firmy byznysmenů Martina Ulčáka a Alexeje Beljajeva. Následně se firma Gearworks stala z poloviny součástí nově vytvořeného koncernu Witkowitz.

„Vlastník skupiny Witkowitz ovládá 50procentní podíl ve společnosti Gearworks. Na skupinu Witkowitz nemá podaný návrh reálný dopad. Nadále se chce především soustředit na sektor energetiky včetně obnovy a rozšíření kompetencí pro dodávky pro jaderné elektrárny,“ uzavřela šéfka Witkowitz Michaela Žvaková.

Doplnili jsme vyjádření ředitelky společnosti Witkowicz Michaely Žvakové.

Reklama

Doporučované